Created jtemplate joomla templates

 
 
Σάββατο, 17 Μάιος 2014 14:25

17 ερωτήσεις για να επιλέξετε τον καλύτερο παιδικό σταθμό. Τι πρέπει να προσέξετε!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
17 ερωτήσεις για να επιλέξετε τον καλύτερο παιδικό σταθμό. Τι πρέπει να προσέξετε! Image courtesy of AKARAKINGDOMS at FreeDigitalPhotos.net

Η σχολική χρονιά τελειώνει, μια άλλη όμως σε λίγο καιρό ξεκινά! Νέοι ενδιαφερόμενοι προ των πυλών των παιδικών σταθμών, περιμένουν να πιάσουν μια θέση στο...θρανίο! Τί πρέπει όμως να προσέχει ένας γονιός πριν πει το ναι και δώσει τα χέρια με τον ιδιοκτήτη ενός παιδικού σταθμού; Ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν, συμβουλές που θα κάνουν πιο ασφαλή κι όμορφη την καθημερινότητα των παιδιών και τη δική σας. Ένα εξαιρετικό άρθρο που υπογράφει ο Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος κι επιστημονικός συνεργάτης του 4yourfamily.gr.

 

Η απόφαση να πάει το παιδί σας σε παιδικό σταθμό είναι ένα μεγάλο βήμα. Πριν επιλέξετε, πρέπει να είστε σίγουροι ότι οι παρακάτω ερωτήσεις σας απαντήθηκαν ικανοποιητικά. Το πιο σημαντικό ερώτημα βέβαια στην πορεία είναι αν το παιδί φαίνεται χαρούμενο στον παιδικό ή όχι.

1.Πόσον καιρό δουλεύουν τα μέλη του προσωπικού στο σταθμό;

2.Η εμπειρία του προσωπικού είναι σημαντική.

3.Έχουν σπουδάσει τα μέλη του προσωπικού αντικείμενα σχετικά;

4.Πόσο παλιό είναι το κτίριο;

5.Πώς είναι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι;

6.Υπάρχει χώρος για ανάπαυση του παιδιού και πώς είναι;

7.Πώς είναι το φαγητό;

8.Τι δραστηριότητες και παιχνίδια υπάρχουν;

9.Σε ποια ομάδα παιδιών θα ενταχθεί το παιδί μου;

10.Τι ηλικίες περιλαμβάνει;

11.Πως θα πληροφορούμαι τακτικά στην πορεία αν το παιδί μου πάει καλά;

12.Τουαλέτες και περιοχή αλλαγής πάνας για μωρά

13.Ποιες είναι οι συνθήκες ασφάλειας;

14.Το κόστος;

15.Τι γνώμη έχουν άλλοι γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους στον ίδιο παιδικό;

16.Ποιες είναι οι συνθήκες υγιεινής;

17.Αυτό είναι ίσως το πιο φλέγον ερώτημα. Ο καλός παιδικός σταθμός τηρεί τα εξής:

Να υπάρχουν γραπτές οδηγίες υγιεινής. Οι οδηγίες αυτές αφορούν κατ αρχάς στην καθαριότητα του περιβάλλοντος, τον καθημερινό δηλαδή καθαρισμό των χώρων, των τραπεζιών, των δαπέδων, των πάγκων, των ειδών σίτισης, των κλινοσκεπασμάτων που πρέπει να είναι ατομικά για κάθε παιδί και να απολυμαίνονται εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν από άλλο παιδί, καθώς επίσης και των παιχνιδιών.

Tα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να είναι μαλακά και πρέπει να πλένονται κάθε μέρα, ενώ τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Γραπτές οδηγίες θα πρέπει να υπάρχουν επίσης και για το πρόγραμμα εμβολιασμών, οι οποίες θα υπενθυμίζουν στους γονείς τις υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν οδηγίες για το προσωπικό όσον αφορά στην αντιμετώπιση ασθενών και τραυματιών (γάντια, παρακεταμόλη, αντιισταμινικό, αλοιφή ή άλλο).

Οι τουαλέτες θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά, ενώ θα πρέπει να υπάρχει ειδικός χώρος για τη φροντίδα και αλλαγή των σπάργανων των παιδιών κάτω των 2 ετών.Στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να συμμετέχουν άτομα που δεν ασχολούνται με την εστίαση ή το τάισμα των παιδιών. Tα σπάργανα θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο που γίνεται η αλλαγή, ενώ θα πρέπει επίσης να υπάρχει ειδικός ποδοκίνητος κάδος για τα λερωμένα σπάργανα και να γίνεται ειδική αποκομιδή τους .

Τέλος, θα πρέπει να υπάρχουν νιπτήρες για το πλύσιμο των χεριών των μεγαλύτερων παιδιών και επιτήρηση, ώστε να ελέγχεται εάν πλένουν τα χέρια τους όπως πρέπει.

Το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού έχει ασφαλώς πολύ μεγάλη σημασία. Το προσωπικό πρέπει να πλένει τα χέρια του αμέσως μόλις φτάσει στον σταθμό και πριν πιάσει κάποιο παιδί, πριν και αφού το αλλάξει, πριν μαγειρέψει, πριν σερβίρει, πριν και αφού ταΐσει κάποιο παιδί. Η τήρηση των κανόνων αυτών μπορεί να προλάβει τη μεταφορά νοσημάτων.

Τέλος, απαραίτητη στους παιδικούς σταθμούς είναι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών και η επίβλεψη της τήρησης των προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των λοιμώξεων. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρχει ένας γιατρός, ο οποίος θα ελέγχει αν έχουν γίνει οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, θα δίνει οδηγίες στο προσωπικό σχετικά με την προστασία της υγείας των παιδιών, θα εκπαιδεύει το προσωπικό και τους γονείς σε θέματα υγιεινής και θα αφήνει γραπτές οδηγίες όταν συμβεί κάτι στον σταθμό.

Η αμοιβαία ενημέρωση μεταξύ του γιατρού και των γονέων στην περίπτωση προβλήματος κάποιου παιδιού θα πρέπει να είναι συνεχής. Στα καθήκοντα του γιατρού περιλαμβάνεται και η ενημέρωση του προσωπικού του σταθμού, αλλά και των γονέων για τις ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το παιδί δεν πρέπει να πάει στον παιδικό σταθμό.

Οι ενδείξεις αυτές είναι:

α) όταν το παιδί αδυνατεί να παρακολουθήσει το ημερήσιο πρόγραμμα γιατί δεν αισθάνεται καλά,

β) όταν το παιδί έχει πυρετό

γ) όταν το παιδί έχει διάρροια με αίμα και βλέννα. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχει κάποιο λοιμογόνο παράγοντα, είτε ιογενή είτε μικροβιακό.

Άλλες περιπτώσεις που το παιδί δεν θα πρέπει να πάει στον σταθμό είναι:

  •  Όταν παρουσιάζει συμπτώματα ύποπτα για μηνιγγίτιδα.
  •  Όταν έχει γαστρεντερίτιδα ή παθογόνο κολοβακτηρίδιο, επειδή έχουν πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα.
  •  Όταν πάσχει από ερπητική στοματίτιδα, γιατί μεταδίδεται άμεσα με τις εκκρίσεις.
  •  Όταν έχει ηπατίτιδα Α.
  • Όταν έχει επιπεφυκίτιδα
  • Σε περίπτωση αμυγδαλίτιδας. μολυσματικού κηρίου και οστρακιάς, το παιδί μπορεί να
  • επιστρέψει στο σχολείο 24 – 48 ώρες μετά τη χορήγηση του αντιβιοτικού.
  • Σε περίπτωση ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, ανεμοβλογιάς και κοκκύτη, ο γιατρός υποδεικνύει τον χρόνο που μπορεί το παιδί να επανέλθει στο σχολείο.

 

Τον παιδίατρο, Στέλιο Παπαβέντση, βρίσκετε και στο http://pediatros-thes.gr/

Image courtesy of AKARAKINGDOMS at FreeDigitalPhotos.net

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.