Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 04 Φεβρουάριος 2014 22:14

Γιατί οι μικρές στιγμές ύπνου βοηθούν αφάνταστα τα παιδιά μας!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γιατί οι μικρές στιγμές ύπνου βοηθούν αφάνταστα τα παιδιά μας! Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Colorado έρχεται να δείξει στους γονείς ότι οι μικρές στιγμές ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι περισσότερο χρήσιμες από όσο μπορούν να φανταστούν οι γονείς...

Η μελέτη δείχνει ότι παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, λίγο πριν τα 2 εως 3 χρόνων από τα οποία τους λείπει ύπνος, με την μορφή αυτών των μικρών καθημερινών υπνάκων δείχνουν περισσότερο άγχος, λιγότερη χαρά και ενδιαφέρον και δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες στρατηγικές προκειμένου επιλύσουν οποιουδήποτε μικρο-προβληματιμούς που ανακύπτουν μέσα απο το παιχνίδι τους.

Τί προβλήματα μπορεί να έχει ένα βρεφάκι ή ένα νηπιάκι; Ας πούμε να ολοκληρώσει ένα puzzle ή να βγάλει ένα αυτοκινητάκι που έχει σφηνώσει κάτω από τον καναπέ.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι ο επαρκής ύπνος είναι μια βασική ανάγκη όπως η σωστή διατροφή, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να επωφεληθούν τα καλύτερα απο τα γεγονότα που βιώνουν και μέσα απο την κοινωννική τους συναναστροφή με τους ανθρώπους στο περιβάλλον τους.

Στην έρευνα φάνηκε οτι παιδιά που τους έλειπαν μικρές στιγμές ύπνου στη διάρκεια της ημέρας είχαν μειωμένες θετικές συναισθηματικές αντιδράσεις, καθώς προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν ένα puzzle αλλά και αύξηση αρνητικών συναισθηματικών αντιδράσεων όταν δεν τα κατάφερναν ή συναντούσαν δυσκολία.

Αντίθετα, παιδιά που δεν τους έλειπε ύπνος μπορούσαν εύκολα να ελιχθούν και να χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης χωρίς να απογοητευόνται εύκολα.

Ο στόχος της έρευνας, ήταν να δείξει πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον τρόπο που τα παιδιά ανταποκρίνονται συναισθηματικά στον κόσμο αλλά και στην επιλογή των κατάλληλων δεξιοτήτων επίλυσης απλών προβλημάτων.

Κυριώς η βρεφική ηλικία είναι μια ευαίσθητη περιόδος για την ανάπτυξη δεξιοτήτων έκφρασης συναισθημάτων αλλά και μια περιόδος που το βρέφος καθώς μεγαλώνει εγκαταλείπει τους ημερήσιους μικρούς ύπνους.

Ένα νυσταγμένο παιδί στην τάξη ή στον παιδικό μπορεί να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να εμπλακεί στην ομάδα άρα και να επωφεληθεί από τις αλληλεπιδράσεις. Οι δεξιότητες του για επικοινωνία με συνομιλήκους μειώνονται και είναι επιρρεπής για κάποιο tantrum ή απογοήτευση η οποιά θα επηρρεάσει τον κύκλο των αλληλεπιδράσεων με τους άλλους.

Η έρευνα δείχνει, ότι η έλειψη ενός και μόνο υπνάκου κατά τη διάρκεια της ημέρας τα κάνει λιγότερο θετικά, περισσότερο αρνητικά και με χαμηλή γνωστική δέσμευση. Οι ίδιες αλληλεπιδράσεις μπορούν να επηρρεάσουν και τις σχέσεις γονέα παιδιού.

Προκύπτει λοιπόν ένα χρήσιμο ερώτημα: πώς τελικά τα μεγαλύτερα παιδιά όπως σχολείου ή οι έφηβοι που κοιμούνται αποδεδειγμένα λιγότερες από 8 ώρες την ημέρα τα βγάζουν πέρα με όλες αυτές τις σχολικές υποχρεώσεις;

Έλα μου ντε...

 

γράφει η Μαρία Γιαλούρη, Συμβουλευτική ψυχολόγος -Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr 

Τη βρίσκετε και στο www.desmoskardias.blogspot.gr

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2014 21:50