Εκτύπωση αυτής της σελίδας

6 εργαλεία που βοηθούν την οργανωμένη μελέτη του παιδιού με δυσλεξία

Σάββατο, 22 Μάρτιος 2014 11:56  
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 

"Δεν ξέρω να πάρω ένα μικρό ή μεγάλο γραφείο;"
"Αν πάρω καρέκλα γραφείου που γυρίζει γύρω, γύρω μήπως δεν διαβάζει και αποσπάται επειδή έχει διάσπαση;"
"Λέω να διαβάζει μαζί μου στο σαλόνι"...

Ένας βασικός παράγοντας παραγωγικότητας κι αποδοτικότητας της μελέτης του παιδιού με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες, είναι το σωστά οργανωμένο δωμάτιο. Σωστή οργάνωση δεν σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά αυτά που θα βοηθήσουν το παιδί με δυσκολίες να οργανωθεί, ν' αυτονομηθεί και να ολοκληρώνει τις εργασίες του. Ο τρόπος για να το πετύχουμε δεν είναι άλλος, απ' το να σκεφτούμε ποιες είναι οι δυσκολίες του και ανάλογα να ενισχύσουμε.

Παρακάτω τονίζονται 6 εργαλεία που βοηθούν στη σωστή οργάνωση και λειτουργικότητα της μελέτης:

  • Μια ανατομική καρέκλα. Οι καρέκλες γραφείου και όχι οι καρέκλες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι επιτρέπουν τη σωστή εργονομική θέση του χεριού, τη σωστή απόσταση των ματιών απο το βιβλίο και την αυτονομία του παιδιού να ορίσει τη βολική θέση για αυτό.
  • Έναν πίνακα απο φελλό κρεμασμένο στο ύψος του παιδιού. Εκεί μπορεί να καρφιτσώσει το πρόγραμμα του, τις υποχρεώσεις του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο τους γονείς ή τους θεραπευτές του για να αναρτούν σημειώματα.
  • Χαρτάκια post it. Σε κάποιο συρτάρι καλό είναι να υπάρχουν ώστε να γίνει πιο εύκολο να χρησιμοποιεί το πίνακα απο φελλό. Έτσι θα εξοικειωθεί να υπενθυμίζει στον εαυτό του αυτά που "πρέπει να γίνουν".
  • Μια υδρόγειο σφαίρα. Στα παιδιά με χωροταξικές δυσκολίες είναι πολύ βοηθητικό να μπορούν να βλέπουν σε τρεις διαστάσεις αυτό που απεικονίζεται στο χαρτί στο μάθημα της ιστορίας και τη γεωγραφίας.
  • Ένα απλό εργαλείο ηχογράφησης της φωνής του. Βοηθά εξαιρετικά τα παιδιά με προβλήματα ανάγνωσης να αναγνωρίζουν και να αυτοδιορθώνουν τα λάθη τους.
  • Μαρκαδόρους high lighters. Το παιδί πρέπει οπωσδήποτε να διδαχθεί να ξεχωρίζει τις κύριες απο τις δευτερεύουσες πληροφορίες που χρειάζεται να απομνημονεύει. Οι μαρκαδόροι θα βοηθήσουν στο να τονίζει τα κύρια σημεία ενός κειμένου.

 

*γράφει η Άσπα Μητρακάκη, Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας, επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

τη διαβάζετε και στο http://dyslexiaathome.blogspot.gr

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

 

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 22 Μάρτιος 2014 14:35