Created jtemplate joomla templates

 
 
Δευτέρα, 17 Μάρτιος 2014 16:34

Πως να βοηθήσετε το "αγχωμένο" σας παιδί

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πως να βοηθήσετε το "αγχωμένο" σας παιδί Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Τις προάλλες, άκουσα μια συνομιλία ενός παππού με την κόρη του για ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε η εγγονή του στο σχολείο. Ποιό ήταν αυτό; Το κορίτσι είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, όταν πρωτο-εμφανίστηκε στους συμμαθητές του... με γυαλιά μυωπίας! Ακούμε τελευταία για τον εκφοβισμό που σχετίζεται με αυτοκτονίες νέων. Και συχνά, πολλοί από τους πελάτες μου που υποφέρουν από άγχος, αναφέρουν ότι υπήρξαν θύματα εκφοβισμού κάποια στιγμή κατά τα σχολικά τους χρόνια.

Τελικά όμως τα παιδιά που έχουν δεχθεί εκφοβισμό γίνονται αγχώδη ή είναι πιο πιθανό τα αγχώδη παιδιά να πέσουν θύματα εκφοβισμού; Η αλήθεια είναι ότι, μπορούν να συμβούν και τα δύο. Τα παιδιά που είναι θύματα εκφοβισμού βιώνουν βαθιά τραύματα. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θ' αναπτύξουν άγχος και μπορεί να χρειαστούν επαγγελματική βοήθεια για να ξεπεράσουν αυτή την αρνητική εμπειρία. Ορισμένοι νέοι μάλιστα, έχουν γενετική προδιάθεση στο να γίνουν αγχώδεις. Όταν εκφοβίζονται λοιπόν, όχι μόνο πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την τραυματική εμπειρία, αλλά το άγχος τους ενεργοποιείται και γίνονται ακόμα πιο «ανήσυχοι». Τι μπορούν να κάνουν λοιπόν οι γονείς;

Έχετε το νου σας!

Οι γονείς πρέπει να αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τους φόβους των παιδιών τους. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο τροποποίησης της "διδασκαλίας και της οριοθέτησης", εάν το παιδί σας εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα: μεγάλες και έντονες εκρήξεις θυμού, εξαιρετικό πείσμα, μελαγχολία για κανέναν προφανή λόγο, ιατρικώς ανεξήγητους σωματικούς πόνους, σωματικές επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (π.χ., το δάγκωμα των νυχιών, τράβηγμα μαλλιών κτλ), δυσκολίες στο φαγητό και τον ύπνο.

Προσαρμόστε τις γονεϊκές σας δεξιότητες

Μερικές φορές τα παιδιά υποφέρουν από άγχος ή βιώνουν άλλες ψυχικές προκλήσεις. Οι γονείς δεν μπορούν να το συνειδητοποιούν μέχρι να συμβούν αρνητικά γεγονότα ή μέχρι τη στιγμή που τα παιδιά τους θ' αρνηθούν να πάνε στο σχολείο.  Ακούμε δε συχνά τους γονείς να λένε... "Αγαπώ όλα τα παιδιά μου το ίδιο." Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να τα μεγαλώνετε και να συμπεριφέρεστε σε όλα με τον ίδιο τρόπο. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό πάντα, γιατί κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και διάθεση. Ότι λειτουργεί για το ένα, δεν μπορεί να λειτουργήσει και για το άλλο.

Καλλιεργήστε τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών σας

Όταν τα παιδιά είναι σε θέση να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να βρουν θετικούς τρόπους για τη διαχείρισή τους, είναι σε θέση να ξεπεράσουν το άγχος και τις δύσκολες καταστάσεις. Αυτό όμως δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Πρέπει να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Πρέπει να τα μάθουμε πώς να συμπάσχουν με τους άλλους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ικανότητα να συμπάσχουμε και να επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπου, μπορεί ν' αποφέρει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της ζωής ενός ατόμου.

Μην τους λέτε πως πρέπει να αισθάνονται

Αρκετά συχνά ρωτάμε... "Είναι αυτό αστείο;" ή "Είσαι ενθουσιασμένος με αυτό που συμβαίνει;" Τι και αν δεν είναι ενθουσιασμένα ή δεν το βρίσκουν αστείο; Μπορείτε εσείς ως γονείς να εκφράσετε πώς αισθάνεστε και να τα ρωτήσετε στη συνέχεια πως αισθάνονται κι εκείνα. Θέστε "αληθινές" ερωτήσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά σας ν' αναπτύξουν τις δικές τους απόψεις και να μη φοβούνται να τις εκφράζουν.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση τους

Βοηθήστε τα παιδιά σας ν' αναγνωρίσουν τις δυνάμεις τους. Δώστε τους να καταλάβουν τις αδυναμίες τους και επισημάνετε ότι ο καθένας έχει τις δικές του αδυναμίες και ότι είναι εντάξει αυτό όταν συμβαίνει. Βοηθήστε τα να συνειδητοποιήσουν ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι τ' αγαπάτε και τ' αποδέχεστε γι αυτό που είναι, όχι γι αυτό που κάνουν και στο οποίο πρέπει να πετύχουν...

 

γράφει η Σοφία Εφραιμίδου, ψυχολόγος υγείας/ομοιοπαθητικός κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

 

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 17 Μάρτιος 2014 17:55

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.