Created jtemplate joomla templates

 
 
Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2013 20:21

ΤΑΞΙΔΙ στη Χιλή του Pablo Nerouda!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η εκπαιδευτική σειρά ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ συνεχίζεται! Σε αυτό το μέρος μπορείτε να διαβάσετε τις επιμελημένες συνεντεύξεις με τους εκπαιδευτικούς της Χιλής, οι οποίοι μιλούν για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση της χώρας τους, από τη Γη του Πυρός μέχρι την Έρημο Ατακάμα. Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε τα Φιλμ που έφτιαξα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που τράβηξα με τους χορούς, τους εθνικούς δρυμούς τους κτλ., κατά τις επανειλημμένες επισκέψεις μου στη Χιλή.

Συγκεκριμένα μπορείτε να δείτε ένα Φιλμ με βίντεο διάρκειας 43’ λεπτών και ένα με φωτογραφία διάρκειας 14.30’ λεπτών για τη Χιλή. 

3. ΤΑΞΙΔΙ στη Χιλή του Pablo Nerouda!

Ο ΦΟΒΟΣ/ Όλοι μου λένε να κάνω πηδήματα/ γιατί τονώνουν. Και να παίζω ποδόσφαιρο,/ να τρέχω, να κολυμπάω και να πετάω./ Πολύ ωραία./ Με συμβουλεύουν να αναπαύομαι./ Όλοι μου συνιστούν γιατρούς,/ κοιτώντας με με σημασία./ Τι συμβαίνει;/ Όλοι με συμβουλεύουν να ταξιδέψω,/ να μπω, να βγω, να μην ταξιδεύω,/ να πεθάνω, να μην πεθάνω./ Δεν πειράζει./ Όλοι βλέπουν τις δυσκολίες/ των ξαφνιασμένων σπλάχνων μου/ μεσ’ από ραδιοφριχτά πορτραίτα./ Δεν είμαι σύμφωνος./ Όλοι τσιμπάνε την ποίηση μου/ με ακαταμάχητα πιρούνια/ αναζητώντας, χωρίς δυσκολία,/ κάποια μύγα. Φοβάμαι./ Φοβάμαι όλο τον κόσμο,/ το κρύο νερό, το θάνατο./ Όπως όλοι οι θνητοί/ δεν έχω αναβολή./ Γι’ αυτό τις σύντομες τούτες μέρες/ δεν θα τους πάρω στα σοβαρά,/ θα ανοιχτώ και/ θα κλειστώ/ με τον πιο άσπονδο εχθρό μου,/ τον Πάμπλο Νερούδα” (Pablo Nerouda, Χιλή).

Συνέντευξη με τη Maria Elena Gonzalez Velazuela, Διευθύντρια του Σχολικού συγκροτήματος Atenea (Cunco)

Από προέρχεται η λέξη Χιλή;

Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες αλλά εγώ θα σταθώ σε αυτήν που συνδέει το όνομα της χώρας μου με την περιοχή που ζω, εδώ στο Cunco, που είναι η καρδιά του πολιτισμού των ιθαγενών Mapuche. Στη γλώσσα τους η λέξη «chilli» σημαίνει «εκεί που τελειώνει η γη». Αλλά και οι Ίνκας ονόμαζαν την κοιλάδα Aconcagua «Chili» στη μνήμη του φημισμένου τους αρχηγού/cacique «Tili».

Η Χιλή αποτελεί ένα κράμα πολλών πολιτισμών των aymara, των atacamena, των yagan, των ona, των seknam, των aquita, των karean και των Mapuche. Οι Mapuche ήταν οι μόνοι γηγενείς στη Λατινική Αμερική που αντιστάθηκαν στους Ισπανούς άποικους για περισσότερα από 300 χρόνια. Αργότερα έφτασαν οι νεότεροι «άποικοι» από τη Γερμανία και την Κροατία. Οι αρχαίοι πολιτισμοί καταστράφηκαν και οι κυβερνήσεις πήραν τη γη τους. Σήμερα οι γηγενείς αντιδρούν αλλά δυστυχώς είναι πολύ αργά, δε θεωρούνται σημαντικοί πολιτισμοί γιατί δεν έχουν γη και τεχνολογία.

Η σημερινή Χιλή έχει πολλές γιορτές, όπως του κρασιού, του «προστάτη των ψαράδων» (Patrono de los Pescadores), τις μοναδικές κωμικές παραστάσεις (Fondas ή Ramadas) και τους εθνικούς χορούς «Cuecas» και «Cumbias». Στα σχολεία γιορτάζουμε πολλές γιορτές και τους νομπελίστες ποιητές μας Pablo Neruda και Gabriela Mistral.

Μίλησε μας για το σχολείο όπου εργάζεσαι.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είμαι διευθύντρια στο σχολικό συγκρότημα «Λύκειο Αθήνα» της πόλης Κούνκο. Έχουμε περίπου 900 μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, και 46 εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές έρχονται στις 8:00 – 8:30 το πρωί και φεύγουν το απόγευμα. Τους παρέχουμε δωρεάν πρωινό με γάλα και μπισκότα αλλά και μεσημεριανό φαγητό. Αυτό το πρόγραμμα ισχύει σε όλα τα σχολεία μας από το 1964 (JUNAEB). Το σχολείο «Αθήνα» ιδρύθηκε το 1908 από τη συνένωση του σχολείου θηλέων Νο-40 και του σχολείου αρένων Νο-41. Από το 1981 λειτουργεί υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης ως το σχολείο C-32.

Είναι φτωχό σχολείο, πολλοί μαθητές έρχονται με τα πόδια από τους γειτονικούς οικισμούς. Τα τελευταία χρόνια άρχισε η οικονομική ενίσχυση των 900 φτωχών σχολείων (Programas de las 900 Escuelas) της χώρας και μέσα σε αυτά είμαστε και εμείς. Το 2001 μοιράστηκαν 11 εκατομμύρια εγχειρίδια ενώ σήμερα το 90% των σχολείων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο (Programas Red Enlaces). Έχουμε συνεκπαίδευση για τους μαθητές με νοητική ανεπάρκεια, προγράμματα για την πρόληψη των ναρκωτικών και του AIDS, τη σεξουαλική αγωγή και το πρόγραμμα η «Μαγεία της Μάθησης» που συνδυάζει όλες τις τέχνες, τη μουσική, το θέατρο, το χορό, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Επίσης συνεργαζόμαστε με την UNESCO για τα προγράμματα επιμόρφωσης και ειρήνης. Για όλες αυτές τις δραστηριότητες το 2001 το σχολείο μας τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως το καλύτερο σχολείο της Χιλής (Academic Excellency 2001).

Μπορείς να μας μιλήσεις για την ειδική αγωγή στη χώρα σου;

Γίνεται μια προσπάθεια ένταξης και συνεκπαίδευσης όλων των μαθητών, αλλά σύμφωνα με την έρευνα FONADIS (Fondo Nacional de la Discapacidad) υπάρχουν δυσκολίες λόγω της έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού, χαμηλών πόρων και της απομόνωσης των σχολείων από την ευρύτερη κοινότητα. Όμως το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόβλημα είναι η άνιση μεταχείριση ανάμεσα στα αστικά και τα επαρχιακά σχολεία. Άλλωστε, τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν καλύτερη εκπαίδευση αλλά μόνο για τις πλούσιες οικογένειες. Είναι «σχολεία διάκρισης» γιατί διαιωνίζουν και ενισχύουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Πώς βλέπεις την ανθρωπότητα στο μέλλον;

Βλέπω όλο και περισσότερο μοναχικούς και εγωιστές ανθρώπους. Τα κράτη και οι πολυεθνικές πιέζουν συνεχώς. Οι απλοί πολίτες αισθανόμαστε ανασφαλείς. Υπάρχει ανισότητα και φτώχεια, και έτσι το ενδιαφέρον και η ελπίδα για το μέλλον μειώνονται.

Θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και πολίτες;

«Όλες οι χώρες είναι κάτω από ένα ουρανό». Οι πρόγονοι σας ανέπτυξαν τη φιλοσοφία, την οργάνωση του κράτους, την αρχιτεκτονική, τη μαθηματική σκέψη και όλες τις επιστήμες. Οι Χιλιανοί σπουδάζουν τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Πυθαγόρα, τον Ιπποκράτη, το Σωκράτη και το Φειδία. Γνωρίζουμε τις περιπέτειες του Οδυσσέα, τους μύθους του Αισώπου που είναι υποχρεωτικά μαθήματα στα σχολεία μας. Ελπίζω μια μέρα να επισκεφτώ την όμορφη χώρα σας για να γνωρίσω από κοντά τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της. Ειρήνη...

Ολόκληρες τις συνεντεύξεις καθώς και το βίντεο με τις φωτογραφίες μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω link:

http://eduportal.gr/index.php/articles/culture/345-3taxidichileargentinahttp://eduportal.gr/index.php/articles/culture/345-3taxidichileargentina

γράφει ο Δρ. Δημήτρης Κουτάντος, εκπαιδευτικός κι επιστημονικός συνεργάτης του 4yourfamily.gr

 

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2013 20:44

Πολυμέσα

Δημήτρης Κουτάντος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.