Created jtemplate joomla templates

 
 
Τετάρτη, 16 Απρίλιος 2014 15:26

10 ασκήσεις που βοηθούν παιδιά κι εφήβους με Διάσπαση Προσοχής

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ένα παιδί με μαθησιακά προβλήματα που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, καλείται καθημερινά να ανταπεξέλθει μέσα σε οργανωμένα πλαίσια πχ.σχολική τάξη. Η προσέγγιση στην αντιμετώπιση γίνεται μέσα απο ασκήσεις οργάνωσης, μεθόδους και στρατηγικές για την ενίσχυση της εστίασης και της παραγωγής συγκεκριμένου έργου. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι το παιδί με διάσπαση είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη πίεση. 
 
Οι κανόνες κι οι περιορισμοί το φορτίζουν και για αυτό χρειάζεται ένα "ξύπνημα" των αισθήσεων για να επανέλθει σε ισορροπία. Παρακάτω, παρουσιάζεται η ελεύθερη μετάφραση από ένα απόσπασμα άρθρου το οποίο δημοσιεύτηκε στο Special - Ism σχετικά με τις 10 ασκήσεις που βοηθούν στο "Ξύπνημα των αισθήσεων"!
 
Sensory Strategies για την καρέκλα.

Picture Card Appointment 4in
1.Εκτάσεις στη καρέκλα – Πιάστε μια πλευρά απο το πίσω μέρος της καρέκλας με τα δύο χέρια και στρίψτε το κορμό σας όσο το δυνατόν περισσότερο προς μια κατεύθυνση. Επαναλάβετε  και στην άλλη κατεύθυνση.
 
 
Picture Card Finger Pulls 4in
2. Έλξεις δαχτύλων.  – Αγκιστρώστε τους δείκτες μαζί και τραβήξτε για 3 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε με κάθε σετ δακτύλων.
 
 
Picture Card Velcro 4in
3. Velcro – Κολλήστε μια ταινία απο αυτοκόλλητο βέλκρο κάτω απο το θρανίο των μαθητών για να "τρίβουν" τα δάχτυλα τους. Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν το μαλακό πλέγμα αλλά κάποια προτιμούν και τη πιο άγρια πλευρά - και τα δύο βοηθούν.
 
 
Picture Card Pressure Push 4in
4. Σπρώξτε με πίεση – Αρχικά καθίστε ίσια και τραβήξτε τον αφαλό σας προς τη σπονδυλική στήλη. Μετά σφίξτε τα χέρια σας σταθερά προς τα κάτω από τη κορυφή του κεφαλιού. Εναλλακτικά πιέστε τις παλάμες σας μαζί μπροστά απο το στήθος όσο το δυνατόν πιο σταθερά.
 
 
Picture Card Appointment 4in
5. Push-Ups στη καρέκλα – Τοποθετήστε τα χέρια σας σε κάθε μεριά της καρέκλας και τεντώστε τους βραχίονες για να σηκώσετε το πίσω μέρος του σώματος από τη καρέκλα. Επαναλάβετε 10 φορές.
 

Picture Card Water Bottle 4in
6. Παγούρια – Προσωπικά εγώ προτιμώ τα Camelbak water bottles (τα βρίσκεις σε καταστήματα αθλητικών ειδών). Αυτό απαιτεί να δαγκώσεις απαλά το καλαμάκι ενώ βάζεις το στόμα σου στη βαλβίδα αντίστασης. Ενισχύει ιδιαίτερα το συντονισμό του στόματος. Ενθαρρύνετε τους μαθητές να έχουν ένα παγούρι στο θρανίο τους ανα πάσα στιγμή.
 
 
Picture Card Exercise Band p4
7.Τσίχλες ή μέντες – Μελέτες δείχνουν ότι οι τσίχλες και οι μέντες ενισχύουν την συγκέντρωση. Δυστυχώς η τσίχλα δεν επιτρέπεται. Όσο είναι δυνατόν προτρέψτε το σχολείο να χαλαρώσει το κανονισμό ειδικά για τους εφήβους.
 
8. Μασάζ στο αυτί – Ξεκινώντας απο τη κορυφή του αυτιού κάντε απαλό μασάζ με τον αντίχειρα και το δείκτη μέχρι το κάτω μέρος του λοβού.
 
 
Picture Card Change Position 4in
9. Αλλαγή θέσης – Απλά γυρίστε τη καρέκλα και περάστε τη ανάμεσα στα πόδια σας ή γυρίστε τη στο πλάι για λίγο. Αυτές οι θέσεις απαιτούν διαφορετική στάση του σώματος και ως εκ τούτου μπορεί να είναι αποτελεσματικές για να "ξυπνήσει" ο εγκέφαλος.
 
 
Picture Card Scooter Board 4in
10. "Τελείες και ζουλήγματα" – Κάντε μια τελεία στην αριστερή παλάμη με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού και στη συνέχεια πιέστε απαλά τον αριστερό καρπό με το δεξί χέρι. Κάντε μια σειρά απο "ζουλήγματα" με το δεξί χέρι να διατρέχει κατά μήκος όλου του αριστερού χεριού. Επαναλάβετε για την άλλη πλευρά.
 
*Η Gwen Wild είναι η ιδιοκτήτρια του  Sensational Brain Co και καθηγήτρια στη σχολή  Summit Professional Education. Ταξιδεύει σε εθνικό επίπεδο για να ενημερώσει σχετικά με τη δημιουργία και εφαρμογή αποτελεσματικών αισθητηριακών στρατηγικών για παιδιά και εφήβους.  
 
Απευθύνεται: Σ' όλα τα παιδιά κι εφήβους, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε παιδιά με Διάσπαση προσοχής. Μπορεί να γίνει απο εκπαιδευτικούς στη τάξη, απο γονείς στο σπίτι και ειδικούς θεραπευτές κατά την εξατομικευμένη συνεδρία.
 

 

γράφει κι επιμελείται η Άσπα Μητρακάκη, Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας, επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

τη διαβάζετε και στο http://dyslexiaathome.blogspot.gr

photocredits: SensationalBrain.com

Image courtesy of pat138241 at FreeDigitalPhotos.net 

 

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 17 Απρίλιος 2014 11:52

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.