Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Οκτώβριος 2013 20:46

Πως επηρεάζει η εξωσωματική, τη σχέση του ζευγαριού

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πως επηρεάζει η εξωσωματική, τη σχέση του ζευγαριού Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Τα περισσότερα ζευγάρια βιώνουν τον αγώνα τους για την απόκτηση ενός παιδιού με τον ίδιο τρόπο περίπου, κι αυτό σχετίζεται με το πώς έχουμε μεγαλώσει, και πως έχουμε εκπαιδευτεί να σκεφτόμαστε, να νιώθουμε και να πράττουμε, καθώς και τι χαρακτηριστικά αποδίδουμε στο κάθε φύλο.

Έχουμε μάθει να θεωρούμε ότι στερεότυπα, οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές, και είναι εκείνες που αναλαμβάνουν να φροντίζουν τη σχέση. Οι γυναίκες νιώθουν συνήθως υπεύθυνες για ό,τι μπορεί να πάει στραβά καθώς και για τα αρνητικά συναισθήματα όλων των άλλων κι όταν προσπαθούν να καταπιέσουν τα συναισθήματα τους, αυτό γυρίζει εις βάρος τους γιατί μετά από λίγο καιρό αυτά μη βρίσκοντας δημιουργική διέξοδο, εκφράζονται με πολλαπλασιασμένη ένταση.

Οι γυναίκες που μπαίνουν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης πολλές φορές παίρνουν όλη την ευθύνη της θεραπείας πάνω τους σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τον σύντροφο τους. Οι άντρες από την άλλη μεριά τείνουν να αναλαμβάνουν το ρόλο του «κουβαλητή» και του προστάτη. Είναι συνήθως αυτοί που αναλαμβάνουν να λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, οπότε μπαίνοντας στην διαδικασία της  υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χάνουν τον ρόλο τους και νιώθουν να τους κατακλύζουν τα προβλήματα.

Ως αποτέλεσμα ρίχνουν το βάρος τους στη δουλειά, έναν τομέα που τους προσφέρει την ικανοποίηση ότι μπορούν ακόμη να τα καταφέρουν και να είναι ισχυροί.

Και τα δύο μέρη του ζευγαριού εισέρχονται σε μία κατάσταση όπου ο παραδοσιακός τους ρόλος δεν έχει ισχύει πια, γιατί δεν είναι τα πράγματα στον έλεγχο τους. Το ζευγάρι λοιπόν μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο επικοινωνίας, όπου η γυναίκα συνήθως εκφράζει τις ανάγκες της καθυστερημένα και με μεγάλη ένταση και ο άνδρας αποφεύγει την όλη κατάσταση.

Όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση και η έλλειψη επικοινωνίας, τόσο περισσότερο το ζευγάρι απομακρύνεται  και μάλιστα σε μία φάση όπου θα βοηθούσε το να είναι κοντά και να στηρίζει ο ένας τον άλλο. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι να διατηρούμε την επικοινωνία ανοιχτή, να μιλάμε στον/στην σύντροφο μας χωρίς να υποθέτουμε πράγματα και να κάνουμε σενάρια.

Η γυναίκα καλό είναι να προσπαθήσει να συμπεριλάβει το σύντροφο της στην όλη διαδικασία δείχνοντας του ότι τον έχει ανάγκη, και ο άνδρας είναι καλό να στηρίζει και να βοηθά την σύντροφο του ακόμη και σε πρακτικά θέματα που σχετίζονται με την προσπάθεια απόκτησης ενός παιδιού.

Με αυτόν τον τρόπο το ζευγάρι προχωράει στην διαδικασία με πολλαπλά οφέλη: οι δύο σύντροφοι νιώθουν άνετα να λειτουργήσουν στους παραδοσιακούς τους ρόλους μέσα από ένα άλλο πρίσμα, η σχέση δυναμώνει και το ζευγάρι δένεται περισσότερο.

γράφει η Χριστιάνα Γερμανού, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Τη διαβάζετε και στο  http://rootsandroutes.gr 

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 12 Ιανουάριος 2016 19:41

Σχετικά Άρθρα