Created jtemplate joomla templates

 
 
Παρασκευή, 14 Νοέμβριος 2014 12:30

Συμβουλές για να μη γίνει η τεχνολογία "εχθρός", αλλά "σύμμαχος" των παιδιών μας

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συμβουλές για να μη γίνει η τεχνολογία "εχθρός", αλλά "σύμμαχος" των παιδιών μας Image courtesy of Clare Bloomfield at FreeDigitalPhotos.net

Η τεχνολογία είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά. Τηλεόραση, dvd, υπολογιστής, laptop, tablet, κονσόλες παιχνιδιών και άλλα υπάρχουν στην πλειοψηφία των σπιτιών μας. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο, μπορούν να αποδειχτούν σημαντικά εργαλεία για τη μόρφωση και την εκπαίδευση των παιδιών, παρέχοντας ένα πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών, σε συνδυασμό με την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αυτές.

Επίσης, τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν και να αναπτύξουν ικανότητες  όπως  μνήμη,  φαντασία, κριτική  σκέψη  και  συγκέντρωση,  παίζοντας κατάλληλα επιλεγμένα παιχνίδια που απαιτούν στρατηγική και σκέψη. Ακόμη, το διαδίκτυο  μπορεί να υμβάλλει στην καλύτερη και  ταχύτερη επικοινωνία, εκμηδενίζοντας αποστάσεις, ενώ σημαντικός είναι κι ο ψυχαγωγικός ρόλος του.

Από  την  άλλη, παρουσιάζονται όλο και συχνότερα στα παιδιά και τους εφήβους σωματικές παθήσεις ανάλογες με αυτές που έχουν κι οι ενήλικες  χρήστες υπολογιστών όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, οι πονοκέφαλοι τάσης και οι τενοντίτιδες.

Επίσης, όλα αυτά τα μέσα εκθέτουν συχνά τα παιδιά σε σκηνές βίας οι οποίες όσο πιο ρεαλιστικές είναι, τόσο πιο επικίνδυνες είναι για την ψυχική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Συχνά η βία παρουσιάζεται σαν κάτι το καθημερινό, που μπορεί να φέρει πλεονεκτήματα.  Μάλιστα, η αρνητική επιρροή των video gamesπου περιέχουν βία, είναι ακόμη πιο ισχυρή από τα τηλεοπτικά προγράμματα πουπεριέχουν βία αφού στα παιχνίδια η βίαιη συμπεριφορά επιβραβεύεται) πηγαίνειςστο επόμενο επίπεδο, αποκτάς πόντους και μεγαλύτερη βαθμολογία).

Τα συναισθήματα  που  δημιουργούνται  από  αυτές  τις  εικόνες  μπορεί να έχουν σαν συνέπεια το να περιορίσουν τον λόγο και γενικότερα να δημιουργήσουν προβλήματα  έκφρασης  στα  παιδιά  και  φυσικά  έλλειψη  συγκέντρωσης  αλλά  και υπερκινητικότητα. 

Ο χρόνος που τα παιδιά επιτρέπεται να περνάνε μπροστά σε κάποια οθόνη εξαρτάται από την  ηλικία των παιδιών,  την ποιότητα του περιεχομένου και  τον χρόνο που ο γονέας περνάει μαζί με το παιδί του για άλλες δραστηριότητες. Δεν  πρέπει  να  αφήνουμε  από  μικρό  ένα  παιδί  μόνο  του μπροστά στην τηλεόραση ή μπροστά στο computer. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν ορισμένους κανόνες και οι γονείς να μένουν σταθεροί στις αποφάσεις τους σε σχέση με το χρόνο που δίνουν στα παιδιά για να ασχοληθούν με αυτά τα μέσα. Η τηλεόραση και το διαδίκτυο είναι ίσως μια εύκολη λύση για μία μητέρα η οποία είναι κουρασμένη και θέλει λίγο χρόνο για χαλάρωση. Καλό είναι όσο μπορεί κανείς να «αναβάλει»την επαφή με αυτά τα μέσα μέχρι την ηλικία περίπου των 3 χρονών και να δώσει έμφαση σε άλλα ερεθίσματα.  

Μην τιμωρείτε  το παιδί  στερώντας του πάντα την τηλεόραση, τον Η/Υ ή τα video games, έτσι τους δίνετε αξία. Αυτό που πρέπει να έχουν πάντα υπόψη τους οι γονείς είναι ότι τα μέσα τηςτεχνολογίας είναι εργαλεία και αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας μας. Ο τρόπος με τον οποίο τα χρησιμοποιούμε και αντίστοιχα ο τρόπος με τον οποίο τα εισάγουμε στη ζωή των παιδιών είναι αυτός που θα καθορίσει αν η χρήση τους θαέχει οφέλη ή αρνητικές συνέπειες. Αν απενοχοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία, τότε αναγνωρίζουμε  το  μέρος  της  δικής  μας  ευθύνης και  αντιμετωπίζουμε  πιοαποτελεσματικά την «απειλή» τους.

 

Στέλλα Σπανού

Κλεοπάτρα Τσουχνικά (επιμ.)απ' τη Συνεργαζόμενη Ένωση "Μαζί για το Παιδί/ Γραμμή 11525  http://mazigiatopaidi.gr/main.php

Image courtesy of Clare Bloomfield at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 15 Νοέμβριος 2014 20:47

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.