Created jtemplate joomla templates

 
 
Δευτέρα, 24 Μάρτιος 2014 13:06

Τι πρέπει ν' αποφεύγουν οι καπνιστές γονείς

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τι πρέπει ν' αποφεύγουν οι καπνιστές γονείς Image courtesy of hin255 at FreeDigitalPhotos.net

Γονείς που καπνίζουν και τρέμουν στην ιδέα πως τα παιδιά τους θα κάνουν το ίδιο. Γονείς που δεν καπνίζουν κι αναρωτιούνται πως μπορούν ν' αποτρέψουν τα παιδιά τους απ΄την παγίδα της νικοτίνης. Μετά το άρθρο Τι μπορείτε να κάνετε για να μην καπνίσουν τα παιδιά σας! η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος, συγγραφέας κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr, μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις της, για το τι πρέπει ν' αποφεύγουν οι γονείς, ενώ μας αναλύει και τους λόγους που οδηγούν κυρίως τους εφήβους, στον εθισμό απ' το τσιγάρο. 

 

"-Μην παρουσιάζετε έμμεσα το κάπνισμα ως φυσιολογική ρουτίνα. Μην αφήνετε λερωμένα τασάκια σε όλο το σπίτι και μη στέλνετε το παιδί να φέρει τα τσιγάρα από την κουζίνα ή  να πιάνει τασάκια ή αναπτήρες και γενικά να εξοικειώνεται με τα σύνεργα του καπνίσματος σαν να είναι κάτι εξίσου αποδεκτό με το σαπούνι ή το μαχαιροπίρουνο. Τα παιδιά που ζουν με καπνιστές έχουν δυο ως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν όταν γίνουν έφηβοι

-Όταν αγοράζετε τσιγάρα μην τα βάζετε στην ίδια σακούλα με άλλα χρήσιμα και υγιεινά εμπορεύματα ή γενικά με είδη καθημερινής χρήσης. Ας τα έχετε χωριστά ακόμα και από το χαρτί υγείας ώστε το παιδί να μην κάνει άθελά του το συνειρμό ότι είναι και τα τσιγάρα «κομμάτι» της καθημερινότητας ενός σπιτικού. 

-Μην καπνίζετε  σε όλους τους χώρους του σπιτιού ή σε όλες σας τις δραστηριότητες. Φροντίστε να μην έχει το παιδί σας  την εικόνα ότι είστε «μια ζωή με το τσιγάρο στο χέρι»

Οι καπνιστές γονείς κι οι ενοχές 

Οι περισσότεροι καπνιστές άρχισαν αυτή τη δεσμευτική και βλαβερή συνήθειά τους στην εφηβεία ή λίγο αργότερα. Αυτό το καταλαβαίνουν καλύτερα από όλους οι γονείς που είναι καπνιστές οι ίδιοι. Έχουν την έγνοια μην αρχίσει και το παιδί τους με τον ίδιο τρόπο τη συνήθεια που ταλαιπωρεί τους ίδιους.

Θέλουν πολύ να αποτρέψουν το γιο ή την κόρη τους από το τσιγάρο, αλλά δυσκολεύονται. Το  βασικό εμπόδιό τους είναι οι  ενοχές. Φοβόνται ότι το παιδί θα «γυρίσει» και θα τους πει «κι εσύ τα ίδια  έκανες στην ηλικία μου και μάλιστα συνεχίζεις να καπνίζεις». Έρευνες σε άλλες χώρες (λ.χ. στη Γαλλία) μας δείχνουν ότι μεταξύ 11-13 ετών το 6% των αγοριών και το 5% των κοριτσιών έχουν ήδη καπνίσει. Τελικά, μέχρι τα 18-19 χρόνια τους, καπνίζει συστηματικά περίπου το 31%.  Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει το κάπνισμα σαν «μια κακή συνήθεια» ενώ πρόκειται για εθισμό και αποτελεί σημαντικότερο και πιο σύνθετο πρόβλημα.

Γιατί καπνίζουν οι έφηβοι

1. Καπνίζει ο καλύτερος φίλος ή φίλη τους 
2. Θεωρούν ότι έτσι είναι μέσα στο πλαίσιο της παρέας 
3. Το κάνουν για να δείχνουν ότι είναι μεγάλοι
4. Θέλουν να κάνουν επίδειξη δύναμης με τα ρίσκα που παίρνουν 
5. Καπνίζει ο γονιός ή τα αδέλφια και θέλουν να μιμηθούν την πράξη 
6. Δεν έχουν πεισθεί για τις βλαβερές διαστάσεις του καπνίσματος 
7. Δεν ενδιαφέρονται για τις αντικοινωνικές διαστάσεις της συγκεκριμένης συνήθειας
8. Έχουν πολύ στρες και χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως χαλαρωτικό
9. Έχουν φίλους που πιστεύουν ότι το τσιγάρο αδυνατίζει
10. Δεν τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο
11. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση  
12. Μπορεί να έχουν κατάθλιψη

 

Την Αλεξάνδρα Καππάτου, διαβάζετε και στο http://www.akappatou.gr/

Image courtesy of hin255 at FreeDigitalPhotos.net

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.