Created jtemplate joomla templates

 
 

"Cyberbullying"... S.O.S για τα παιδιά μας!

Δευτέρα, 07 Οκτώβριος 2013 12:18  
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
 

Το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας διευρύνουν τους ορίζοντες των παιδιών στην πληροφόρηση, στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία. Tαυτόχρονα όμως κρύβουν "παγίδες" που οι γονείς δεν μπορούν να προβλέψουν και συχνά δεν μπορούν ν' αντιμετωπίσουν, όπως το "cyberbullying"...

Mία "μάστιγα" του διαδικτύου, που "απειλεί" εκατομμύρια μαθητές και γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δράστες του "Cyberbullying" είναι κυρίως ανήλικα αγόρια, τα οποία "τρομοκρατούν" διαδικτυακά, τα θύματα επίσης ανήλικα, τα οποία συνήθως είναι φίλες, ή συμμαθήτριες τους.

Ο εκφοβισμός γίνεται με απειλές, χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με σκοπό τον ψυχολογικό έλεγχο, την βία (εξαναγκασμό σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή)! Ο διαδικτυακός εκφοβισμός,έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως, δεν στερεί από τους έφηβους μόνο την αξιοπρέπεια ή την ψυχική τους γαλήνη, μπορεί να τους στερήσει, ακόμη και τη ζωή... 

ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΥΜΑ ΤΟΥ "ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ"

Είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζει έξαρση στα σχολεία του εξωτερικού, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του και σε πολλά σχολεία της χώρας μας. Έφηβοι ηλικίας 12-16 ετών φαίνεται να αποτελούν την πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που επηρεάζεται από το φαινόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδιων αρχών, το ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, αλλά ελάχιστα το έχουν καταγγείλει, αφού τον τελευταίο χρόνο η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει σχηματίσει 10 δικογραφίες για υποθέσεις διαδικτυακού εκφοβισμού...

Τι ωθεί όμως τα παιδιά σε αυτή την συμπεριφορά ; Οι ειδικοί λένε, συναισθήματα όπως ο θυμός, η ζήλια, η απόγνωση και η εκδίκηση... 

Περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού εντοπίζονται στις πλέον γνωστές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε δωμάτια επικοινωνίας, γνωστά ως chat rooms.

Οι δράστες πραγματοποιούν ανώνυμες κλήσεις στα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων, ενώ παράλληλα μπορεί να τους στέλνουν και μηνύματα με σκοπό να προκαλέσουν φόβο και ταραχή. Η εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους εφήβους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εφαρμογών (applications) που χρησιμοποιούνται για εκφοβισμό και καζούρα.

Με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και την αποστολή Trojan Horses (δούρειοι ίπποι), κλέβουν τους κωδικούς πρόσβασης σε κάθε διαδικτυακή δραστηριότητα του θύματος και αποκτούν τον έλεγχο. Στέλνουν στα θύματά τους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) ή άμεσα μηνυματα (instant messages) καθημερινά, με προσβλητικό περιεχόμενο ή δημιουργούν ψεύτικα προφίλ.

Επιπλέον, οι ανήλικοι δράστες στέλνουν παραποιημένες φωτογραφίες που στόχο έχουν την ερωτική παρενόχληση, ενώ δεν διστάζουν να διασπείρουν φήμες και ψευδή γεγονότα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ιστολόγια και ιστοσελίδες, ώστε να δυσφημίσουν το θύμα στο οικογενειακό σχολικό και φιλικό του περιβάλλον. 

Στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος γίνονται κατά μέσο όρο 70 ανεπίσημες καταγγελίες το μήνα, όμως οι άμεσες ενέργειες των αστυνομικών στον τομέα της πρόληψης σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας (ημερίδες για το θέμα αυτό σε 30.000 παιδιά), έφεραν ήδη αποτέλεσμα, αφού το φαινόμενο δεν παρουσιάζει πλέον έξαρση.

Το "cyberbullying" μπορεί να μοιάζει αθώα πλάκα μεταξύ των παιδιών, μπορεί όμως να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη ψυχική, ακόμη και τη σωματική υγεία του θύματος.

Συμπεριφορές όπως αποχή από τα μαθήματα, κοινωνική απομόνωση, απότομη πτώση στις σχολικές επιδόσεις, εκτέλεση πράξεων αντίθετων με τον χαρακτήρα του παιδιού ή παράνομες πράξεις λόγω εκβιασμού, επιθυμία του παιδιού να αλλάξει σχολείο ή το όνομα του, κατάθλιψη ακόμη και αυτοκτονία, είναι κάποιες από τις τραγικές συνέπειες...

15ΧΡΟΝΗ ΕΚΑΝΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ  

Πριν από περίπου δύο χρόνια, σε σχολείο της Αττικής, η καλύτερη μαθήτρια δέχτηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιείχε link και την παρέπεμπε σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Η 15χρονη διαπίστωσε ότι είχε δημιουργηθεί ένα ψεύτικο προφίλ με τα στοιχεία της και είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες και βίντεο ερωτικού περιεχομένου, όλα προϊόντα μοντάζ.

Η νεαρή κοπέλα,υπέστη σοκ. Έκανε δύο φορές απόπειρα αυτοκτονίας, οι επιδόσεις της στο σχολείο σημείωσαν "ελεύθερη" πτώση, ενώ έφυγε για δύο μήνες από το σχολείο, αφού δεν άντεχε την "ηλεκτρονική" διαπόμπευση.

Μετά την καταγγελία στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, άρχισε έρευνα, η οποία έδειξε, ότι όλα ήταν δημιουργήματα του, δεύτερου στη βαθμολογία μαθητή του σχολείου, που σκοπός του δεν ήταν άλλος από το να βγάλει από τη "μέση" την 15χρονη και να γίνει αυτός ο πρώτος μαθητής!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ : "ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ"

Ο ταξίαρχος της οικονομικής αστυνομίας και της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, τονίζει τους κινδύνους του "Cyberbullying" και συνιστά στους γονείς σε περιπτώσεις "κυβερνοτρομοκρατίας" μαθητών, να επικοινωνούν άμεσα με την υπηρεσία του, διότι ένας λάθος χειρισμός μιας τέτοιας σοβαρής υπόθεσης που αφορά βασικά  την ψυχική υγεία και ισσοροπία των παιδιών, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες στο θύμα αλλά και γενικά στο σχολικό περιβάλλον του.

 

Image courtesy of nokhoog_buchachon at FreeDigitalPhotos.net 

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 08 Οκτώβριος 2013 11:30
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Παρακαλώ, γράψτε τον παρακάτω αριθμό ασφαλείας:
1066