Created jtemplate joomla templates

 
 
Σάββατο, 26 Απρίλιος 2014 09:37

Ο δεκάλογος για την αυτοπεποίθηση των παιδιών!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ο δεκάλογος για την αυτοπεποίθηση των παιδιών! Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

1.Αγάπη αγάπη και πάλι αγάπη: Δείχνουμε στο παιδί μας την αγάπη μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, βρίσκουμε τρόπους να πούμε σ’αγαπώ όχι μόνο με λόγια.Δεν χρειάζεται να κάνει κάποιο κατόρθωμα για να του δείξουμε την αγάπη μας, απλά τη δείχνουμε επειδή τη νιώθουμε. «Σ’αγαπώ» δύο λέξεις όλο δύναμη.

2.Άνευ όρων αγάπη: Δείχνουμε στο παιδί οτι το αγάπαμε και το δεχόμαστε, ακόμα και όταν διαφωνούμε με τη συμπεριφορά του.Χρειάζεται να του δώσουμε να καταλάβει οτι το πρόβλημα βρίσκεται στην «άτακτη» συμπεριφορά του και στις πράξει του και όχι στο ίδιο το παιδί.

3.Αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα του: Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα της εκπλήρωσης των γονεικών προσδοκιών μας μέσω του παιδιού μας. Αφήνουμε το παιδί ελεύθερο, να επιλέξει καθώς αν προσπαθούμε να του επιβάλουμε να γίνει κάτι που εμείς δεν γίναμε είναι πιθανό να νιώθει ενοχές, την αίσθηση του ανικανοοποίητου αλλά και οτι ποτέ δεν θα νιώθουμε περήφανοι για ο,τι κάνει. Αντίθετως, ας του δώσουμε τα μεσα και τη στήριξη να αναγνωρίσει τις δεξιότητες και τις επιθυμίες του, να αναπτύξει την μοναδική του προσωπικότητα και να ανακαλύψει τί θα ήθελε να γίνει.

4.Τα λάθη είναι αποδεκτά και επιτρέπονται: Λέμε «μαθαίνω μέσα απο τα λάθη μου», έτσι αφήνουμε το παιδί μας να προσπαθεί μόνο του να λύσει το κάθε μικρό καθημερινό πρόβλημα γνωρίζοντάς του οτι θα είμαστε δίπλα του αν μας χρειαστεί.Βοηθώντας το να γίνει ανεξάρτητο στην επίλυση των προβληματών ενισχύουμε την αυτοεκτίμηση του αλλά και το δημιουργικό του πνέύμα.

5."Μπορείς και μόνος σου": Μήπως δένουμε συνέχεια τα κορδόνια του, μήπως το βοηθάμε συνέχεια να τρώει, μήπως διαβάζομυε το μάθημα αντί για εκείνο; Ο χρυσός κανόνας είναι οτι δεν τα παρέχουμε όλα και συνέχεια έτοιμα.Αντίθετα ζητάμε απο το παιδί ανάλογα με την ηλικία του να εμπλακεί σε κάποια δραστηριότητα βοηθώντας με όποιπο τρόπο μπορεί.Προσπαθούμε να του δώσουμε την ευκαιρία ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του προγράμματος μας να πετύχει και κάτι καινούργιο κάθε φορά.Προσοχή όμως να μην περάσουμε στο άλλο άκρο που τα μπορεί όλα μόνο του.

6.Λέξεις και λόγια όλο δύναμη: Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την ψυχολογία μας, το πώς νιώθουμε εκείνη τη στιγμή.Ας προσπαθήσουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις ενθαρρυντικές και με θετικό περιεχόμενο.Οι αρνητικές λέξεις μπορεί να μείνουν στο μυαλό του παιδιού και να μειώσουν την αυτοεκτιμήση του.

7.Χρησιμοποιώντας τα σωστά σχόλια: Απαντάμε πάντα όταν μας μιλάει το παιδί και δεν το αγνοούμε. Έτσι όταν καταφέρνει να βιδώσει μια βίδα στο αυτοκίνητο του ή να βάλει πολλά τουβλάκια μαζί ή απλά μας δείχνει την χωρίς νόημα για εμάς ζωγραφιά του ας αποφύγουμε να πούμε μόνο «Μπράβο, Τέλειο, Super…κτλ».Ας μιλήσουμε για το συναίσθημα μας, για τον τρόπο που το έφτιαξε, «Μου αρέσουν τα τόσο ζωντανά χρώματα που έχεις χρησιμοποιήσει», «Τί ωραία φαίνεται που έχεις ζωγραφίσει το σπίτι σε αυτή τη μεριά».

8.Ατομικότητα-Διαφορετικότητα-Μοναδικότητα: Δείχνουμε στο παιδί οτι σεβόμαστε τον εαυτό του, τις δυνάμεις του αλλά και τις αδυναμίες του.Έτσι θα μάθει και το ίδιο να σέβεται τον εαυτό του.

9.Όχι στα πρότυπα σύγκρισης: Αποφεύγουμε να το συγκρίνουμε με φίλους, συμμαθητές, αδέρφια ή άλλα παιδιά τα οποία ενδεχομένως να δείχνουν κατορθώματα που δεν έχει το παιδί μας.Συγκρίνοντας το με τους άλλους νιώθει κατώτερο πιστεύοντας οτι για να αξίζει πρέπει να μοιάζει στους άλλους.

10. Όλα αυτά που είμαστε για το παιδί μας, όλα αυτά που κάνουμε, η αγάπη μας, η τρυφερότητα, η φροντίδα , η ανησυχία, το άγχος μας, όλα μας τα συναισθήματα

 

γράφει η Μαρία Γιαλούρη, Συμβουλευτική ψυχολόγος -Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr 

Τη βρίσκετε και στο www.desmoskardias.blogspot.gr

Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 30 Απρίλιος 2014 14:01

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.