Created jtemplate joomla templates

 
 
Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος 2014 14:50

Από μαμά στο σπίτι, καλλιτέχνιδα παγκοσμίου φήμης! Η Jane Perkins μιλά στο 4yourfamily.gr

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
||||||||| ||||||||| http://www.bluebowerbird.co.uk/|http://www.bluebowerbird.co.uk/|http://www.bluebowerbird.co.uk/|http://www.bluebowerbird.co.uk/|http://www.bluebowerbird.co.uk/|http://www.bluebowerbird.co.uk/|http://www.bluebowerbird.co.uk/|http://www.bluebowerbird.co.uk/
Σχεδόν δύο δεκαετίες νοσοκόμα. Μαμά στο σπίτι για δέκα χρόνια και τώρα πια; Καλλιτέχνιδα με τη φήμη της ν' απλώνεται σ' ολόκληρο τον πλανήτη! Δεκάδες προσωπικές εκθέσεις απ' το 2005 μέχρι σήμερα, άλλες τόσες δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις στην τηλεόραση, πολλές σημαντικές διακρίσεις για τα έργα της που έχουν κάνει τη διαφορά. Η Αγγλίδα Jane Perkins, μιλά στο 4yourfamily.gr για το χθες και το σήμερα. Για τη μητρότητα και τη διπλή υιοθεσία που την έκανε να πάρει την πρώτη σημαντική απόφαση.Ν΄ αλλάξει τη ζωή της και να παραιτηθεί. Αλλά και για την απόφαση να κυνηγήσει τελικά τα όνειρά της. Μετατρέπει τα σκουπίδια των άλλων σε θησαυρό και τέχνη περιζήτητη και μας συμβουλεύει πως όποιος έχει ένα όνειρο πρέπει να το κυνηγήσει. Όπως λέει άλλωστε "Έχετε μόνο μια ζωή!"
 
 
Α.Α.Εργαζόσασταν ως νοσοκόμα για 17 χρόνια. Τα επόμενα 10 ήσασαν μαμά, πλήρους απασχόλησης στο σπίτι. Πώς αποφασίσατε ν' αλλάξετε τόσο πολύ τη ζωή σας; Δυσκολευτήκατε αρχικά; 

 

J.P"Όλ' αυτά τα χρόνια που εργαζόμουν ως νοσοκόμα, είχα πάντα στο μυαλό μου να κάνω κάτι πιο δημιουργικό μια ημέρα. Όταν ήμουν νέα όλοι με συμβούλευαν -καλοπροαίρετα βεβαίως-να βρω μια "σωστή" δουλειά και να κρατήσω τη δημιουργικότητά μου για χόμπυ!

Δεν κατηγορώ το σχολείο μου. Θυμάμαι πως η διευθύντρια μου με παρότρυνε ν' ακολουθήσω την Καλών τεχνών, αλλά ήμουν πολύ αφελής τότε για να το καταλάβω και να μάθω ακριβώς τι είναι αυτό!

Μου άρεσε η νοσηλευτική για πολλά χρόνια κι άλλωστε αυτή η ασχολία μου, διαμόρφωσε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Κάποια στιγμή ήθελα απεγνωσμένα ν' αποκτήσω παιδιά, αλλά αυτό μου συνέβη πολύ αργά. Έτσι υιοθετήσαμε δύο υπέροχα αγόρια, με διαφορά πέντε ετών. Όταν έφτασε το δεύτερο παιδί, ήμουν ήδη 40 ετών. Εγκατέλειψα τη δουλειά μου, γιατί πραγματικά ήθελα να περνώ χρόνο μαζί τους στο σπίτι. 

Όσο τα παιδιά μου ήταν μικρά, πάντα έβρισκα να κάνω κάποια δημιουργική εργασία, κυρίως κέντημα, για να διοχετεύω κάπου τη δημιουργική μου διάθεση εκτός των παιδιών.
 
Κάποια στιγμή πήρα την απόφαση να πάρω πτυχίο απ' τη Σχολή Καλών Τεχνών και πραγματικά το μετάνιωσα που δεν το είχα κάνει νωρίτερα. Έτσι ξεκίνησα να κάνω απογευματινά μαθήματα ζωγραφικής για να ετοιμάσω ένα portfolio. Επίσης παρακολουθούσα μαθήματα εξ' αποστάσεως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ σπούδασα και Ιστορία Τέχνης. Όλ' αυτά βεβαίως μπόρεσα να τα κάνω όσο τα παιδιά μου ήταν στον παιδικό σταθμό, αλλά και τ' απογεύματα.
 
Ξεκίνησα τις σπουδές μου σε ηλικία 45 ετών. Τότε που ο μικρότερός μου γιος ξεκινούσε το δικό του σχολείο. Ήταν πολύ σκληρή δουλειά, αλλά μου άρεσαν τα μαθήματα...Ήταν σαν να ξεκινούσα μια καινούρια ζωή!
 
Θυμάμαι πως έπρεπε να είμαι πάρα πολύ οργανωμένη. Μαγείρευα κάθε Σάββατο κι έβαζα τα γεύματά μας στην κατάψυξη για όλη την επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορώ να επικεντρωθώ στις εργασίες μου. Είχα βεβαίως την τύχη να έχω ένα σύζυγο που ήταν ευτυχής και μπορούσε να με στηρίξει οικονομικά, όσο εγώ το έκανα αυτό."
 
A.A.Πώς σας ήρθε τελικά η ιδέα να καταπιαστείτε με την τέχνη της...ανακύκλωσης; 

J.P."Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου, δεν είχα καμία πρόθεση να δουλέψω με ανακυκλώσιμα υλικά. Για την ακρίβεια είχα φανταστεί πως θα κατέληγα να διακοσμώ χειροποίητες τσάντες. Μάλιστα είχα βρει και το όνομα αυτής της φανταστικής μου επιχείρησης με τις τσάντες! 
Αλλά ένα πτυχίο δεν αξίζει τίποτα εκτός κι αν καταφέρει να σε αλλάξει στην πορεία της όλης διαδικασίας.
 
Το ενδιαφέρον μου για την ανακύκλωση και τη χρήση των πλαστικών ειδών, ήταν κάτι που σταδιακά εξελίχθηκε μέσα απ' το μάθημα και συνέχισε να εξελίσσεται ακόμα και μετά το τέλος των σπουδών μου.
 
Για την πτυχιακή μου, έφτιαξα καρφίτσες ραμμένες με μικρά αντικείμενα που είχα βρει και τις οποίες είχε τοποθετήσει στον τοίχο, ως μια μορφή τέχνης. Η ιδέα για τα πορτρέτα που ήρθε στο μυαλό μια ημέρα, ως ένα μέσο για να χρησιμοποιήσω μεγαλύτερα σε διαστάσεις υλικά, που είχα συλλέξει."
 
A.A.Τί υλικά χρησιμοποιείτε και που τα βρίσκετε;
 
J.P."Χρησιμοποιώ οποιοδήποτε μικρό υλικό βρω. Πλαστικά παιχνίδια, σπασμένα κοσμήματα, κουμπίά, κοχύλια, χάντρες, κονκάρδες κλπ...Μάλιστα δεν προσθέτω καθόλου χρώμα. Τα πάντα τα χρησιμοποιώ ακριβώς όπως τα βρίσκω! Σε μαγαζιά φιλανθρωπίας, στο Κέντρο Ανακύκλωσης στο Exeter, ενώ συχνά παίρνω δωρεές με υλικά που μ' ενδιαφέρουν, από φίλους και γείτονες!"
 
A.A.Πόσο διάστημα μπορεί να χρειαστείτε για να ολοκληρώσετε ένα έργο σας;
 
J.P."Συνήθως δουλεύω σ' ένα κομμάτι για πάνω από 2-3 εβδομάδες. Σταματώ και το κοιτάζω συνεχώς από απόσταση για να δω αν υπάρχουν κομμάτια που "ξεπηδούν¨και χρειάζεται ν' αφαιρεθούν ή να μετακινηθούν."
 
A.A.Ποιό απ' όλα τα έργα που έχετε δημιουργήσει είναι τ' αγαπημένο σας;  
 
J.P."Αγαπάω το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι. Είναι ένα τόσο όμορφο έργο ζωγραφικής, με τόσο όμορφα χρώματα για να δημιουργήσει κανείς. Μου αρέσουν επίσης Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ, επειδή η μέθοδος εργασίας μου, είναι ιδανική για ν' αναπαράξεις το παχύ χρώμα που ο Van Gogh εκτόξευε απευθείας απ' το σωληνάριο.
 
A.A.Σε ποιες χώρες, έχουν πουληθεί έργα σας; 
 
J.P.Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ , το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη , στο Μεξικό , τη Νέα Ζηλανδία , το Jersey , την Ιταλία, ακόμα και στην Ελλάδα!
 
A.A.Έχετε δημιουργήσει τα πορτρέτα του Ομπάμα, της συζύγου του, της Βασίλισσας της Αγγλίας, και πολλών άλλων σημαντικών προσώπων. Έχει κανείς αγοράσει το πορτρέτο του;  
 
J.P."Στην ιστοσελίδα μου , μπορείτε να δείτε όλα τα έργα που έχουν πουληθεί!  www.bluebowerbird.co.uk"
 
A.A.Η οικογένειά σας; Τί λέει για την καριέρα που καταφέρατε να χτίσετε;
 
J.P."Ο σύζυγός μου κι ο μεγαλύτερος γιος μου είναι πολύ περήφανοι! Ο μικρότερός μου γιος όμως δεν ενδιαφέρεται για την τέχνη, ούτε καν για τη δική μου!"
 
A.A.Τί θα θέλατε να πείτε στις γυναίκες που μένουν για μεγάλο διάστημα στο σπίτι, προκειμένου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και στη συνέχεια διστάζουν να κυνηγούσουν εκ νέου τα όνειρά τους;  
 
J.P."Θα ενθάρρυνα οποιονδήποτε έχει ένα όνειρο, να το κυνηγήσει! Έχετε μόνο μια ζωή! Εγώ βοηθήθηκα πολύ από ένα βιβλίο που ενθαρρύνει τους επίδοξους καλλιτέχνες. Λέγεται The Artist's Way, της Julia Cameron.
 
Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για μένα, όταν τελείωσα τις σπουδές μου. Η αλλαγή απ' την τακτοποιημένη εργασία στο κολλέγιο μέχρι να βρω τη δική μου κατεύθυνση, ήταν κάτι με δυσκόλεψε πολύ. Άρχισα να βρίσκω το δρόμο μου, τρία χρόνια αφότου αποφοίτησα. Πρέπει να συνεχίζεις και να πιστεύεις στον εαυτό σου!
 
Και σας το ξαναλέω. Αναγνωρίζω πως ήμουν τυχερή, γιατί δεν χρειάστηκε να πιεστώ για να βρω τον τρόπο να κερδίσω χρήματα αμέσως...Τελικά όμως τα κατάφερα!

 

 

*Κι επειδή πάντα η απορία για το κόστος υπάρχει, ενδεικτικά σας λέμε, πως έργα της Jane Perkins σε μικρές διαστάσεις 50cmX35.5cm, πωλούνται προς 125 λίρες Αγγλίας, δηλαδή περίπου 150 ευρώ. 

 

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 22 Φεβρουάριος 2014 10:43

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.