Created jtemplate joomla templates

 
 

Πως να χειριστείτε το διαδίκτυο για να προστατεύσετε τα παιδιά σας

Τετάρτη, 18 Δεκέμβριος 2013 00:01  
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 

"Θέλω να μου πάρετε υπολογιστήηηηηη!" Δεν ξέρω για εσάς, στη δική μας περίπτωση πάντως, το αίτημα τέθηκε σε ηλικία...3.5 ετών! Άλλωστε από τα 2.5 μου ζητάει να δει γουτουμπ!!! Αυτό μεταφράζεται ως...You tube!

Λογικό θα μου πεις αν σκεφτείς οτι ο Βύρων, βλέπει εμένα και τον πατέρα του να χρησιμοποιούμε καθημερινά το p.c. μας, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Η αλήθεια είναι πως όταν "πέφτει" στο τραπέζι αυτό το αίτημα, τότε έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Από την ανάγκη της εποχής δεν γλιτώνει κανείς γι αυτό,αν δεν μπορείς να τ' αποφύγεις αντιμετώπισέ το!

Πρέπει το παιδί να εξοικειωθεί, να μάθει να "σερφάρει", ν' ανακαλύψει τη δύναμη της γνώσης που σου προσφέρει αυτό το "μαραφέτι" για τους πιο παλιούς, αλλά και να μάθει ν' αντιμετωπίζει τις "e-κακοτοπιές"!

Κι αυτές είναι πολλές. Για τις ανάγκες της δουλειάς μου, είχα μιλήσει πολλές φορές με ανθρώπους που ασχολούνται με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Και χωρίς να υπερβάλλω καθόλου μου είχαν δείξει ακόμα και περιπτώσεις όπου λέξεις "κλειδιά" σε οδηγούσαν σε συνταγές ακόμα και απαγορευμένων ουσιών. Λέξεις άσχετες που μπορεί ν' πληκτρολογήσει ένα παιδί στις διάφορες μηχανές αναζήτησης και να "πέσει" επάνω τους κατά λάθος. Για να μην αναφερθούμε στις παρενοχλήσεις ή στις πολύ συνηθισμένες περιπτώσεις των σελίδων που εμφανίζονται μπροστά σου ως δια μαγείας και σε καλούν ακόμα και να τζογάρεις, χωρίς να γνωρίζουν αν είσαι 55, 15 ή 5 ετών!

Θυμάμαι χαρακτηριστικά να μου λένε, πως μια ασφαλής λύση, είναι να καλέσεις τεχνικό και να ζητήσεις να σου "κλειδώσει" ορισμένους χώρους, αλλά και λέξεις που μπορεί ν' αναζητήσει ένα παιδί, είτε ηθελημένα, είτε μέσα στην αφέλειά του.

Αυτό βεβαίως για τις περιπτώσεις των παιδιών που δεν γνωρίζουν και πολλά. Μη ξεχνάμε όμως πως σήμερα, τα περισσότερα παιδιά, "γεννιούνται" μ' ένα tablet στο χέρι! Τί κάνει λοιπόν ένας γονιός που δεν είναι και τόσο εξοικειωμένος με την τεχνολογία; 

Mια καλή πηγή συμβουλών για τους γονείς κατά τη γνώμη μου, είναι το saferinternet.gr. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που λειτουργεί υπό την την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δίνει πολλές συμβουλές σε σχέση με την ορθή κι ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών από τα παιδιά μας. Τους "ψηφιακούς γηγενείς" όπως τα αποκαλεί!

Εγώ θα σας αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από αυτές. Εσείς μπορείτε να "σερφάρετε" μόνοι σας και να δώσετε πολλές απαντήσεις στα ερωτήματά σας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν...

  • Εξερευνήστε μόνοι ή παρέα με το παιδί σας το Διαδίκτυο. Μόνο έτσι θα μπορείτε να καταλάβετε τι σας λέει το παιδί σας όταν σας ζητά βοήθεια για κάτι που συνέβη στο Ίντερνετ!

  • Μην απαγορεύετε στα παιδιά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

  • Εξηγείτε τους/τον λόγο που δεν επιτρέπετε συγκεκριμένες ενέργειες ή ιστοσελίδες.

  • Βάλτε τον υπολογιστή στο σαλόνι και κάντε το Διαδίκτυο οικογενειακή υπόθεση.

  • Βρείτε ιστοχώρους κατάλληλους για τα παιδιά σας με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο και πλοηγηθείτε σε αυτούς τους χώρους μαζί.

  • Μάθετε στα παιδιά σας να σας εμπιστεύονται και να σας μιλάνε για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και τους διαδικτυακούς τους φίλους.

  • Μάθετε στα παιδιά σας να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή στο Διαδίκτυο, όπως κάνουν και στον πραγματικό κόσμο.

Κι αυτές είναι μερικές μόνον απ' τις οδηγίες προς τους "γονείς-ναυτιλομένους". Το κυριότερο βεβαίως κι οχι πάντοτε εύκολο, είναι η καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας. 

Γιατί το θέμα, δεν είναι να μην ασχολείσαι με κάτι που είναι άγνωστο και σου προκαλεί φόβο, αλλά να μάθεις περί τίνος πρόκειται και ν' ανακαλύψεις τη μαγεία των απεριόριστων δυνατοτήτων του!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν' αντλήσετε απ' το www.saferinternet.gr

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 18 Δεκέμβριος 2013 10:35
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Παρακαλώ, γράψτε τον παρακάτω αριθμό ασφαλείας:
2094