Created jtemplate joomla templates

 
 
Πέμπτη, 19 Ιούνιος 2014 17:13

Γεννήσεις διδύμων χωρίς καισαρική

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γεννήσεις διδύμων χωρίς καισαρική Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Εάν περιμένετε να γεννήσετε δίδυμα, πιθανότατα δεν είναι ιατρικά αναγκαία η γέννησή τους με καισαρική τομή. Η επιστημονική τεκμηρίωση σήμερα δείχνει ότι οι μητέρες διδύμων μπορούν να γεννήσουν με την ίδια ασφάλεια χωρίς χειρουργείο.

Μια μεγάλη έρευνα από το Τορόντο του Καναδά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών ερευνών που αμφισβητούν καθαρά την ανάγκη για καισαρικές τομές, επεμβάσεις που έχουν αυξηθεί πολύ πιο πέρα από τις ιατρικά πραγματικά αναγκαίες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 2013 στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Στις ΗΠΑ οι κυήσεις διδύμων καταλήγουν κατά τα τρία τέταρτα σε καισαρική τομή, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο: οι μητέρες που γεννούν δίδυμα στην χώρα με στην μελέτη ήταν το πρώτο δίδυμο να είναι σε σωστή θέση (όχι ισχυακό) και να έχουν καλό βάρος.

Οι εγκυμοσύνες μοιράστηκαν τυχαιοποιημένα σε δύο ομάδες, με την μία να οδεύει για προγραμματισμένη καισαρική τομή και την άλλη να οδεύει προς αυθόρμητο κολπικό τοκετό. Ένα 10% της ομάδας που ήταν για καισαρική τελικά γέννησαν φυσιολογικά, ενώ ένα 40% της ομάδας φυσιολογικό κολπικό τοκετό είναι σίγουρα σπάνια εξαίρεση, και πιθανολογώ ότι τουλάχιστον 9 στις 10 κυήσεις διδύμων στην Ελλάδα καταλήγουν στο χειρουργείο.

Πολλές έρευνες έχουν πρόσφατα καταδείξει πιθανούς κινδύνους για την υγεία του παιδιού και της μητέρας από την επιλογή της καισαρικής τομής, έχουν αμφισβητήσει τα έως τώρα αντιλαμβανόμενα οφέλη της επέμβασης και έχουν καταδείξει υπερβολικά ποσοστά γεννήσεων με καισαρική που δεν δικαιολογούνται από ιατρική αναγκαιότητα. Η αμφισβήτηση της ανάγκης για την επέμβαση έχει περάσει και σε ειδικές κατηγορίες εγκύων, όπως αυτές που έχουν γεννήσει προηγούμενα με καισαρική και αυτές που έχουν δίδυμα.

Οι κυήσεις διδύμων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των θεραπειών μειωμένης γονιμότητας και της τεχνητής γονιμοποίησης. Η έρευνα παρακολούθησε 2800 έγκυες γυναίκες με δίδυμα από 25 χώρες. Προυπόθεση για να συμπεριληφθούν που πήγαιναν για φυσιολογικό τοκετό τελικά έκαναν καισαρική.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το ποσοστό των νεογέννητων που πέθαναν ή είχαν σοβαρή νοσηρότητα και επιπλοκές ήταν 2%, ίδιο και για τις δύο ομάδες εγκύων, δεν επηρεαζόταν δηλαδή από τον τρόπο γέννησης. Επίσης το αν γέννησαν κολπικά ή με καισαρική δεν επηρέασε τα ποσοστά προβλημάτων υγείας και νοσηρότητας στις μητέρες.

H έρευνα αυτή όπως και άλλες προηγούμενες δεν εξετάζει καθόλου τα λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν με αυξημένο συχνότητα μετά από καισαρική τομή (αποτυχία μητρικού θηλασμού, αυξημένος κίνδυνος χορήγησης υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, μεγαλύτερος κίνδυνος για παροδική ταχύπνοια νεογέννητου, υποθερμία που οδηγούν σε μεγαλύτερη απομάκρυνση του νεογέννητου από την μητέρα του κατά τις πρώτες κρίσιμες μέρες της ζωής). Προφανώς η αυξημένη συχνότητα προβλημάτων θηλασμού μετά από καισαρικές μεταφράζεται έμμεσα σε μείωση των οφελών που θα προέκυπταν άμεσα και απώτερα για την υγεία των διδύμων και της μητέρας.

Προφανώς τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν δείχνουν ότι όλα τα δίδυμα μπορούν να γεννηθούν με κολπικό τοκετό, δείχνουν όμως ότι για τα περισσότερα η προσπάθεια για κολπικό τοκετό μπορεί να επιχειρηθεί και είναι ασφαλής, όταν ο γιατρός έχει εμπειρία σε δίδυμες κυήσεις, στον κολπικό τοκετό, και γνωρίζει πότε μια καισαρική γίνεται αναγκαία.

 

πηγή: Barrett JF, Hannah ME, Hutton EK, Willan AR, Allen AC, Armson BA, Gafni A, Joseph KS, Mason D, Ohlsson A, Ross S, Sanchez JJ, Asztalos EV; the Twin Birth Study Collaborative Group. A Randomized Trial of Planned Cesarean or Vaginal Delivery for Twin Pregnancy. N Engl J Med. 2013 Oct 3;369(14):1295-1305.

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης, παιδίατρος κι επιστημονικός συνεργάτης του 4yourfamily.gr

Τον βρίσκετε και στο http://pediatros-thes.gr/

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 21 Ιούνιος 2014 12:03

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.