Created jtemplate joomla templates

 
 
Τρίτη, 11 Φεβρουάριος 2014 00:52

Τ' απαραίτητα της Γονεϊκής "Εργαλειοθήκης"

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Τ' απαραίτητα της Γονεϊκής "Εργαλειοθήκης" Image courtesy of Nutdanai Apikhomboonwaroot at FreeDigitalPhotos.net

Μόλις μια γυναίκα μείνει έγκυος, δέχεται μια «καταιγίδα» συμβουλών απο ειδικούς και μη. Ο καθένας έχει τη γνώμη του, είτε για την διατροφή, είτε για τον ύπνο, είτε για την πειθαρχία. «Να θηλάσεις οπωσδήποτε και αποκλειστικά», «Δεν θα αντεξεις να θηλάσεις αποκλειστικά για αυτό να δίνεις και συμπλήρωμα», «Μη διανοηθείς και κάνεις co-sleeping», «να του βάλεις όρια απο νωρίς», «τα αγόρια δεν πρέπει να παίζουν με τις κούκλες»...και άλλα πολλά «πρέπει» και «δεν πρέπει» και «πώς» κι «επειδή». Κι όλα αυτά είναι η αρχή μιας σειράς, σίγουρα καλοπροαίρετων συμβουλών για την ανατροφή του παιδιού.

Γρήγορα οι νέοι γονείς (κι ιδίως οι μαμάδες) αποπροσανατολίζονται και καταθέτουν τα όπλα ή γίνονται έρμαια σκέψεων και κινημάτων που δεν τους εκφράζουν, παρά υποστηρίζονται ακραία και με ζήλο και χωρίς σοβαρή ανάλυση. Όλες αυτές οι κατευθύνσεις, που μοιάζουν με συμβουλές, γίνοται εμπλοκές και επηρρεάζουν την αρμονική σχέση του γονέα καθώς αναλώνεται με το να σκέφεται τί απο ολά πρέπει να κάνει και πιοιό είναι το σωστό.

Οι νέοι γονείς χρειάζεται:

Να έχετε εμπιστοσύνη στο/στα παιδιά σας. Τα παιδιά σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους, δείχνουν στους γονείς αυτό που έχουν ανάγκη, αρκεί οι ίδιοι να είναι εστιασμένοι στα μηνύματα τους και να μην αφήνουν τις όποιες παρεμβολές να απορρυθμίζουν την σχέση τους. Χρειάζεται να ακούτε τα παιδιά σας μέσα απο τις φωνές τους και τις όποιες συμπεριφορές τους καθώς αυτός είναι ο τρόπος τους για να απευθυνθούν σε εσάς, στους γονείς τους.

Έκφραση και αναγνώριση των συναισθημάτων σας. Κάθε νέος γονιός, μητέρα ή πατέρας έχει δικαίωμα να νιώθει κουρασμένος,νευριασμένος, απογοητευμένος, αλλά κι οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι μειώνεται η αγάπη που έχει για το παιδί του.Κανένα συναίσθημα δεν είναι ενοχοποιητικό και ούτε χρειάζεται να απολογηθείτε για αυτό.

Όχι στο επικίνδυνο παιχνίδι με τα νούμεραΟποιαδήποτε ερώτηση έχει ποσοτική απάντηση συγκαταλέγεται στο "επικίνδυνο "παιχνίδι με τα νούμερα.Πόσο ύψος έχει, πόσο ζυγίζει, πότε περπάτησε/μίλησε/έπιασε το μολύβι/έβγαλε την πάνα...πότε έκανε το ένα, πότε το άλλο...Αποφύγετε το παιχνίδι με τα νούμερα, καθώς έτσι ξεκινάει το παιχνίδι της σύγκρισης, το οποίο δίνει τροφή στα συγκριτικά μοντέλα στο μυαλό των γονέων με αποτέλεσμα να καταλήγετε πιστεύετε ότι είτε το δικό σας παιδί κάπου υστερεί ή οτι το παιδί του γείτονα είναι καλύτερο.

Στοργή και φροντίδα όχι μόνο για το νέο μέλος αλλά και για τη μεταξύ σας σχέσηΜην ξεχνάτε να φροντίζετε τη σχέση σας, καθώς η μετάξυ σας αγάπη έφερε στον κόσμο μια νέα ζωή. Να ενισχύετε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό, να κρατήσετε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να μην εγκλωβίζεστε σε πεπαλαιώμενα πρότυπα και αντιλήψεις.

Γονεϊκές και συζυγικές προσδοκίες προσγειωμένες. Ας ονομάσετε την πρώτη περιόδο-χωρίς να την προσδιορίσετε χρονικά- περίοδο χάριτος. Μην περιμένετε τόσα πολλά από εσάς ως γονείς αλλά κι από τον σύντροφο σας. Μην ξεχνάτε ότι, είτε είναι πρώτο παιδί είτε δεύτερο, εσείς έχετε απέναντι σας ένα νέο άνθρωπο, μια ξεχωριστή προσωπικότητα κι ιδίως στην αρχή οδηγείστε με τη μέθοδο της "δοκιμής και του λάθους"

Ο κάθε νέος γονιός μπορεί να καταλάβει το παιδί του αρκεί να μην υπακούει σαν αυτόματο σε κάθε νέα τάση και παιδαγωγική αρχή, να μην κάνει στα τυφλά οτι του λένε οι ειδικοί και να μην εγκλωβίζεται σε κύματα συμβουλών που έρχονται και φεύγουν με τη μόδα. Χρειάζεται να μην υπακούτε στις ιδέες και τις προτάσεις κάποιου άλλου αν δεν νιώθετε οτι αυτό που υποστηρίζουν πηγάζει από εσάς τους ίδιους.

Να αποκαθηλώσετε το μύθο-πρότυπο της Τηλε-Φανταστικής οικογένειαςτο σπίτι είναι άψογα ταχτοποιημένο, στο πάτωμα ούτε ψίχουλο, στα ντουλάπια καμία δαχτυλιά, η μαμά ξυπνάει ευδιάθετη κι ίσως περιποιημένη κι ο μπαμπά με το τέλειο χαμογέλο και το σιδερωμένο κοστούμι...Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς ακόμα καλύτερα σ' ένα σπίτι που επικρατεί χάος. Δώστε χρόνο για προσαρμογή ιδιώς τον πρώτο καιρό κι αποδεχτείτε λίγο χάος σε αυτή τη τόσο απόλυτα οργανωμένη ζωή που διανύουμε.

Ισχύς του μητρικού ενστίκτουΗ μαμά (κι όχι οι υπόλοιποι τριγύρω της) γνωρίζει το παιδί της κι αν της δοθεί ο χρόνος κι ο χώρος θα το νιώσει κι η ίδια. Η νέα μαμά χρειάζεται να στρέψει το βλέμμα της αλλά και την ακοή της στη βαθειά φωνή της μητρότητας που αναδύεται και την οποία όλες οι άλλες φωνές τείνουν να επικαλύψουν. Αυτή θα της δώσει απαντήσεις για το πώς θα τρέφει το παιδί της, πώς θα το κοιμίζει, πώς θα το χαλαρώνει.Η ουσιά βρίσκεται μέσα στην ίδια τη μητέρα κι όχι σε όλες αυτές τις λίστες με τα «πρέπει και τα μη».

Οποιο στάδιο εξελικτικό κι αν διανύει το παιδί σας φροντίστε να το απολαύσετε και μην ανυπομονείτε να περάστε στο επόμενοΆντε που θα πάει, θα περάσει ο καιρός και θα στέκεται μόνο του, που θα πάει δεν θα αργήσει να περπατήσει, σε λίγο καιρό θα μιλήσει θα ξέρουμε τι θέλει, που θα πάει θα σταματήσει να ξυπνάει το βράδυ...Και ξαφνικά θα έχει μεγαλώσει κι όλα εκείνα για τα οποία ανυπομονούσατε θα έχουν γίνεις αναμνήσεις.

Συλλέγουμε όλες τις στιγμές, όλα τα μικρά και ασήμαντα,όλα τα επαναλαμβανόμενα και ίσως βαρετά γιατί όλα αυτά θα είναι τα πιο μεγάλα, τα πιο σημαντικά και τα πιο διασκεδαστικά στο πέρας των χρόνων (J.P).

 

Να έχετε ένα απολαυστικό ταξίδι σας στο κόσμο της γονεϊκότητας.

 

γράφει η Μαρία Γιαλούρη, Συμβουλευτική ψυχολόγος -Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr 

Τη βρίσκετε και στο www.desmoskardias.blogspot.gr

Image courtesy of Nutdanai Apikhomboonwaroot at FreeDigitalPhotos.net

 

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 12 Φεβρουάριος 2014 21:53

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.