Created jtemplate joomla templates

 
 
Τετάρτη, 21 Μάιος 2014 15:55

"Μαμά, θέλω να μου πάρετε..." Και η λίστα δεν τελειώνει!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Μαμά, θέλω να μου πάρετε..." Και η λίστα δεν τελειώνει! Image courtesy of digitalart at FreeDigitalPhotos.net

Τί μπορούμε να κάνουμε όταν η λίστα με όσα μας ζητάει το παιδί μας είναι δυσανάλογα μεγάλη

Θέλουμε και προσπαθούμε να μη λείπει τίποτα απ τα παιδιά μας και καθώς είμαστε επηρρεασμένοι απο την υλιστική εποχή που ζούμε, θεωρούμε πολλές φορές οτι τα παιδιά μας είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα κάθε φορά που αποκτούν ένα καινούργιο, πολύ-διαφημιζόμενο παιχνιδι.

Το κλειδί για ευτυχισμένα παιδιά δεν είναι η ικανοποίηση υλικών αναγκών κι αυτό το έχετε ξανακούσει!

Ξεκινώντας τα παιδιά το δημοτικό σχολείο, αυξάνονται όλο και πιο πολύ αυτά που ζητάνε.Ο λόγος δεν είναι άλλος απο την ανάγκη που νιώθουν να ταυτιστούν με τους συνομιλήκους τους. Αν αποκτήσει κάτι που έχουν κι οι άλλοι στην ομάδα που θέλει να ενταχθεί, τότε νιώθει οτι δεν αποκλειέται απο την ομάδα αλλά γίνεται σαν κι αυτήν κι έτσι θα τον αποδεκτούν πιο εύκολα.

Δεν είναι εύκολο και τόσο απλό σε ένα παιδί αυτής της ηλικίας να πούμε «όχι» καθώς η απόκτηση ενος ύλικού αγαθού σχετίζεται με την αποδοχή του απο την ομάδα. Σημασία σε όλο αυτό το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, έχει να δείξουμε στο παιδί πώς να γίνει ένας καταναλωτής με κρίση και όχι έρμαιο των διαφημίσεων και της μόδας.

Πριν πάρουμε το δρόμο που θα καταλήξει σε μια θετική απάντηση, είναι καλό να χρησιμοποιούμε την αξία των διαπραγματεύσεων.Οι έρευνες μας δείχνουν οτι τα παιδιά που μαθαίνουν να διαπραγματεύονται μέσα στην οικογένεια έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και βρίσκουν πιο εύκολα λύσεις .

Αποφεύγουμε το αυτόματο «όχι»

Όταν το παιδί μας ζητάει κάτι αποφεύγουμε να δώσουμε απάντηση και πόσο μάλλον αρνητική. Συζητάμε μαζί του, προτρέποντας το να μας μιλήσει για αυτό που ζητάει. Με της σειρά μας μπορούμε να πούμε και εμείς τί πιστεύουμε ή τους λόγους για τους οποίους διαφωνούμε.

Εκπαιδεύοντας σωστούς καταναλωτές 

Μπορείτε να ζητήσετε απο το παιδί να κάνει μια λίστα με  αυτά που θα ήθελε να αγοράσει κι έπειτα να διαλέξει 2 ή 3 που επιθυμεί περισσότερο. Μαθαίνει έτσι να ιεραρχεί τις επιθυμίες του αλλά και να σκέφτεται πριν αγοράσει.

Να είστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι απ' την αρχή 

Αν δεν πρόκειται να αγοράσετε στο παιδί αυτό που σας ζητάει, χρειάζεται να το ενημερώσετε δίνοντας και τον λόγο για τον οποίο δεν μπορείτε να του το αγοράσετε. «Δεν μπορώ να σου πάρω αυτό που θέλεις αυτό το μήνα γιατί πρέπει να πληρώσω τον οδοντιάτρο ή δεν έχω ακόμα λεφτά». Έτσι το παιδί μαθαίνει και τη σημασία που έχουν οι ανάγκες της οικογένειας αλλά και βλέπει τα πράγματα μέσα απο την πλευρά των άλλων.

Οικονομία. Μια οικογενειακή υπόθεση! 

Κάντε μια συμφωνία με το παιδί, οτι για να αγοράσει αυτό που θέλει πρέπει να συμμετέχει στην εξοικονόμηση χρημάτων της οικογένειας. Θα μπορούσε για παράδειγμα να αναλάβει να σβήνει τα ανοιχτά φώτα στα δωμάτια.

Η αξία της αποταμίευσης

Το χαρτζιλίκι είναι ένας τρόπος να διδάξουμε την υπευθυνότητα και την αξία της σωστής διαχείρισης των χρημάτων. Μαζεύοντας το ίδιο χρήματα, μαθαίνει οτι για ν΄' αποκτήσει κάτι, χρειάζεται χρόνος, υπομονή ,επιμονή και κατάλληλη διαχείριση χρημάτων.

Προσπαθούμε να γνωρίσουμε στα παιδιά μας την αξία της οικονομίας -με οτι εμπεριέχει ο όρος- αλλά και της σωστής κατανάλωσης των υλικών αγαθών προς όφελος ο καθένας της δικής του προσωπικής ψυχικής υγείας.

 

γράφει η Μαρία Γιαλούρη, Συμβουλευτική ψυχολόγος -Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr 

Τη βρίσκετε και στο www.desmoskardias.blogspot.gr

Image courtesy of digitalart at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 21 Μάιος 2014 16:11

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.