Created jtemplate joomla templates

 
 
Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2014 10:55

Πως θα καταλάβετε οτι το παιδί σας έχει εθιστεί στο διαδίκτυο!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πως θα καταλάβετε οτι το παιδί σας έχει εθιστεί στο διαδίκτυο! Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Σήμα κινδύνου προς γονείς και εκπαιδευτικούς για το σοβαρό πρόβλημα του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο, εκπέμπουν παιδοψυχίατροι και ψυχοθεραπευτές. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τείνει να πάρει διαστάσεις «επιδημίας» σε παγκόσμιο επίπεδο , καθώς σύμφωνα με μελέτες στην Ασία το ποσοστό εθισμού είναι πάνω από 10%, στην Αμερική 7.5% και στην Ελλάδα κοντά στο 10%!

Το διαδίκτυο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί πλέον στοιχείο της ζωής μας αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιείται σχετίζεται κατά πολύ με τις ανάγκες των ατόμων. Κρύβει δε κινδύνους και παγίδες για τους νέους που μόνο με τη επικοινωνία και την υποστήριξη της οικογένειες μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Σ' όλες τις μορφές εθισμού ,ότι κι αν αφορά, όπως το διαδίκτυο ή τη χρήση ουσιών ή τα θέματα διατροφής, έχει διαπιστωθεί ότι είναι καταλυτικός ο παράγοντας οικογένεια είτε ως αιτία είτε ως έγκαιρη παρέμβαση. 

Στην κλινική παιδοψυχιατρική πρακτική, τα παιδιά που φτάνουν στο σημείο να εθιστούν στο διαδίκτυο είναι παιδιά με ελλειπή επικοινωνία με τους γονείς τους και δύσκολη- παθολογική καθημερινότητα. Παιδιά που ψάχνουν τρόπο να αποκοπούν από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να κατευνάσουν τα έντονα αισθήματα που τα κατακλύζουν μέσω ενός τρόπου που τους αποσυνδέει από την πραγματικότητα.

Ενδείξεις εθισμού νέων στο διαδίκτυο 

Οι γονείς θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα όταν το παιδί τους :

 • Έχει καθημερινή πολύωρη πλοήγηση στο διαδίκτυο

 • Παραμελεί τις υποχρεώσεις του λόγω της πλοήγησης

 • Έχει μειωμένη απόδοση στο σχολείο

 • Προτιμά την πλοήγηση από την επαφή με κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειας

 • Γίνεται επιθετικό σε ερωτήσεις γύρω από την χρήση του διαδικτύου

 • Σκέφτεται ότι η ζωή θα είναι ανιαρή χωρίς το internet

 • Χάνει ώρες ύπνου εξαιτίας πολλών ωρών παραμονής στο διαδίκτυο

 • Προσπαθεί να κρύψει πόσες ώρες είναι online

 • Προτιμά την πλοήγηση από την έξοδο με φίλο από το σπίτι

 • Έχει μεγάλο εκνευρισμό

 • Αποτυγχάνει, μετά από συζήτηση, να μειώσει τις ώρες στο Ιντερνέτ παρά την προσπάθεια του.

Οι πρώτες τους κινήσεις θα πρέπει να είναι ο έλεγχος του email, του facebook και του twitter, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ζητήσουν την γνώμη ενός παιδοψυχίατρου.

Η θεραπεία είναι είτε ατομική ψυχοθεραπεία βασισμένη σε Γνωσιακού Τύπου παρεμβάσεις και ψυχοεκπαίδευση, είτε ομαδική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία σε εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης του Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Άγνωστο το μελλοντικό "κόστος" για τη ζωή τους 

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (πανελλαδικό δείγμα 1007 εφήβων 15-16 χρόνων), τα εθισμένα παιδιά έχουν χαμηλή βαθμολογία σχολειού (βαθμός <12) σε σύγκριση με αυτά που ασχολούνται με το διαδίκτυο σε φυσιολογικά πλαίσια.

Επίσης, επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σημαντικά συχνότερα από τους υπόλοιπους.

Παρατηρώντας την ψυχοπαθολογία που παρουσιάζουν οι εθισμένοι νέοι διαφαίνονται αυξημένες τάσεις αυτοεπιθετικότητας και παραβατικών συμπεριφορών, ενώ ακόμα και οι νέοι με την οριακή χρήση (στάδιο προ της «εξάρτησης», ωστόσο προβληματική χρήση), παρουσιάζουν τάσεις καταθλιπτικού συναισθήματος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κοινωνικό άγχους. Γενικά οι έφηβοι με προβληματική χρήση φαίνεται να αποκτούν μια κακώς εννοούμενη «άνεση» με το διαδίκτυο, καταργώντας όρια και παρουσιάζοντας συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

Πέρα από τους κινδύνους αυτούς οι νευροεπιστήμονες προχωρούν ένα βήμα ακόμη, ανησυχώντας για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές σε επίπεδο ανατομικό και παθοφυσιολογικό.

 

Γράφει η Μερσύνη Αρμενάκα, παιδοψυχίατρος.

Τη διαβάζετε και στο www.armenakamersyni.com 

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

 

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2014 11:12

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.