Created jtemplate joomla templates

 
 
Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2014 19:31

Επειδή η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι αγώνας δρόμου, να θυμάστε...

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Επειδή η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι αγώνας δρόμου, να θυμάστε... Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

Χρόνια εμπειριών με παιδιά. Ανάλογες στιγμές με γονείς. Τί "μαθήματα" μπορεί να κερδίσει κανείς; Πολλά και σημαντικά. Μαθήματα που μας διδάσκουν πως να επενδύουμε στη ψυχική υγεία των παιδιών μας. Μάθηματα που θα πρέπει ν' ακούν κι οι ίδιοι οι γονείς και να φροντίζουν να μην τα ξεχνούν, γιατί η ανατροφή των παιδιών δεν είναι αγώνας δρόμου. Κι αυτό είναι το Νο1!

1.Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι αγώνας δρόμου

Αυτές τις ημέρες, βιαζόμαστε όλοι να μεγαλώσουμε. Στο βιομηχανοποιημένο, ματεριαλιστικό κόσμο της ταχύτητας που ζούμε έχουμε «ξεχάσει» ότι η ζωή είναι διαδικασία ωρίμανσης. Για να «λάβουμε» καλούς καρπούς, θα πρέπει να «φυτέψουμε» και να «καλλιεργήσουμε» δυνατούς σπόρους. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον που μεγαλώνει το παιδί σας. Πηγαίνετε μια βόλτα μαζί του, φάτε, παίξτε, διηγηθείτε μια εμπειρία σας σε αυτό.

2.Η δημιουργία οικογενειακών αξιών ενθαρρύνει τους δυνατούς δεσμούς και την υγιή ζωή

Αυτό χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση. Οι προσωπικές παραδόσεις είναι ιερές επειδή προωθούν τις ανταλλαγές που ενδυναμώνουν τους δεσμούς αγάπης και οικειότητας και οικοδομούν το είδος της εμπιστοσύνης που θα μεταφέρει το παιδί σας μέσα απ' αυτό τον κόσμο.

3.Μεγαλώνουμε σε "κύκλους"

Υπάρχει ένας ρυθμός και παλμός στη ζωή κάθε παιδιού. Ενίοτε γρήγορος και έντονος και μερικές φορές αργός και ήρεμος. Ακριβώς όπως κάθε άνοιξη φέρνει μια ανανεωμένη αίσθηση της εκτίμησης για τη ζωή, κάθε στάδιο της ζωής ενός παιδιού είναι περίοδος μιας νέας ανακάλυψης. Άλλωστε, η μάθηση δεν είναι απλά μια διαδικασία νέων πληροφοριών. Είναι η διαδικασία μετατροπής των ιδεών μας και μερικές φορές αυτό απαιτεί να ξεχνάμε κάποια πράγματα, για να μπορούμε να δούμε με μια άλλη ματιά την ζωή. Μερικά παιδιά θα κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω, πριν κάνουν ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός.

Μεγαλώνοντας σε κύκλους σημαίνει ότι δεν έχουμε μόνο μία ευκαιρία να μάθουμε κάτι. Το ίδιο μάθημα θα το συναντήσουμε ξανά και ξανά καθώς περνάμε μέσα από τις περιόδους της ζωής μας. Υπάρχει βαθιά συγχώρεση μ' αυτόν τον τρόπο για την κατανόηση της παιδικής ηλικίας, την οποία βρίσκω ιδανική καθώς απομακρύνει την πίεση μακριά από τους γονείς, του να «κάνουν το σωστό» απ' την πρώτη φορά.

4.Η ενθάρρυνση δεν είναι το ίδιο με την επιείκεια.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανοχή ουσιαστικά αποδυναμώνει τις δυνάμεις του παιδιού σας να επιβιώσει, ενώ μειώνει τα κίνητρα τους και ελλατώνει τα συναισθήματα της επιτυχίας.

Ενθάρρυνση σημαίνει «δίνω θάρρος στο παιδί μου», όχι κάνω τα πράγματα γι 'αυτό. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα του ανοίξει ένα δρόμο, χωρίς να πιέζετε το παιδί σας. Άνευ όρων αγάπη, είναι η σκαλωσιά που ενθαρρύνει το παιδί σας να ρισκάρει, να πειραματιστεί, και να αποτύχει χωρίς κριτική. Μερικές φορές μια ενθαρρυντική παρουσία στη ζωή του παιδιού σας σημαίνει να στέκεστε λίγο πιο εκεί, έτσι ώστε να προσφέρεται μια συμπονετική πλευρά, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, αλλά συγχρόνως πιστεύοντας στην έμφυτη εφευρητικότητά του.

Η επιείκεια, απ' την άλλη πλευρά, περιορίζει την ελευθερία, διογκώντας την αίσθηση δικαίου ενός παιδιού και μειώνοντας την υπομονή που χρειάζεται για να λειτουργήσει μέσα από εμπόδια, όταν δεν βρίσκει αμέσως τον δρόμο του. Η επιείκεια μπορεί να οδηγήσει σε στενόμυαλη σκέψη.

5.Το μυστικό της ζωής είναι να την αφήσουμε να κυλήσει

Η ζωή είναι μια διαδικασία που συνεχώς κάτι δίνει. Υπάρχει μια πιστή ακολουθία. Ακριβώς όπως η άνοιξη δίνει τη θέση της στο καλοκαίρι, έτσι και κάθε στάδιο της ανάπτυξης, είναι μια διαδικασία που την αφήνουμε να κυλήσει. Το μπουσούλημα δίνει τη θέση του στο περπάτημα. Το ακατανόητο μουρμούρισμα δίνει τη θέση του στην ομιλία. Η παιδική ηλικία δίνει τη θέση την στην εφηβεία.

Κάθε εποχή, σε κάθε στάδιο, κάθε μικρός ρυθμός της ζωής μας, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αφήσουμε να κυλήσει. Αυτό μας επιτρέπει να απαλλαγούμε από ό, τι δεν μας αρέσει. Το να αφήσουμε κάτι να κυλήσει χωρίς προσπάθεια, δεν είναι πάντα εύκολο και κάθε παιδί έχει το δικό του στυλ προσαρμογής και το δικό του χρονοδιάγραμμα. Η φύση ευνοεί τη διαφορετικότητα. Θυμηθείτε να τιμάτε τη μοναδική φύση του παιδιού σας.

6.Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας: Εσείς ξέρετε καλύτερα απ' όλους το παιδί σας

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τους νέους γονείς είναι να εμπιστεύονται τον εαυτό τους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο "τρομακτικό" από ένα νέο μωρό που έρχεται για πρώτη φορά στη ζωή μας. Περιμένουμε να γνωρίζουμε τα πάντα κι όμως αισθανόμαστε ότι δεν ξέρουμε τίποτα!

Ξεκινήστε να μεγαλώνετε τα παιδιά σας, "ακούγοντας" τα με ανοιχτή καρδιά. Χωρίς φόβο ή πανικό. Μελέτες έχουν δείξει πως η διαίσθηση της μητέρας είναι πιο ισχυρή από κάθε εργαστήριο δοκιμών που μελετά προβλήματα. Δυστυχώς, σήμερα είμαστε πλημμυρισμένοι με τόσες πληροφορίες που παρεμβαίνουν στην ικανότητά μας ν' ακούσουμε τη δική μας διαίσθηση.

 

γράφει η Σοφία Εφραιμίδου, ψυχολόγος υγείας/ομοιοπαθητικός κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2014 23:25

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.