Created jtemplate joomla templates

 
 
Πέμπτη, 13 Νοέμβριος 2014 12:14

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Glykouli.gr και ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥ.Ν.Ε.Δ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, διοργανώνουν εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αθήνα, την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, ώρα 19:00 μμ.–23.00 μμ., μεελεύθερη είσοδο, με τη συμμετοχή του Στάθη Δρογώση και της Ραλλίας Χρηστίδου.

Η εκδήλωση αυτή * αποτελεί την τελετή λήξης του online διαγωνισμού συγγραφής, «Πες μου μια γλυκιά ιστορία» (30 Σεπτεμβρίου - 03 Νοεμβρίου 2014). Σκοπός της ενέργειας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού πάνω στο σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και η δημιουργία ενός χώρου έκφρασης των ανθρώπων με διαβήτη, μέσα από τις «γλυκιές ιστορίες» μας!

Στη μεγάλη βραδιά της απονομής θα διαβάσουμε ορισμένες ιστορίες, μεταξύ των οποίων και τις τρεις δημοφιλέστερες, όπως ψηφίστηκαν από το κοινό, και θα βραβεύσουμε τους νικητές και όχι μόνο! Θα ακολουθήσει συζήτηση με διακεκριμένους επιστήμονες από το χώρο του Διαβήτη και της τέχνης, ζωντανή μουσική, και παράλληλα θα υπάρχει χορταστικό μπουφέ και ποτό για όλους.

Αναλυτικά, η συζήτησή μας θα πλαισιωθεί από τον Δρ. Χάρη Βασιλόπουλο, Ενδοκρινολόγο, Διευθυντή Τμήματος Ενδοκρινολογίας - Διαβήτη & Μεταβολισμού, Υπεύθυνο Διαβητολογικού Κέντρου, ΓΝΑ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ –ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ, την Δρ. Ελίνα Γκίκα, Διδάκτωρ Ψυχολογίας, Κλινική Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Διαβήτη, Νοσοκοµείο «ΜΗΤΕΡΑ» και τον κ. Σάντι Νικολαρέα, ζωγράφο, συγγραφέα και Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Κέντρου και Πολιτισμού.

Το μπουφέ * μας, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του Glykouli.gr για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, θα είναι φτιαγμένο αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα, φαγητά με αλεύρι δίκοκκου σιταριού και επιδόρπια με γλυκαντικές ουσίες από στέβια και αγαύη.

Τη βραδιά θα πλαισιώσουν με αγάπη εκλεκτοί καλλιτέχνες, στηρίζοντας τις προσπάθειες μας για το Διαβήτη: η Ραλλία Χρηστίδου και ο Στάθης Δρογώσης θα στολίσουν με τις όμορφες φωνές τους την εκδήλωσή μας.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, για τους «μικρούς» μας φίλους, θα βρίσκεται εκεί η ομάδα της «ΤΡΟΦΟΥΠΟΛΗΣ», με διαδραστικά παιχνίδια και γνώσεις για τη σημασία της υγιεινής διατροφής (παιδικό τμήμα 19:00-20:00 μμ).

Ελπίζουμε, μέσα από αυτές τις «γλυκές ιστορίες», να σας βρούμε όλους στο πλευρό μας, στην καθημερινή μας προσπάθεια, στο σχολείο, την εργασία, το κοινωνικό και φιλικό μας περιβάλλον. Σας περιμένουμε για να γνωριστούμε, να διασκεδάσουμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες, σε μια υπέροχη βραδιά αλληλεγγύης και ορατότητας, και μια σπουδαία αφορμή ευαισθητοποίησης για το «Σακχαρώδη Διαβήτη».

Θα σας δούμε όλους εκεί !

Λίγα λόγια για το διαβήτη που ίσως δε γνωρίζετε:

Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνει ένας ινσουλινοεξαρτώμενος ασθενής στην καθημερινότητα του, π.χ. πριν φάει έστω και ένα μικρό γεύμα;

1. Πρέπει να πλύνει τα χέρια του για να τρυπήσει το δάκτυλο του και να δει την τιμή σακχάρου στο αίμα του.

2. Ανάλογα  με  την τιμή σακχάρου στο αίμα, πρέπει να κάνει μια διορθωτική δόση ινσουλίνης, αφού πρώτα αλλάξει βελονάκι και βεβαιωθεί ότι η πένα ινσουλίνης λειτουργεί.

3. Να υπολογίσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τα γραμμάρια υδατανθράκων που πρόκειται να καταναλώσει στο γεύμα του. (δύσκολη διαδικασία!)

4. Να ξεχωρίσει πόσοι από αυτούς είναι γρήγοροι και πόσοι είναι αργοί υδατάνθρακες, καθώς και τα λιπαρά.

5. Έτσι θα πρέπει να αποφασίσει τη δόση της ινσουλίνης που πρέπει να κάνει πριν από κάθε γεύμα (διορθωτική δόση για την τιμή του σακχάρου και σωστή δόση για αυτό που πρόκειται να φάει).

6. Τώρα, επιτέλους, μπορεί να αρχίσει να τρώει το γεύμα του.

Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους υπολογισμούς που επιβάλλεται να κάνει ένας άνθρωπος με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε καθημερινή βάση, καθώς και κάποιοι μόνο από τους παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη του, πριν αρχίσει να τρώει, πριν κοιμηθεί, πριν τη δουλειά, πριν βγει για διασκέδαση, πριν πάει γυμναστήριο, πριν πάει εκδρομή, πριν κάνει έρωτα και αμέσως μόλις ξυπνήσει!

Γνωρίζετε ότι το περιβάλλον και η ψυχολογία του διαβητικού παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο για τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου;

Όταν το περιβάλλον του διαβητικού (οικογένεια, συγγενείς, φίλοι, δάσκαλοι, καθηγητές και συνάδελφοι) είναι υποστηρικτικό, ανεκτικό, με κατανόηση -και όχι αδιάφορο και ανταγωνιστικό- τότε αποκτά την ίδια αξία με οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή για τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.