Created jtemplate joomla templates

 
 
Τρίτη, 22 Απρίλιος 2014 16:41

3 στρατηγικές για να ολοκληρώσεις τις δουλειές σου, όταν έχεις κατάθλιψη

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
3 στρατηγικές για να ολοκληρώσεις τις δουλειές σου, όταν έχεις κατάθλιψη Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

Η κατάθλιψη, είναι μια δύσκολη διαταραχή η οποία όχι μόνο επηρεάζει την αυτοεκτίμηση σου και ρίχνει την διάθεση σου, αλλά υπονομεύει και την ενεργητικότητά σου! Κάνει τα πράγματα ιδιαίτερα προκλητικά – από το πλύσιμο των πιάτων, την πληρωμή των λογαριασμών, μέχρι και τη λήψη αποφάσεων. Η κατάθλιψη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την μια μέρα στην άλλη, αλλά σίγουρα υπάρχουν τρόποι να την "προσπεράσετε" αν θέλετε να ολοκληρώσετε πράγματα που είναι απαραίτητα να γίνουν. Θυμηθείτε ότι η κατάθλιψη μπορεί -προς το παρόν- να έχει “καταβάλλει” το μυαλό σας, αλλά δεν χρειάζεται να “καταβάλλει” και τις δραστηριότητές σας!

Διάσημοι μελετητές τονίζουν την σημαντικότητα του να τελειώνεις με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν και να μην περιμένεις να έρθει από μόνο του το κίνητρο. Μην περιμένετε μέχρι να “νιώσετε” ότι μπορείτε να κάνετε κάτι, γιατί το πιθανότερο είναι ότι ποτέ δεν θα γίνει. Ουσιαστικά, εκφράζουν την άποψη πως αν περιμένετε να κινητοποιηθείτε, είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε όταν έχετε κατάθλιψη. Αντιθέτως, επιβάλλεται να ολοκληρώσετε κάτι.

Παρακάτω θα βρείτε 3 προτεινόμενες στρατηγικές, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τελειώσετε τις δουλειές σας, ενώ έχετε κατάθλιψη...

Πάρτε τις δικές σας αποφάσεις! 

Η κατάθλιψη σαμποτάρει την ικανότητα ενός ατόμου να λαμβάνει αποφάσεις. Ακόμη και οι αποφάσεις που λαμβάνονται, μπορεί να μετατραπούν σε “άθλο του Ηρακλή” όταν βρίσκεστε σε κατάθλιψη. Ακόμα κι όταν τελικά παρετε μια απόφαση, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ενοχής.

Εφόσον στην καθημερινότητά μας όλα έχουν να κάνουν με τη λήψη κάποιας απόφασης, -τι να μαγειρέψετε, τι να φάτε, τι να φορέσετε κι ούτω καθ'εξής - αυτό μπορεί να να σας "παραλύσει". Για να βοηθητείτε με τη λήψη αποφάσεων θυμηθείτε: "Η κατάθλιψη δεν θα λάβει μια απόφαση σήμερα, αλλά θα το κάνω εγώ" και "Η κατάθλιψη μου λέει ότι παίρνω τη λάθος απόφαση, αλλά δεν είναι έτσι. Έκανα μια επιλογή κι είναι δική μου."

Οργανωθείτε! 

Η δομή είναι το κλειδί, όταν βρίσκεστε σε κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ειδικούς... "Όταν αισθάνεστε εκτός ελέγχου και χωρίς δομή, είναι φυσικό να θεωρείτε ότι δεν θα ελέγξετε την κατάθλιψή σας ποτέ."

Έχετε ένα σχέδιο για όλες σας τις ημέρες, όπως ακριβώς κάνει ένα παιδί. Τα παιδιά έχουν ένα πρόγραμμα, σηκώνονται, τρώνε, πηγαίνουν στο σχολείο, παίζουν και κοιμούνται. Αυτό βοηθά με στην προώθηση της ηρεμίας. 

Έχοντας δομή σας βοηθά να σηκωθείτε από το κρεβάτι, να συμμετέχετε σ' ευχάριστες δραστηριότητες και σας δίνει κάτι για να προσμένετε. Μειώνει επίσης το άγχος, για το τι θα κάνετε με την ημέρα σας. 

Ζητήστε βοήθεια βάζοντας όρια!

"Η κατάθλιψη είναι μια σύγχυση στον εγκέφαλο". Αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το να καθορίσετε τις προθεσμίες σας και να πάτε στη δουλειά στην ώρα σας. Γι 'αυτό αναζητήστε εξωτερική υποστήριξη.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα δεν μπορούσε να πάει στην ώρα της στην δουλειά, απλά και μόνο με την βοήθεια ενός ξυπνητηριού. Έτσι ζήτησε βοήθεια κι από άλλους. Τους ζήτησε να της τηλεφωνούν όταν σηκώνονται το πρωί και ζήτησε ταυτόχρονα κι απ' το αφεντικό της να κρατάει κάτι από τον μισθό της, όταν δεν είναι στην ώρα της.

Σκεφτείτε λοιπόν τους ανθρώπους που έχετε στη ζωή σας. Σε ποιόν αρέσουν τα ημερολόγια; Ποιός τα πάει καλά με την ώρα; Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι ένας καλός “εργοδηγός”!

Το να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας όταν έχετε κατάθλιψη δεν είναι εύκολο. Το κλειδί, δεν είναι να περιμένουμε να εμφανιστεί η χαμένη μας  "ενέργεια" απ' το πουθενά. Η κατάθλιψη δεν σας αφήνει να κάνετε τίποτα. Είναι μια παθητική αρρώστια. Μην περιμένετε λοιπόν να γίνει κάποιο θαύμα. Οργανώστε την ζωή σας, πάρτε τις δικές σας αποφάσεις και ζητήστε βοήθεια. Κάντε το πρώτο βήμα. Σήμερα!

 

γράφει η Σοφία Εφραιμίδου, ψυχολόγος υγείας κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Image courtesy of  Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

 

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 22 Απρίλιος 2014 16:58

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.