Created jtemplate joomla templates

 
 
Σάββατο, 15 Φεβρουάριος 2014 20:13

Γιατί τα παιδιά σ' αυτή τη μάχη, μας χρειάζονται δίπλα τους

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Κάθε ημέρα είναι αφιερωμένη σε κάτι", έχουμε πει κατά καιρούς όσοι ασχολούμαστε με την ενημέρωση. Όμως η σημερινή ημέρα, δεν ανήκει μόνο τυπικά κάπου, αλλά και ουσιαστικά. Ανήκει σ΄εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και στις οικογένειές τους, που -δυστυχώς- δίνουν καθημερινά μάχη με τις νεοπλασματικές ασθένειες. Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου λοιπόν, με 250.000 παιδιά σ' ολόκληρο τον πλανήτη, να παλεύουν κάθε χρόνο για τη ζωή τους.

Είναι άλλο να το λες, να το ακούς κι άλλο να το έχεις δει με τα μάτια σου. Είναι σίγουρα οδυνηρό να το βιώνεις. Αυτή τη μάχη εύχεσαι να μην πρέπει να τη δώσει κανείς. Θυμάμαι, το 2007 όταν κλήθηκα ν' αναλάβω τη δημοσιογραφική επιμέλεια για τον τηλεμαραθώνιο του Mega και το Σύλλογο Φίλων Παιδιών  με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ. Θυμάμαι την απίστευτη συμμετοχή του κόσμου εκείνη την τελική βραδιά. Αλλά και δεκάδες άλλες φορές που το ρεπορτάζ μ' έφερνε κοντά σ' αυτά τα παιδιά και στις οικογένειές τους. 

Δεν ήταν εύκολο να το διαχειριστώ αρχικά. Μικρά παιδιά που σίγουρα βιώνουν μια ταλαιπωρία κι εσύ εκεί δίπλα να το καταγράφεις. Είναι απίστευτο κι όμως, οι άνθρωποι αυτοί έχουν αστείρευτη δύναμη. Τα παιδιά; Κάνουν αυτό που προστάζει η φύση τους. Είναι παιδιά. Παίζουν, χαμογελούν κι ελπίζουν. Κάνουν μαθήματα, είτε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται, είτε στον ξενώνα της Ελπίδας όπου φιλοξενούνται, όταν είναι απ' την επαρχία. 

"Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ. Αυτό που παίζει τεράστιο ρόλο όμως, στο να κερδίσουν αυτά τα παιδιά τη μάχη με τον καρκίνο, είναι η καλή ψυχολογία τους...Έχω δει πατέρα ν' ασπρίζουν τα μαλλιά του σε μια νύχτα..." Ήταν τα λόγια που μου είχε πει τότε, ένας λαμπρός επιστήμονας που με είχε βοηθήσει για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Λέξεις που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. 

Σκοπός της σημερινής ημέρας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (International Confederation Of Childhood Cancer Parent Organizations – ICCCPO), είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες.

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, συνήθως από λευχαιμία. Η ασθένεια ευθύνεται περίπου για το ένα τρίτο των καρκίνων στα παιδιά. Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, οι πιθανότητες ίασης  έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Για πολλά από τα παιδιά αυτά, ωστόσο, η μόνη επιλογή είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δηλαδή, η μόνη τους ελπίδα είμαστε όλοι εμείς…

Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε...

Το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης ΕθελοντώνΔοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών "Χάρισε Ζωή", μας καλεί να γίνουμε όλοι εθελοντές δότες μυελού των οστών. Γιατί όπως σημειώνει... "Μπορεί εσύ να είσαι ο μοναδικός συμβατός δότης και μοναδική ελπίδα για ένα παιδί (ή άλλον ασθενή) που πάσχει από λευχαιμία. Δεν απαιτεί χειρουργείο. Η δωρεά, πλέον, μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας και μόνον όταν βρεθεί συμβατός ασθενής."

Όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα για το πως μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μπορεί να καλέσει στο 2610 327730 (Δευτ.-Παρ.: 9.00-17.00) ή να μπει στο www.xarisezoi.gr   

Το ίδιο έργο επιτελεί πλέον κι η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, "Όραμα Ελπίδας" (Τηλ: 210.7775615-6,)μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Σύμφωνα με τον καθηγητή Στέλιο Γραφάκο, εθελοντής δότης μπορεί να γίνει κάθε άτομο από 18 μέχρι 45 χρόνων, με καλή υγεία και διάθεση να προσφέρει. Η διαδικασία της συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων είναι απλή, ακίνδυνη και γίνεται με τα μηχανήματα κυτταραφαίρεσης, περίπου σαν αιμοδοσία. Γι αυτό και στόχος της νέας αυτής τράπεζας, είναι να εγγράψει 100.000 δότες την επόμενη πενταετία, βρίσκοντας δότες για το 80% των Ελλήνων ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση...

Υπάρχει μεγαλύτερη ευχή απ' αυτή; 

 

 

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 15 Φεβρουάριος 2014 21:19

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.