Created jtemplate joomla templates

 
 
Κυριακή, 06 Απρίλιος 2014 16:27

"Σ΄αγαπώ - Άλλαξε!"

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Σ΄αγαπώ - Άλλαξε!" Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

Αυτό το άρθρο δεν είναι αυτό που περιμένετε. Δεν συνδέεται με το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν κι ότι θα πρέπει να προσαρμοστείτε σε ό,τι έχετε και σε ότι είναι ο σύντροφός σας. Όχι. Αυτό το άρθρο έχει να κάνει με υγιείς αιτήσεις για τη θετική αλλαγή στο γάμο.

Είναι αλήθεια ότι είναι απίθανο ο σύντροφός σας να κάνει μεταμόσχευση προσωπικότητας ή οτι μια χρόνια, απογοητευτική ή καταχρηστική σχέση μπορεί να γίνει ικανοποιητική και υγιής. Δεν είναι αδύνατο, αλλά απίθανο. Αν υπάρχει αγάπη, τότε κι η σχέση υφίσταται, αλλά και σε κάποια σημεία αυτής της καλής -κατά τα άλλα σχέσης- θα θέλετε να δείτε ορισμένες αλλαγές. Όταν λέμε αλλαγές, εννοούμε να θέλετε να προσαρμόσει κάποιες συμπεριφορές ο σύντροφός και το ίδιο να θέλει κι εκείνος από εσάς.

Ο σύγχρονος γάμος, για τους περισσότερους, σημαίνει υψηλές προσδοκίες για την τακτική πρόοδο προς την αμοιβαία ικανοποίηση. Σημαίνει αποτελεσματική ομαδική εργασία. Είναι όμως πιθανό, ένας από τους δύο ή και οι δύο σύντροφοι να αισθάνονται ότι η σχέση τους έχει διαταραχθεί σοβαρά και να είναι δυσαρεστημένοι. Αυτές τις ημέρες οι γάμοι ενδέχεται να ακολουθήσουν το μονοπάτι της εξέλιξης. Άλλωστε τι θα μπορούσε να μπει ανάμεσα στην προοπτική της εξέλιξης του γάμου και της ρουτίνας...

Για την ακρίβεια, η εξέλιξη σ' ένα γάμο μπορεί να θεωρηθεί δυσάρεστη. Στην πράξη, αλλαγή κι εξέλιξη σημαίνει να μάθει κανείς να ακούει τον σύντροφό του ο οποίος ζητά "διαφορετική" συμπεριφορά κι ο άλλος με την σειρά του να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα "θέλω του" και την ίδια ώρα να προσπαθεί να παραμείνει πιστός στις δικές τους ανάγκες και περιορισμούς. Επίσης, εξέλιξη σημαίνει να μπορεί να «μεταφέρεις» (επικοινωνιακά) στο σύντροφο σου, ποιες είναι οι αλλαγές που θέλεις και μετά ν' αποδέχεσαι ή ν' απορρίπτεις.

Στην χειρότερη περίπτωση, αυτές οι επιθυμίες αλλαγής μπορεί να μετατραπούν σε οδυνηρές μάχες που δεν οδηγούν πουθενά και στην καλύτερη, με στόχο την ήρεμη συζήτηση, μπορεί ν' αποτελέσουν μια ώθηση προς την θετική αλλαγή.

Τί προτείνουμε όμως εμείς, με σκοπό να επιτύχετε ήρεμες και παραγωγικές διαπραγματεύσεις για την αλλαγή που θα επιφέρει το καλύτερο στον γάμο σας;

  1. Αναγνωρίστε ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς σας, ως ανταπόκριση προς τις ανάγκες και τις επιλογές τους συντρόφου σας, αποτελούν μέρος του γάμου.
  2. Αν είστε ο μόνος που θέλει αυτήν την αλλαγή, αναγνωρίστε τι ακριβώς θέλετε πριν ξεκινήσετε τη συζήτηση.
  3. Σεβαστείτε το γεγονός ότι ο σύντροφος σας δεν συμφωνεί με αυτό που εσείς θεωρείτε «σωστή» συμπεριφορά.
  4. Μην θεωρείτε ότι η γενική συμπεριφορά του συντρόφου σας, συνδέεται πάντα με εσάς.
  5. Αποφύγετε έμμεσα σχόλια που κατηγορούν τον σύντροφό σας για κάτι που έκανε.
  6. Ζητήστε άμεσα και ξεκαθαρίστε ποιες είναι οι αλλαγές που θα θέλατε να δείτε από τον σύντροφο σας.
  7. Μη διαφωνείτε με την απάντηση που θα λάβετε.
  8. Να σέβεστε πάντα τις ανάγκες τους συντρόφου σας.
  9. Να είστε ειλικρινής απέναντι στον σύντροφό σας, ξεκαθαρίζοντας αν θέλετε να κάνετε την αλλαγή ή όχι.

Η πρόταση «Σ' αγαπώ – Γι αυτό άλλαξε» μπορεί να ακούγεται ως παράδειγμα: «τι να μην κάνετε στην σχέση σας...», αλλά ουσιαστικά είναι η έννοια της αλλαγής και της εξέλιξης ενός καλύτερου γάμου. Σ' αγαπώ, σ' αποδέχομαι κι έχω ανάγκες και προτιμήσεις. Ας κάνουμε κάτι που θα βοηθήσει και τους δυο μας.

 

γράφει η Σοφία Εφραιμίδου, ψυχολόγος υγείας κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 06 Απρίλιος 2014 21:08

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.