Created jtemplate joomla templates

 
 
Σάββατο, 06 Ιούνιος 2015 22:11

Αντηλιακές κρέμες, εγκαύματα, ηλιο...προστασία! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αντηλιακές κρέμες, εγκαύματα, ηλιο...προστασία! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! Image courtesy of Sura Nualpradid at FreeDigitalPhotos.net

Ήλιος, θάλασσα, ανεμελιά, ηλιοθεραπεία...Το τελευταίο... με ερωτηματικό. Καπέλα, γυαλιά, ηλίου, αντηλιακά, ώρες έκθεσης στον ήλιο, σκιά, δροσερά νέρα αλλά και εγκαύματα. Όλα πάνε χέρι χέρι, το καλοκαίρι. Γι αυτό καλό είναι να προσέχουμε. Οδηγίες και συμβουλές που βρήκαμε στη σελίδα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, μας βοηθούν να κινηθούμε και ν' απολαύσουμε τον ήλιο, μαζί με τα παιδιά μας, με ασφάλεια! 

Πώς να προστατεύω το παιδί μου από τον ήλιο;

Προσπαθήστε να μην εκτίθενται τα παιδιά σας στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ και 03.00 μ.μ.

Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και αν παίζουν στην αυλή του σπιτιού, τότε βάλτε τους κάποιο αντηλιακό. Οι υπερι- ώδεις ακτινοβολίες περνούν ακόμη και τα σύννεφα γι αυτό χρειάζονται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες κατά τις οποίες έρχονται επίσης σε επαφή με τον ήλιο. Φορέστε ελαφρά ρούχα στα παιδιά σας και σιγουρευτείτε ότι δεν τα διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία.

Τοποθετείστε το χέρι σας κάτω από το ρούχο, αν δεν το βλέπετε, τότε το ρούχο είναι ικανό να απορροφήσει την ηλιακή ακτινοβολία.

Ειδικά για τα βρέφη κάτω των έξι μηνών ,στα οποία δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακή κρέμα, ο μόνος τρόπος προστασίας, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, είναι να τους φοράτε ρούχα, καπέλο και να βρίσκονται κάτω από μια ικανοποιητικά μεγάλη ομπρέλα.

Χρησιμοποιείστε αντηλιακές κρέμες.

Αυτό που πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αντηλιακή κρέμα είναι ο δείκτης προστασίας. Πρέπει απαραίτητα ο δείκτης προ- στασίας να είναι μεγαλύτερος του 15. Επίσης πρέπει να επιλέξετε αντηλιακή κρέμα στην οποία να αναγράφεται ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες Α,Β (UVA, UVB).

Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί πάθει ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα δυστυχώς το αντιλαμβανόμαστε στο τέλος της ημέ ρας όταν το δέρμα πάρει κοκκινωπό χρώμα. Το παιδί αρχίζει να πονά και να αισθάνεται φαγούρα γιατί ο ήλιος έχει στεγνώσει το δέρμα του. Το ξεφλούδισμα θα αρχίσει περίπου μια βδομάδα μετά το έγκαυμα.

Χρήσιμες οδηγίες για το ηλιακό έγκαυμα είναι οι ακόλουθες:

► Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην ξύνει το δέρμα του.

► Κάντε στο παιδί ένα δροσερό μπάνιο.

► Δώστε στο παιδί κάποιο παυσίπονο φάρμακο.

► Τοποθετείστε στο δέρμα ενυδατικές κρέμες,

► Μη χρησιμοποιείτε κρέμες, που προέρχονται από το πετρέλαιο, γιατί δεν αφήνουν τον ιδρώτα και τη θερμότητα να διαφύγουν από το δέρμα.

► Αποφύγετε οποιαδήποτε έκθεση στον ήλιο γιατί θα επιδεινώσει την κατάσταση.

► Εάν το έγκαυμα είναι έντονο και δημιουργηθούν φυσαλίδες τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μάθετε στα παιδιά σας τον κανόνα της σκιάς

Ο κανόνας της σκιάς: Αν η σκιά του είναι μικρότερη από το ύψος του, τότε οι ηλιακές ακτίνες είναι πολύ ισχυρές και θα πρέπει εκείνη την ώρα να παίζει σε σκιερό μέρος.

Για εσάς: Πώς επιλέγω αντηλιακό με τον ανάλογο δείκτη προστασίας;

Φωτότυπος 1. Ξανθή επιδερμίδα, συνήθως με φακίδες, που καίγε- ται σχεδόν πάντα από τον ήλιο και δεν μαυρίζει ποτέ. Ξανθά ή κόκκινα μαλλιά. Οι ειδικοί συνιστούν αντηλιακό με SPF 50+ στο πρόσωπο και στο σώμα όταν είστε στην παραλία.

Φωτότυπος 2. Ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, που καίγεται εύκολα και μαυρίζει πολύ δύσκολα. Ξανθά συνήθως μαλ- λιά, ίσως όμως και μαύρα. Οι ειδικοί συνιστούν αντηλιακό με SPF 40+

Φωτότυπος 3. Μέτρια ανοιχτή επιδερμίδα που καίγεται κάποιες φορές, αλλά μαυρίζει συνήθως με ένα όμορφο απαλό χρώμα. Καστανόξανθα ή ανοιχτά καστανά μαλλιά. Οι ειδικοί συνιστούν αντηλιακό με SPF 30+

Φωτότυπος 4. Σταρένια επιδερμίδα, που καίγεται περιστασιακά και μαυρίζει εύκολα. Συνήθως καστανά μάτια και μαλλιά. Χαρακτηριστικός μεσογεια- κός δερματικός τύπος. Οι ειδικοί συνιστούν αντηλιακό με SPF 20+

Φωτότυπος 5. Πολύ σκουρόχρωμη-μελαμψή επιδερμίδα, που δεν καίγεται ποτέ και μαυρίζει πολύ εύκολα. Σκούρα μάτια και μαλλιά. Οι ειδικοί συνιστούν αντηλιακό με SPF 15+

*Για τα παιδιά, ο δείκτης προστασίας, πρέπει πάντα να είναι υψηλός!

 

Image courtesy of Sura Nualpradid at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 06 Ιούνιος 2015 22:42

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.