Created jtemplate joomla templates

 
 
Σάββατο, 29 Μάρτιος 2014 11:36

Ας το παραδεχθούμε! Υπάρχει και το Σύνδρομο της μητρικής εξάντλησης!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ας το παραδεχθούμε! Υπάρχει και το Σύνδρομο της μητρικής εξάντλησης! Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Φτάνει ένα σημείο που νιώθεις οτι δεν έχεις να δώσεις.Πού είναι ο ενθουσιασμός σου για τα παλαμάκια που σου κάνει, για το οτι θέλει να σε ξυρίσει όπως κάνει ο μπαμπάς, για το λουλούδι που σου κόβει, για τον άριστο βαθμο στο σχολείο; Νιώθεις οτι σου έχει τελιώσει η ψυχική, σωματική και πνευματική ενέργεια, μοιάζει σαν υπνηλία,βαρεμάρα, σαν μην ξέρεις τι θες. Είναι μια φάση μητρικής εξαντλησης, το λεγόμενο burn out!

Το Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης όπως καλείται δεν συναντάται μόνο στο χώρο των επιχειρήσεων αλλά και στο επάγγελμα του γονέα, είτε είναι μητέρα, είτε πατέρας. Στην πλειοψηφία τους οι μητέρες παιρνούν μια φάση εξάντλησης, κατάρρευσης, «καψίματος», κατά την άσκηση του μητρικού τους ρόλου.

Το να παραδεχθεί μια μητέρα οτι περνάει αυτή τη φάση της εξάντλησης, το λεγόμενο burn out,μπορεί για την ίδια να σημαίνει οτι έχει αποτύχει στο ρόλο της και να προκύψει το ερώτημα του τί θα πουν οι άλλοι για αυτό;  Συνήθως, οι μαμάδες που βιώνουν εξάντληση είναι εκείνες οι οποίες τα δίνουν όλα, νοιάζονται πραγματικά, και αγαπούν με πάθος την οικογενειακή ζωή τους. Επειδή όμως, κάποιες θα το σκεφτούν να προλάβω να πω «δεν σημαίνει οτι αν δεν νιώσεις burn out κάποια στιγμή της μητρικής ζωής σου, δεν αγαπάς πολύ και δεν φροντίζεις σωστά το παιδί σου και την οικογένεια σου.

Η φάση της μητρικής εξάντλησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως σκέψεις, προσδοκίες και πεποιθήσεις. Οι μοντέρνες μητέρες αναμένεται να τα κάνουν όλα και σωστά: καθαρό σπίτι, ανατροφή έξυπνων παιδιών,εκτέλεση συζυγικών καθηκόντων,δραστήρια επαγγελματική ζωή,εφαρμογή των νέων μεθόδων parenting. Είναι γεγονός πως όταν η μητέρα υπερφορτώνεται με απαιτήσεις προς εκπλήρωση, μειώνεται ο χρόνος για τον εαυτό της.

Αισθάνεσαι οτι το καλύτερο σου δεν είναι αρκετό και όλα πρέπει να τα ξέρεις και να τα κάνεις καλά.Προσπαθείς να είσαι καλή μαμά κι αυτό  δεν χωράει λάθη. Ακόμα κι οι σκέψεις σου πρέπει να είναι γεμάτες αγάπη,τελειότητα και φροντίδα.

Μερικές απο αυτές τις σκέψεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μια μητέρα στην εξάντληση είναι:

α)Σκέψεις τελειότητας: «Δεν είμαι τέλεια μαμά, σύζυγος»,

β)Σκέψεις σύγκρισης : « Αυτή(η αλλη μαμά) είναι καλύτερη απο εμένα ή το δικό της παιδί είναι καλύτερο»,

γ)Σκέψεις ανικανότητας-αποτυχίας

Επίσης, οι φανταστικές προσδοκίες που τρέφει κάθε μητέρα μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά στη ψυχοσύνθεση της. Οι γυνάικες βομδαρδίζονται καθημερινά απο μηνύματα τέλειας οικογένειας, καθαρού και ταχτοποιημένου σπιτιού. Αλήθεια πόσα σπίτια είναι καθαρά και ταχτοποιήμενα πόσες οικογένειες τρώνε πρωινό που έχουν φτιάξει με επιτυχία τα παιδιά σε μια κουζίνα πεντακάθαρη; Η μαμά φροντίζει για όλα ή η μαμά που έχει πάντα ελεύθερο χρόνο ή η μαμά που πάντοτε είναι περιποιημένη και χαμογελαστή και ποτέ δεν θυμώνει; Την επόμενη φορά που θα νιώσετε άσχημα σκέφτείτε πόσο αλήθεια είναι όλες αυτές οι εικόνες.

Οι μητέρες φαντάζονται την μητρότητα σε μια βάση όχι αληθινή, επηρεασμένες απο τις ταινίες. Αυτές οι προσδοκίες επηρεάζουν και βλάπτουν την ψυχική υγεία. Ας μη ξεχνάμε οτι υπάρχει μια περιόδο στη ζωή μας, που είτε το ψυχικό δυναμικό μας είναι πεσμένο, γιατί πολύ απλά έχουμε κουραστεί, είτε γιατί έχει πέσει λόγω απανωτών συγκυριών, όπως ιώσεις ή άλλες αναποδιές. Δίνουμε χρόνο να ανακάμψουμε, κρατάμε επαφή με τις σκέψεις και δεν ξεχνάμε να βλέπουμε αλλά και να ικανοποιούμε κάποια απο τα θέλω μας, καθώς έτσι φροντίζουμε τον εαυτό μας.

 

γράφει η Μαρία Γιαλούρη, Συμβουλευτική ψυχολόγος -Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr 

Τη βρίσκετε και στο www.desmoskardias.blogspot.gr

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 29 Μάρτιος 2014 16:28

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.