Created jtemplate joomla templates

 
 
Τετάρτη, 08 Ιούλιος 2015 12:57

Το "τερατάκι" του θυμού! Τρόποι αντιμετώπισης

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το "τερατάκι" του θυμού! Τρόποι αντιμετώπισης Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Ο  θυμός  είναι  ένα  πολύ  υγιές  συναίσθημα  που  πολλές  φορές  κατακλύζει  τους ανθρώπους.  Όταν  όμως αυτό συμβαίνει  σε μικρά  παιδιά,  η  διαχείρισή  του είναι  αρκετά δύσκολη μιας και μπορεί να μην αντιλαμβάνονται απόλυτα, ανάλογα με την ηλικία τους, την πηγή του. Γι αυτό το λόγο σε αυτό το κομμάτι χρειάζονται τη βοήθεια των ενηλίκων, έτσι ώστε να μάθουν να ελέγχουν αυτού του είδους τα συναισθήματα.

Συνήθως το αίσθημα του θυμού προκαλείται από κάτι άλλο αρνητικό που μπορεί να έχει συμβεί στο παιδί και με αυτόν τον τρόπο να αμύνεται. Τέτοιου είδους συναισθήματα μπορεί να είναι η ζήλια, ο φόβος, η απογοήτευση, η ανασφάλεια ή το άγχος. Η έκρηξη αυτών των συναισθημάτων φέρνει το θυμό. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό πριν προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το παιδί, να καταλάβουμε από πού μπορεί να πηγάζει ο θυμός του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Βασικά θεμέλια:

  • Είναι  πολύ  σημαντικό  να  καλλιεργήσουμε  στα  παιδιά  τις  ικανότητες  της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας έτσι ώστε να καταφέρουν να διαχειρίζονται τοθυμό τους.
  • Είναι πολύ βασικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι τον θυμό μας. Αυτό,γιατί  οι  ενήλικες  και  πιο  συγκεκριμένα  οι  γονείς,  αποτελούν  παράδειγμα  για  ταπαιδιά.
  • Πολύ βασικό είναι, τα παιδιά να μαθαίνουν να εκφράζουν τον θυμό τους με λόγια και όχι με χειρονομίες. Έτσι θα αποφευχθούν βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές.
  • Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να αισθάνονται ελεύθερα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Έτσι, θα μπορούν έγκαιρα να μιλήσουν με τους γονείς τους γιατα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να τους προκαλεί κάτι και να το διαχειριστούν πριν φτάσουν στην έκρηξη θυμού.

Τρόποι αντιμετώπισης:

  • Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει τα σημάδια πριν την έκρηξη θυμού. Για παράδειγμα,έξαψη, κοκκίνισμα, ταχυπαλμία. Αυτό, θα το βοηθήσει να δράσει έγκαιρα πριν τοξέσπασμα.
  • Πείτε  του  ότι  δε  θέλετε  τώρα  που  είναι  θυμωμένο  να  συζητήσετε  αυτό  που  το απασχολεί επειδή αυτή η συμπεριφορά δε θα βοηθήσει στη λύση του προβλήματος. Προτείνετέ του να πάει σε έναν χώρο μόνο του και όταν ηρεμήσει να μιλήσετε ήρεμα γι αυτό που το απασχολεί.
  • Σε πιο μικρές ηλικίες, καλό αποτέλεσμα θα είχε και μία αγκαλιά, μιας και η αγκαλιά του  γονέα ή ενός κοντινού αγαπημένου προσώπου  πολλές  φορές  μπορεί να το ηρεμήσει και να το κάνει να αισθανθεί καλύτερα και πιο άνετα.
  • Βρείτε του ένα αντικείμενο που να μπορεί να ξεσπάει το θυμό του. Για παράδειγμα, ένα μαξιλάρι. Με αυτόν τον τρόπο θα εκτονώνει εκεί τον θυμό του και μετά θα είναισε θέση να συζητήσει με ηρεμία για το πρόβλημα.
  • Η κατανόηση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του θυμού του παιδιού. Μην το κρίνετε, απλά ακούστε το και καταλάβετέ το.
  • Συμβουλέψτε το, όταν αισθανθεί τον θυμό να έρχεται, να μετρήσει αργά μέχρι το δέκα και να πάρει τρεις βαθιές ανάσες.

Είναι πολύ βασικό κατά τη διάρκεια τέτοιων κρίσεων να παραμείνετε ήρεμοι. Οι φωνές και ηχρήση βίας δε θα κάνει καλό ούτε σε εσάς, ούτε στο παιδί. Αναμφίβολα θα πρέπει να δείξετε μεγάλη υπομονή και επιμονή σε αυτό, έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να θυμάστε, όλοι χρειάζονται τον χρόνο τους με τα συναισθήματά τους και ιδιαίτερα τα παιδιά.

 

γράφει η Κατερίνα Κουρουμπλή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Παιδοψυχολόγος, Εθελόντρια στη συνεργαζόμενη Ένωση "Μαζί για το παιδί" 115 25/ Πανελλαδική Γραμμή και Συμβουλευτικό Κέντρο για μητέρες, γονείς, παιδιά κι εφήβους

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 09 Ιούλιος 2015 19:05

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.