Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 30 Δεκέμβριος 2014 16:43

Η δυσλεξία (και όχι μόνο) παίζει και την Πρωτοχρονιά!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η δυσλεξία (και όχι μόνο) παίζει και την Πρωτοχρονιά! Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Στις γιορτινές ημέρες τα παιδιά θέλουν αποκλειστικά να παίζουν, μπορούμε λοιπόν κάποια κλασσικά παιχνίδια να τα μεταμορφώσουμε μαγικά με πρωτοχρονιάτικη λάμψη σε εκπαιδευτικά, συνδυάζοντας μαζί παιχνίδι και τεχνικές μάθησης για την ελληνική ή και αγγλική γλώσσα, σε παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία  και όχι μόνο…  

Ας παίξουμε πάλι λοιπόν...

Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού…επιλέγουμε λέξεις με βάση τις καταλήξεις τους  και τις κρύβουμε μέσα στο δωμάτιο. Όταν συγκεντρωθούν όλες οι λέξεις , τις παρατηρούμε μαζί με το παιδί και τις τοποθετούμε σε λίστες. Ανακαλούμε γραμματικούς κανόνες  και σκεφτόμαστε άλλες λέξεις που μπορούν να γραφτούν με τον ίδιο τρόπο.

Τοποθετούμε στην κάλτσα του Άγιου Βασίλη αντικείμενα καθημερινής χρήσης και κλείνουμε τα μάτια μας. Παίρνουμε ένα αντικείμενο κάθε φορά και προσπαθούμε να το περιγράψουμε με τις υπόλοιπες αισθήσεις μας  χρησιμοποιώντας  όσο γίνεται περισσότερα επίθετα.

Με το γνωστό παιχνίδι της Πρωτοχρονιάς  "Πάρτα όλα" μπορούμε να κάνουμε εξάσκηση σε πράξεις πρόσθεσης και αφαίρεσης.

Ένα άδειο κουτί από δώρα μπορεί να φιλοξενήσει τη λέξη της ημέρας για την υπόλοιπη χρονιά, δηλαδή λέξεις που μας δυσκολεύουν στην ορθογραφία ή  λέξεις που είναι καινούριες ως προς το νόημά τους.

Αν ετοιμαζόμαστε να ταξιδέψουμε για σύντομες διακοπές στις γιορτές, τότε μπορούμε να παίξουμε το  "παιχνίδι της βαλίτσας", την οποία   γεμίζουμε  με αντικείμενα. Για κάθε νέο αντικείμενο που μπαίνει στη βαλίτσα θα πρέπει να ξαναπούμε όλα τα προηγούμενα.

Να θυμόμαστε πάντα ότι όταν τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας, μαθαίνουν σίγουρα…

Καλή χρονιά με υγεία και χαρά!!

 

γράφει η Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου Ψυχολόγος /Επιστημονική υπεύθυνη: www.specialenglish.gr κι επιστημονική συνεργάτιδα του www.4yourfamily.gr/

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

 

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 31 Δεκέμβριος 2014 00:37