Created jtemplate joomla templates

 
 
Πέμπτη, 12 Σεπτέμβριος 2013 23:23

Καλύτερη πρόγνωση για εμφάνιση συνδρόμου Down στο έμβρυo

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Καλύτερη πρόγνωση για εμφάνιση συνδρόμου Down στο έμβρυo Image courtesy of ddpavumba/FreeDigitalPhotos.net

Ένα τεστ υψηλής ακρίβειας για τη διάγνωση του συνδρόμου Down μπορεί να διενεργείται πλέον στα πρώτα στάδια της κύησης παρέχοντας ασφαλή αποτελέσματα, ανακοίνωσε ο καθηγητής του King's College του Λονδίνου, Κύπρος Νικολαΐδης, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Ultrasound in Obstetrics and Gynaecology.

Μελέτη σε δείγμα 1.000 κυήσεων

Πρόκειται για τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε σε δείγμα 1.000 κυήσεων και διαπιστώθηκε ότι το τεστ εμβρυϊκού DNA στο μητρικό αίμα μπορεί να αποκαλύψει αν το παιδί είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι εμφανίζει ή όχι σύνδρομο Down. 

Όπως είναι γνωστό, το σύνδρομο Down προκαλείται από την παρουσία ενός επιπλέον αντιγράφου του χρωμοσώματος 21 στο DNA του εμβρύου. 

Σήμερα, οι έγκυες υποβάλλονται σε υπερηχογραφικό έλεγχο για το σύνδρομο μεταξύ της 11ης και 13ης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια του οποίου μετράται η ποσότητα του υγρού που περιέχεται στην αυχενική μοίρα του εμβρύου (η γνωστή αυχενική διαφάνεια). Τα έμβρυα με σύνδρομο Down τείνουν να έχουν περισσότερο υγρό από το φυσιολογικό. Οι μέλλουσες μητέρες υποβάλλονται επίσης και σε αιματολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση μη φυσιολογικών επιπέδων συγκεκριμένων πρωτεϊνών και ορμονών. Και στη συνέχεια λαμβάνουν μια εκτίμηση των πιθανοτήτων απόκτησης παιδιού με σύνδρομο Down - οι ειδικοί συνεκτιμούν πάντα και την ηλικία της κάθε γυναίκας. 

Μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος αποβολής με τις υπάρχουσες εξετάσεις

Τα τρία αυτά στοιχεία αποτελούν όμως απλές ενδείξεις. Και οι γυναίκες με τον υψηλότερο εκτιμώμενο κίνδυνο υποβάλλονται σε αμνιοπαρακέντηση για την εξέταση του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο και σε δειγματοληψία χοριακής λάχνης. Και οι δύο αυτές εξετάσεις ενέχουν τον κίνδυνο, μικρό μεν, της αποβολής. 

Ο δρ Νικολαΐδης, επικεφαλής των ερευνητών του Κing's College του Λονδίνου, εφευρέτης επίσης της αυχενικής διαφάνειας, διαπιστώνει τώρα ότι η ανάλυση του εμβρυϊκού DNA (cfDNA) δίνει πιο ακριβή αποτελέσματα. 

Πολύ ακριβέστερο το νέο τεστ 

Στις κλινικές δοκιμές που έκανε, διαπίστωσε ότι το τεστ δείχνει ότι είτε υπάρχει πιθανότητα άνω του 99% το παιδί να έχει σύνδρομο Down, είτε λιγότερες από μία στις 10.000. 

Επίσης το cfDNA είναι πιο ευαίσθητο και λιγότερο πιθανό να δώσει ψευδώς θετικά αποτελέσματα. 

«Το τεστ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν διαγνωστικό. Μας λέει με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα αν το παιδί έχει σύνδρομο Down ή σχεδόν σίγουρα ότι δεν έχει. Από τη πλευρά λοιπόν των γονέων, είναι πιο ξεκάθαρο τι απόφαση πρέπει να πάρουν», σημειώνει ο δρ Νικολαΐδης. 

Εναρξη μεγάλης μελέτης 

Ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας και η ομάδα του ξεκινούν μια διετή προοπτική μελέτη σε δείγμα 20.000 γυναικών για την περαιτέρω αξιολόγηση του τεστ cfDNA. 

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέταση προς το παρόν κοστίζει περίπου 400 λίρες Αγγλίας και ο δρ Νικολαΐδης ελπίζει να μειωθεί μελλοντικά το κόστος, ώστε όλες οι έγκυες να έχουν την δυνατότητα να υποβληθούν στην εξέταση είτε μέσω των εθνικών συστημάτων υγείας, είτε μέσω ιδιωτικών παρόχων.

 

πηγή: tovima.gr

Image courtesy of ddpavumba/FreeDigitalPhotos.net

 

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Σεπτέμβριος 2013 17:32

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.