Created jtemplate joomla templates

 
 
Πέμπτη, 15 Μάιος 2014 18:32

3 “τοξικές” συζητήσεις με τα παιδιά, που πρέπει ν' αποφεύγεις!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
3 “τοξικές” συζητήσεις με τα παιδιά, που πρέπει ν' αποφεύγεις! Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Το βλέπεις να έρχεται. Έχεις φτάσει στα όρια σου ως γονιός. Τα παιδιά σου, έχουν πατήσει κάθε ευαίσθητο σημείο και εσύ είσαι στην φάση να χάσεις την ψυχραιμία σου. Έχεις δοκιμάσει κάθε είδους “τρικ” που σου έχει προταθεί, αλλά δεν βγάζει πουθενά. Ακόμα κι εκείνα τα 10 δευτερόλεπτα που σου έχει πει ο ψυχολόγος να μετράς από μέσα σου, δεν πιάνουν τόπο. Είσαι εξοργισμένος και δεν ξέρεις πλέον πώς να συμπεριφερθείς. Σκέψου πριν μιλήσεις! Γιατί υπάρχουν 3 συζητήσεις που καλό θα ήταν ν' αποφύγεις, όταν βρεθείς σε "σύγκρουση" με τα παιδιά σου!

Όλ' αυτά τα παραπάνω, τα έχει περάσει κάθε γονιός, ο οποίος είπε κάτι το οποίο σε χρόνο μηδέν ήθελε κιόλας να το "πάρει πίσω". Μπορείτε να διαπιστώσετε το άμεσο αποτέλεσμα στο παιδί, καθώς αυτά τα "ιδιαίτερα" λόγια βγαίνουν από το στόμα σας.

Παρακάτω θα βρείτε 3 συζητήσεις που πρέπει να αποφύγετε να κάνετε με το παιδιί σας, καθώς επίσης και τον τρόπο να επαναφέρετε την ηρεμία σε περίπτωση που μια συζήτηση πάει λάθος... 

1. Μα τι σου συμβαίνει επιτέλους και κάνεις τέτοια χαζά;

Τα παιδιά παίρνουν παρορμητικές αποφάσεις, πολλές στιγμές μέσα σε μια μέρα. Το μυαλό τους ακόμα αναπτύσσεται και δεν μπορούν να αντιλιφθούν τις συνέπειες των συμπεριφορών τους. Ως ενήλικες, βλέπουμε το κακό να γίνεται και τότε τους ρωτάμε “Μα τι σου συμβαίνει επιτέλους και κάνεις τέτοια χαζά;”

Τα παιδιά προσπαθούν να βρουν κάθε δυνατή απάντηση σε αυτήν την ντροπιαστική κατα τ’άλλα ερώτηση (γιατί τα παιδιά σας δεν είναι χαζά). Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τίποτα κακό δεν συμβαίνει στα παιδιά σας και δεν είναι καθόλου χαζά! Εξακολοθούν λοιπόν να αναπτύσσονται πνευματικά και κυριολεκτικά δεν έχουν τη φυσική, ούτε την πνευματική ικανότητα να σκέφτονται πραγματικά για το τι θα συμβεί, με την επιλογή τους. Μια τέτοιου είδους ερώτηση λοιπόν, δεν μπορεί να απαντηθεί.

Αποκατάσταση:

Αν οι λέξεις έχουν βγει από το στόμα σας είναι αργά να τις πάρετε πίσω. Αναπόφευκτα θα πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη για τη χρήση μιας τέτοιας έκφρασης προς τα παιδιά σας.

Αν ήσασταν στη δουλειά σας και κάποιος σας έλεγε "Μα καλά, τι στο καλό έπαθες και κάνεις τέτοια χαζά;" για κάτι που κάνατε, θα θέλατε μια συγγνώμη. Τα παιδιά μας δεν αξίζουν κάτι λιγότερο, γι’αυτό ζητήστε συγνώμη και αναδιατυπώστε την ερώτηση σας.

Θέλουμε να κατανοήσουμε γιατί τα παιδιά μας κάνουν αυτό που κάνουν. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει πραγματικά η συμπεριφορά τους είναι να το συζητήσουμε μαζί τους και να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο για να κάνει την επόμενη επιλογή. Ποτέ μην φοβάστε να ζητήσετε συγγνώμη από τα παιδιά σας. Μας κάνει πιο ανθρώπινους σε αυτά και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να τα προσεγγίσετε όταν σας χρειάζονται.

2.Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν και τον/την...;

Αυτή η ερώτηση σίγουρα θα “σκοτώσει” την αυτοπεποίθηση οποιουδήποτε παιδιού! Κάθε παιδί είναι μοναδικό με κάθε τρόπο. ΠΟΤΕ δεν θα γίνει όπως ο ξάδερφος του ή ο φίλος του! Πάντα θα είναι διαφορετικό κι αυτό είναι το πιο όμορφο πράγμα!

Αποκατάσταση:

Και πάλι απολογηθείτε. Αφήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι δεν το εννούσατε και ότι αντιλαμβάνεστε την μοναδικότητα του καθώς επίσης το αγαπάτε γι’αυτό που είναι. Εξηγήστε του ότι δεν θέλετε να είναι σαν κάποιον άλλο.

3.Είμαι τόσο θυμωμένος μαζί σου που θα....(βάλτε ότι σας βολεύει)

Συχνά, παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις με τα παιδιά μας. Τα νεύρα μας έχουν σπάσει. Ο εγκέφαλός μας είναι σε υπερλειτουργία και βγάζουμε άδικα συμπεράσματα. Τα έχουμε τιμωρήσει ή έχουμε πει κάτι και στη συνέχεια είμαστε αναγκασμένοι να βρούμε έναν τρόπο να τα “μπαλώσουμε”

Φανταστείτε τα λόγια σας σαν ένα μαστίγιο στα χέρια σας. Κάθε σκληρή λέξη είναι ένα χτύπημα προς την ψυχή των παιδιών σας. Όταν τα παιδιά μας παίρνουν απογοητευτικές αποφάσεις, θέλουμε να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο. Θέλουμε να να κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις φέρουν συνέπειες και οι συνέπειες αυτές φέρουν βάρος.

Αποκατάσταση:

Μην απειλείτε τα παιδιά αν πραγματικά δεν έχετε σκοπό, ούτως ή άλλως, ν' ακολουθήσετε αυτό που λέτε. Τα παιδιά μαθαίνουν τα όρια πολύ γρήγορα και θα ξέρουν πως δεν έχετε σκοπό να πραγματοποιήσετε την απειλή σας. Το αποτέλεσμα είναι να χάνετε την “εξουσία”.

Σταματήστε και σκεφτείτε, προτού πείτε κάτι που θα μετανιώσετε. Αν πείτε κάτι πάνω στα νεύρα σας το οποίο δεν θα ακολουθήσετε τότε θα πρέπει να επαναδιατυπώσετε την απόφαση σας. Τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να βρουν "τρύπες" στην... πανοπλία σας και θα "χτυπούν" μέχρι να γίνει το δικό τους, γνωρίζοντας ότι η πίεση θα σπάσει!

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τη σχέση σας με τα παιδιά σας είναι να δημιουργήσετε σαφή και υγιή όρια. Τα παιδιά θα γνωρίσουν πού τα όρια είναι δυσδιάκριτα, θα εξετάσουν και θα πιέσουν για να βεβαιωθούν ότι τα όρια είναι ασφαλή. Όταν στέκεστε σαν γονιός ξανά και ξανά στο ίδιο μέρος, αυτό δείχνει στο παιδί σας ότι πιστεύετε στην απόφασή σας και κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

 

γράφει η Σοφία Εφραιμίδου, Ψυχολόγος Υγείας κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.