Created jtemplate joomla templates

 
 
Τετάρτη, 14 Μάιος 2014 23:06

10 φράσεις που κάθε υποστηρικτής του θηλασμού ΔΕΝ πρέπει να λέει!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
10 φράσεις που κάθε υποστηρικτής του θηλασμού ΔΕΝ πρέπει να λέει! Image courtesy of digitalart at FreeDigitalPhotos.net

1. "Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν" – Όχι, δεν μπορούν να θηλάσουν όλες οι γυναίκες, παρόλο που το ποσοστό των γυναικών που πραγματικά δεν μπορούν να θηλάσουν είναι πολύ  μικρό. Εδώ προσθέστε επίσης τη φράση «αν θέλεις πολύ, θα τα καταφέρεις».

2. "Το ξένο γάλα είναι δηλητήριο" – Εσείς πώς θα αισθανόσασταν αν σας έλεγαν ότι ταΐζετε το μωρό σας «δηλητήριο» ή «σκουπίδια»; Να μιλήσουμε για τα επιστημονικά δεδομένα όσον αφορά το ξένο γάλα; Ναι. Μπορούμε όμως να συζητήσουμε τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του ξένου γάλακτος χωρίς απαραίτητα να υποτιμήσουμε τις μαμάδες που το χρησιμοποιούν.

3. "Οι γονείς θα πρέπει να αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές του μάρκετινγκ" – Το μάρκετινγκ των εταιριών ξένου γάλακτος είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό. Οι εταιρίες δεν θα ξόδευαν εκατομμύρια δολάρια εάν δεν ήταν. Και δεν είναι αποτελεσματικό μόνο για τους ανθρώπους χαμηλής μόρφωσης. Είναι εξίσου πειστικό για τους γονείς όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Δεν είναι  θέμα εξυπνάδας. Είναι τόσο πειστικό που δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους γονείς που δεν βλέπουν πίσω απ’ αυτό.

4. "Ο θηλασμός είναι το ιδανικό" – Όχι. Ο θηλασμός είναι το φυσιολογικό. Οτιδήποτε άλλο είναι κατώτερο εξ ορισμού. Η λέξη «ιδανικό» παραπέμπει σε κάτι που μόνο λίγοι μπορούν να καταφέρουν και κάνει το ξένο γάλα να φαίνεται σαν το φυσιολογικό. Θα πρέπει να μιλάμε για το θηλασμό σαν κάτι που σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να κάνουν.

5. Οι μητέρες που δίνουν ξένο γάλα είναι τεμπέλες – Εάν συγκρίνουμε τη χρήση του ξένου γάλακτος με το θηλασμό ενός υγιούς, τελειόμηνου μωρού, ο θηλασμός χρειάζεται πολύ λιγότερη δουλειά από την προετοιμασία του ξένου γάλακτος (δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μητέρες που αντλούν γάλα έχουν πολύ περισσότερη δουλειά από εκείνες που θηλάζουν άμεσα). Αλλά η προετοιμασία των μπιμπερό, το πλύσιμο, η αποστείρωση, η αγορά ξένου γάλακτος, όλα αυτά είναι πολύ περισσότερη δουλειά από το να βάλεις απλώς το μωρό στο στήθος.

6. "Οι μητέρες που δίνουν ξένο γάλα αγαπούν λιγότερο τα μωρά τους" – Λάθος. Όλες οι μητέρες προσπαθούμε το καλύτερο για τα μωρά μας και τα αγαπάμε με τρόπους που είναι αδύνατο να περιγραφούν. Φυσικά υπάρχουν και κακές μητέρες. Αλλά υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Το να είναι κάποια μητέρα καλή ή κακή προσδιορίζεται από πολύ περισσότερα πράγματα και όχι μόνο από τον τρόπο που ταΐζουμε τα μωρά μας.

7. "Πάρε μαγιά μπύρας "– Εδώ βάλτε κάθε είδους συμβουλή που μπορεί να ακούσατε για να αυξήσετε ή να μειώσετε την παραγωγή σας. Αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι από αφελείς έως επικίνδυνες. Τις περισσότερες φορές δεν είναι τόσο απλό. Είναι άλλο πράγμα το να μοιραζόμαστε ιστορίες θηλασμού μεταξύ μας και άλλο το να δίνουμε συμβουλές εκεί που χρειάζεται επαγγελματική υποστήριξη.

8. "Θα είχες καταφέρει να θηλάσεις αν…" – Το να ψάχνουμε να βρούμε τι έφταιξε σε κάποια αποτυχημένη ιστορία θηλασμού, είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Εκτός και αν η μητέρα μας ρωτήσει (και μόνο αν ξέρουμε όλη την ιστορία), είναι καλύτερα να σωπαίνουμε και να μην εκφέρουμε άποψη για το τι μπορεί να πήγε στραβά.

9."Θα τα καταφέρεις. Είναι πολύ απλό και δεν χρειάζεται να ανησυχείς" – Αυτό το ακούμε συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη πραγματικότητα όμως δεν ξέρουμε πια πώς να θηλάσουμε γιατί οι περισσότερες από μας δεν μεγαλώσαμε μ’ αυτό τον τρόπο, ούτε με αυτή την εικόνα. Κι έτσι, οι σημερινές μαμάδες χρειάζεται να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια ή να ακούσουμε τις χειρότερες ιστορίες θηλασμού, αλλά μια μικρή προετοιμασία είναι απαραίτητη. Ο θηλασμός μπορεί να είναι φυσιολογικός, αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολος.

10."Η αλήθεια δεν πληγώνει. Εσύ κάνεις το εαυτό σου να νιώθει ενοχές" – Αλήθεια; Πάρα πολλές μητέρες δίνουν ξένο γάλα ενώ γνωρίζουν την επιστημονική αλήθεια και τους κινδύνους. Μπορεί παρόλα αυτά να μην αισθάνονται καλά μ’ αυτό που κάνουν κι είναι πολύ πιθανό να αισθάνονται ενοχές. Ναι, σίγουρα πρέπει να μιλάμε για τα επιστημονικά δεδομένα και τους κινδύνους από το ξένο γάλα. Αλλά επειδή μια μητέρα τα κατάφερε κάτω από τις Χ συνθήκες, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε μητέρα μπορεί να κάνει το ίδιο.

Εσείς τι θα προσθέτατε σε αυτή τη λίστα; Υπάρχουν άλλες φράσεις που κατά τη γνώμη σας δεν πρέπει να λέγονται από τους υποστηρικτές του θηλασμού;

 

γράφει η Βίκυ Φαρδογιάννη – Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Τη βρίσκετε και στο http://www.thilasmos.com/

Image courtesy of digitalart at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 14 Μάιος 2014 23:43

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.