Created jtemplate joomla templates

 
 

Δυσγραφία, σύμφωνα και φωνήεντα

Κυριακή, 27 Ιούλιος 2014 17:45  
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 

Στην διαταραχή της δυσγραφίας υπάρχει η περίπτωση αντιστροφής σειράς φωνηέντων και συμφώνων μέσα σε μία λέξη. Ενδέχεται όμως να αντιστρέφονται μόνο τα σύμφωνα και όχι τα φωνήεντα.

Ένας πρώτος λόγος που θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό είναι η συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούμε τα σύμφωνα και τα φωνήεντα. Στο γραπτό λόγο γίνεται χρήση  περισσότερο των φωνηέντων με αποτέλεσμα να ανακαλούνται από τη μνήμη πιο εύκολα. Αυτό ο λόγος όμως είναι μια πιθανολογία που φαίνεται πως δεν ισχύει.

Ο λόγος στον οποίο οφείλεται πραγματικά η αντιστροφή μόνο των συμφώνων είναι ότι  τα σύμφωνα και τα φωνήεντα ανήκουν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα φιλοξενούνται σε διαφορετικά νευρωνικά δίκτυα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ενώ μία λέξη να γράφεται ολοκληρωτικά σωστά όσον αφορά τα φωνήεντα να έχει λάθος γραμμένα ως προς την σειρά όλα τα σύμφωνα. Αυτό αποδεικνύει και έγκυρη έρευνα «The Categorical Distinction of Vowel and Consonant Representations: Evidence from Dysgraphia». Εκτός από την ορθογραφία το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και στον προφορικό λόγο όπως αναφέρει ο Caramazza (2000).

Τα σύμφωνα και τα φωνήεντα έχουν διαφορετικό ρόλο στην παραγωγή της συλλαβικής δομής μίας λέξης οπότε και διαχωρίζονται στον εγκέφαλο. 

Τι μπορείτε να κάνετε

Διαπιστώνεται η αντιστροφή στα σύμφωνα όταν έχουμε για παράδειγμα:

Αντί για την λέξη «πράγματα» να γράφεται λανθασμένα η λέξη ως «πράμγατα»

Για βοήθεια θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό παιδαγωγό. Ακόμη σε περίπτωση που θέλετε ακριβή απεικόνιση του εγκεφάλου του ατόμου αυτό μπορεί να το εξετάσει ένας νευροεπιστήμονας μέσω του FMRI (Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού, δείχνει δηλαδή την  νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και στο Νωτιαίο Μυελό).

Οι συμβουλές που θα μπορούσαν να δοθούν για την βοήθεια του ατόμου είναι οι εξής:

Να διδαχθούν τα σύμφωνα στο παιδί πρώτα με αντικείμενα, με υλικά όπως τα:

  • -          Mε μη τοξικές πλαστελίνες 
  • -          Με πλαστικές σακούλες (baggies) αποθήκευσης τροφίμων γεμισμένες με ζελέ μαλλιών ούτως ώστε με τα δάχτυλα τα παιδιά να σχεδιάζουν πάνω τα γράμματα απτικά.
  • -          Με νήματα και puffy paint που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολυαισθητηριακό διδακτικό υλικό για προσχολικής ηλικίας και μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι τις αρχές του δημοτικού.
  • -         Παχύρευστα γκλίτερ
  • -         Τέλος οπτικές νύξεις. Για παράδειγμα να δει ο μαθητής μια εικόνα με μια ρόδα κι ένα ρόπαλο. 

Θα δοθεί εξήγηση στον μαθητή ότι η λέξη «Ρόπαλο» και η λέξη «Ρόδα» αρχίζουν από το γράμμα «Ρ». Τέτοιες εικόνες καλό είναι να δείχνονται στους μαθητές έπειτα από την επαφή και εξάσκηση τους με τα χειροπιαστά αντικείμενα που προαναφέρθηκαν.

Ταυτόχρονα ο μαθητής καθώς παριστάνει χειροπιαστά το γράμμα ή ασχολείται με την εικόνα να επαναλαμβάνει τον ήχο του γράμματος.

 

γράφει η Γεωργία Σπύρου, ειδική παιδαγωγός κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Τη βρίσκετε και στο specialedu.gr

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net 

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 04 Αύγουστος 2014 10:27
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Παρακαλώ, γράψτε τον παρακάτω αριθμό ασφαλείας:
4807