Created jtemplate joomla templates

 
 

Εξαφανισμένα παιδιά: Συμβουλές πρόληψης κι αντιμετώπισης, που πρέπει να διαβάσουμε όλοι οι γονείς!

Δευτέρα, 25 Μάιος 2015 11:12  
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 

Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τα εξαφανισμένα παιδιά με σύνθημα: «Ας μην αφήσουμε το μέλλον τους να χαθεί»! «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει και κινητοποιεί το κοινό για τις εξαφανίσεις των παιδιών, πως μπορούμε να τις αποτρέψουμε και πως μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε αποτελεσματικά στη διαδικασία εντοπισμού των παιδιών!

Μαζί και συντονισμένα μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά να επιστρέψουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους!

Συμβουλές πρόληψης από τους γονείς προς τα παιδιά

Ο κίνδυνος του να εξαφανιστεί ένα παιδί φαντάζει τόσο μακρινός σε όλους μας είναι καταστάσεις που βλέπουμε και ακούμε στα ΜΜΕ και συχνά απορούμε πώς μπορεί να συμβαίνουν. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι κίνδυνοι είναι πολύ μακρινοί μέχρι να γίνουν κοντινοί και μας αφορούν όλους.

Ο ρόλος του γονέα είναι να προετοιμάσει το παιδί του για όλους τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει σαν παιδί και σαν ενήλικας. Και η εξαφάνιση είναι ένας από αυτούς τους κινδύνους.

Να θυμάστε πάντα ότι οι δικές σας συμβουλές … μπορούν να του δείξουν το δρόμο για το σπίτι!

● Μιλήστε ανοιχτά στα παιδιά σας για τον κίνδυνο της εξαφάνισης.

Το να μιλήσεις σε ένα παιδί για ένα κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσει, δεν το αγχώνει ούτε το προβληματίζει. Αντίθετα το προετοιμάζει για μια κατάσταση που μπορεί να βρεθεί και θα κληθεί μόνο του να αντιμετωπίσει.

● Γνωρίζετε το πρόγραμμα των παιδιών σας και τις συνήθειες του.

Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Δεν αρκεί να γνωρίζετε τι ώρα σχολάει το παιδί σας αλλά και τι ώρα επιστρέφει. Σε περίπτωση που εξαφανιστεί θα κινητοποιηθείτε άμεσα.

● Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας.

Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Τα παιδιά μοιράζονται μεταξύ τους χρόνο αλλά και μυστικά. Γνωρίζουν καλά το ένα το άλλο.

● Γνωρίζετε πάντα που είναι τα παιδιά σας και με ποιους.

Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Το να ξέρετε που είναι το παιδί σας και με ποιους, είναι σαφώς καλύτερο από το «είναι έξω και παίζει». Ανά πάσα στιγμή  μπορείτε να το αναζητήσετε και να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά. Δεν είναι καταπίεση αλλά ενδιαφέρον.

● Παρατηρήστε πως αντιδρούν τα παιδιά σας σε αγχωτικές καταστάσεις.

Το να εξαφανιστεί ένα παιδί είναι σίγουρα μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί αφού κυριεύεται από άγχος και φόβο. Το να ξέρετε πως αντιδρά σε τέτοια συναισθήματα, σας επιτρέπει να «προβλέψετε» το τι κάνει και πως μπορείτε να το βρείτε.

● Διδάξτε στο παιδί την σπουδαιότητα της ηρεμίας και βρείτε μαζί του διαδικασίες που το χαλαρώνουν.

Το άγχος είναι σίγουρα ο χειρότερος σύμβουλος μικρών και μεγάλων. Βοηθήστε το παιδί σας να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως η εξαφάνιση, με το να κάνει ή να σκέφτεται πράγματα που το χαλαρώνουν.

● Καλλιεργήστε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά.

Τα παιδιά λειτουργούν ενοχικά και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να στενοχωρούν τους γονείς τους. Έτσι πολλές φορές κρατάνε μυστικά που νομίζουν ότι αν τα πουν θα μπουν τιμωρία ή θα στενοχωρήσουν τους γονείς (όπως για παράδειγμα ότι τους μίλησε κάποιος στο δρόμο ή τους ακολούθησε). Κάντε σαφές ότι στη μαμά και τον μπαμπά λέμε τα πάντα και ότι αυτοί με τη σειρά τους, δεν μαλώνουν αλλά συμβουλεύουν. Θυμηθείτε ότι πολλά παιδιά που ξεχάστηκαν στο παιχνίδι προτίμησαν να μην γυρίσουν καθόλου στο σπίτι με το φόβο μην τα μαλώσουν.

● Διδάξτε τα παιδιά σας τα βήματα ασφαλείας.

Ένα παιδί δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αγχωτικές καταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι απλά πράγματα όπως δεν μιλάμε σε αγνώστους, δεν μετακινούμαστε πολύ, γνωρίζουμε δωρεάν αριθμούς βοήθειας όπως το 100 ή το 116000, αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες

● Εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι σημαντικότερο να είναι ασφαλή παρά ευγενικά.

Η ευγένεια είναι αρετή. Το να αποκαλύψουμε όμως σε έναν ξένο το όνομα, την διεύθυνση, την ηλικία μας, τα παράπονα που έχουμε από τη μαμά και τον μπαμπά ή να τον ακολουθήσουμε για να τον βοηθήσουμε σε κάτι, δεν είναι ευγένεια αλλά κίνδυνος.

● Συμβουλευτείτε την Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 είναι μια 24ώρη δωρεάν και ανώνυμη  τηλεφωνική Γραμμή, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, όλοι επιστημονικά προσανατολισμένοι σε θέματα παιδιών, τους οποίους μπορείτε να συμβουλευτείτε.

Συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης προς τα παιδιά

Έχει τύχει να περπατάς στο δρόμο και να δεις μια αφίσα ενός παιδιού που έχει εξαφανιστεί. Έχει τύχει να βλέπεις τηλεόραση και να βλέπεις μια ανακοίνωση ότι ένα παιδί εξαφανίστηκε. Αυτό που μπορεί να σκεφτείς είναι πόσο πολύ στενοχωριέται η μαμά του και ο μπαμπάς του αλλά και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που συμβαίνει στο παιδί. Και έχεις δίκιο.

Πολλές φορές σκέφτεσαι όμως ότι το παιδί δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όσο δύσκολή και να είναι μια κατάσταση πάντα υπάρχει κάτι να κάνεις. Απλά πρέπει να τα θυμάσαι και όλα θα πάνε καλά! 

● Η μαμά και ο μπαμπάς θα σε συμβουλεύσουν. Ό,τι και αν σου πουν θα στο πουν για το καλό σου.

Ακόμα και να αργήσεις ή να έχει συμβεί κάτι κακό στο σχολείο, η λύση σίγουρα δεν είναι να μην γυρίσεις σπίτι σου. Όλα τα προβλήματα έχουν τη λύση τους. Και σίγουρα η μαμά και ο μπαμπάς θα σε βοηθήσουν να βρεις αυτή τη λύση.

● Η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να ξέρουν πάντα που είσαι.

Δεν σε ελέγχουν απλά θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν αν χρειαστεί. Οπότε πάντα θα τους ειδοποιείς αν είσαι κάπου που δεν το ξέρουν.

● Φρόντισε όπου πηγαίνεις να μένεις κοντά με κάποιον δικό σου.

Η μαμά, ο μπαμπάς, κάποιος ενήλικας που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε δεν θα μας αφήσει ποτέ να βρεθούμε σε μέρη που δεν ξέρουμε. Επίσης, ένας φίλος μας που ξέρει την περιοχή και τους ανθρώπους θα βοηθήσει να μην χαθούμε.

● Το να φοβηθείς είναι λογικό…

Όλα τα παιδιά που έχουν χαθεί έχουν φοβηθεί πολύ στην αρχή. Είναι μόνα τους σε ένα μέρος που δεν ξέρουν. Είναι λογικό. Να θυμάσαι όμως ότι οι γονείς σου σε ψάχνουν και θα σε βρουν.

● Μείνε σε γνωστές περιοχές.

Ακόμα και να μην ξέρεις πως θα πας στο σπίτι σίγουρα θα περάσει κάποιος που ξέρεις ή η μαμά και ο μπαμπάς που θα σε ψάχνουν.

● Μείνε σταθερός στο σημείο που ανακάλυψες ότι έχασες τη μαμά ή τον μπαμπά.

Η μαμά και ο μπαμπάς σίγουρα σε ψάχνουν και το πρώτο σημείο που θα κοιτάξουν είναι το τελευταίο μέρος που σε είδαν. Κάποια στιγμή θα έρθουν.

● Μιλάς μόνο σε ανθρώπους που ξέρεις εσύ και οι γονείς σου.

Η μαμά και ο μπαμπάς σου έχουν πει πολλές φορές ότι δεν μιλάμε σε αγνώστους. Ακόμη και να μην ξέρεις που είσαι, αυτή την συμβουλή θα τη θυμάσαι πάντα. Όταν δε γνωρίζεις κάποιον, δεν ξέρεις αν θα σε βοηθήσει ή θα κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

● Οι αστυνομικοί μας βοηθούν.

Στις ταινίες βλέπεις τους αστυνομικούς να πηγαίνουν φυλακή τους ανθρώπους που κάνουν κακό. Εσύ δεν έκανες κάτι κακό. Ο αστυνομικός θα σε βοηθήσει να βρεις τη μαμά και το μπαμπά. Ακόμη και να μην είναι κάποιος αστυνομικός κοντά, μπορείς να καλέσεις το 100.

● Να θυμάσαι την διεύθυνση σου και το τηλέφωνο σου.

Ακόμη και να μην ξέρεις πώς να πας στο σπίτι, πρέπει να ξέρεις την διεύθυνση και το τηλέφωνο σου. Είναι σημαντικό για να τα δώσεις σε αυτούς που θα σε βοηθήσουν.

● Θυμήσου το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

Στο Χαμόγελο του Παιδιού, στο τηλέφωνο 116000 μπορείς να βρεις πάντα βοήθεια. Θα πας σε ένα καρτοτηλέφωνο είτε είναι πρωί είτε βράδυ και θα καλέσεις 116000 χωρίς τηλεκάρτα, θα ακούσεις παιδικά τραγουδάκια και μετά θα απαντήσει κάποιος που μόλις του πεις τι έχει συμβεί σίγουρα θα σε βοηθήσει.

Πάντα υπάρχει κάτι να κάνεις ακόμα και αν φοβάσαι πολύ.... Είσαι πάντα ένα κομμάτι στη λύση των προβλημάτων σου!

 

Το πολύ σημαντικό άρθρο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι οι γονείς, αναδημοσιεύεται από το www.hamogelo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 26 Μάιος 2015 10:50
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Παρακαλώ, γράψτε τον παρακάτω αριθμό ασφαλείας:
2538