Created jtemplate joomla templates

 
 
Κυριακή, 04 Μάιος 2014 12:01

Εφηβεία: Τρόποι για να βελτιώσεις την οργισμένη του συμπεριφορά!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εφηβεία: Τρόποι για να βελτιώσεις την οργισμένη του συμπεριφορά! Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Έχει ξεκινήσει εκείνη η περίοδος, όπου το παιδί σου απαντά-αντιμιλά σε ότι και αν του πεις ή το συμβουλεύσεις. Φωνάζει, «γυρίζει» τα μάτια επιδεικτικά, χρησιμοποιεί "trendy" φράσεις, κι εσύ παραμένεις σοκαρισμένος, άφωνος χωρίς να ξέρεις πώς να αντιδράσεις. Βέβαια, η αντίδραση δεν αργεί να εμφανιστεί, αφού πρώτα έχεις ξεπεράσει όλες εκείνες τις σκέψεις που έκανες όταν ήταν μικρό, για να δικαιολογήσεις την συμπεριφορά του: «Μήπως πεινάει; Μήπως κουράστηκε στο σχολείο;». Τότε ξαφνικά συνειδητοποιείς, ότι το παιδί σου είναι...ΈΦΗΒΟΣ!

Η διαπίστωση αφήνει έκπληκτους τους γονείς των εφήβων, όταν αντιλαμβάνονται ότι το άλλοτε χαρούμενο παιδί τους, έγινε ειρωνικό πριν καν το καταλάβουν. Οι πιο πολλοί γονείς, θεωρούν ότι τέτοια συμπεριφορά εμφανίζεται γύρω στα 13 με 14, παρόλα αυτά λόγω των αναπάντεχης τεχνολογικής εξελίξης που έχει εισβάλλει στη ζωή μας (κινητά τηλέφωνα, ίντερνετ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) τα παιδιά ξεκινούν πολύ πιο νωρίς, να αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν και να πουν ότι αυτά θεωρούν σωστά. Επιστήμονες, έχουν αναφέρει ότι οι έφηβοι δεν προσπαθούν επίτηδες να γίνουν ανυπάκουοι, αλλά διανύουν μια περίοδο της ζωής τους, που προσπαθούν να κατανοήσουν ποιοι είναι, και πως διαφοροποιούνται από τους ενήλικες.

Πως μπορείτε ν' αντιμετωπίσετε τα εφηβικά ξεσπάσματα του παιδιού σας

Διατηρήστε τον γονεϊκό σας ρόλο. Μην προσπαθήσετε να γίνετε φίλοι. Απλά θα «εκμεταλλευτούν» την κατάσταση για να σας φέρουν αντιμέτωπους με τα δικά τους δεδομένα.

Ξεκαθαρίστε τα όρια. Θα πρέπει να καταλήξετε σε νέους κανόνες, καθώς ο έφηβός σας εξασκεί την ανεξαρτησία του. Ξεκινήστε υπολογίζοντας τι είναι πιο σημαντικό για εσάς, όπως το σωστό και το λάθος, ειλικρίνεια, και βαθμούς στο σχολείο.

Επιλέξτε την κατάλληλη εφηβική «τιμωρία».  Όταν το παιδί σας ήταν μικρότερο - ή ίσως ακόμη και πρόσφατα- μπορούσατε λίγο πολύ να το πείσετε να κάνει κάτι με τη θετική ενίσχυση. Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς βρίσκουν ότι πρέπει να βάλουν τα μεγάλα μέσα, όταν αντιμετωπίζουν την εφηβική περίοδο. Δεν νομίζω ότι μπορείτε πλέον ν' «αλλάξετε» τη συμπεριφορά του παιδιού σας, αν του υποσχεθείτε ένα νόστιμο παγωτό.

Σεβασμός κι από τις δυο πλευρές. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι κι εσείς είστε άνθρωπος, τον οποίο θα πρέπει να σέβονται. Σεβαστείτε τις ανάγκες του, αλλά δείξτε του ότι πρέπει κι αυτό να σέβεται τις δικές σας.

Αφήστε τα να «ξεθυμάνουν». Όταν η κατάσταση/συζήτηση καταλήγει σε φωνές και υστερίες, κάντε ένα βήμα πίσω και περιμένετε να ηρεμήσουν. Ενθαρρύνοντας το παιδί σας να κάνει ένα διάλειμμα από μια δύσκολη κατάσταση, είναι ένας καλός τρόπος για να εκτονώσει όλα τα έντονα συναισθήματα του.

Περάστε χρόνο μαζί τουΚάντε κάτι ευχάριστο μόνο οι δυο σας. Πηγαίνετε για καφέ. Μην αφήνετε όμως το παιδί σας να οδηγήσει τη συζήτηση, ακόμη και αν θέλει απλά να φλυαρήσει για αυτό το παιχνίδι ή όποια άλλη επιθυμία, σας παρακαλάει να του ικανοποιήσετε εδώ και καιρό. Ποτέ δεν ξέρεις, που μπορεί να οδηγήσει η συζήτηση. Αλλά ακόμα κι αν δεν πάει πουθενά, εσείς θα πάρετε πόντους και μόνο που ακούσατε ότι ήθελε να σας πει. Με το ίδιο πνεύμα, το παιδί σας θα είναι έτοιμο να σας μιλήσει, όταν σας χρειάζεται. Τελικά, οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι τα παιδιά θα συνεχίσουν να έρχονται σε σας, αν ξέρουν ότι είναι πιθανό να τ' ακούσετε, χωρίς να τα κρίνετε.

 

γράφει η Σοφία Εφραιμίδου, ψυχολόγος υγείας κι επιστημονικός συνεργάτης του 4yourfamily.gr

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 04 Μάιος 2014 20:23

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.