Created jtemplate joomla templates

 
 
Δευτέρα, 02 Ιούνιος 2014 18:14

Είναι οι κωφοί άτομα με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση;

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Είναι οι κωφοί άτομα με μεγαλύτερη  ενσυναίσθηση; Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net

Η ενσυναίσθηση είναι μία έννοια που περικλείει 4 βασικές δεξιότητες.

•Η πρώτη δεξιότητα αναφέρεται στο να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να βλέπεις την κατάσταση από την δική του προοπτική.

•Η δεύτερη ικανότητα σχετίζεται με το να ελέγχεις συναισθήματα που σου δημιουργούνται και να μην κρίνεις τον άλλον.

•Η τρίτη δεξιότητα αφορά το να κατανοείς πραγματικά και όχι φαινομενικά, τα συναισθήματα του άλλου.

•Η τέταρτη να νιώθεις και να βιώνεις τα συναισθήματα του άλλου εκείνη τη στιγμή.

Ας μην μπερδεύουμε την ενσυναίθηση (empathy) με τη συμπόνια (sympathy), όπου στην δεύτερη περίπτωση το άτομο δεν προσπαθεί να νιώσει πράγματι εκείνη τη στιγμή τα συναισθήματα του άλλου, δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο αλλά πιο "ψηλά" κι από εκεί "ψηλά" διαρκώς προσπαθεί να ψευτοεπενδύσει τις καταστάσεις του άλλου με κάτι θετικό.

Ένας διάλογος ως παράδειγμα μεταξύ δύο συνομιλητών που δεν αναδύεται το “συναισθάνομαι” αλλά το “συμπάσχω” θα ήταν:

"– Δεν τα πηγαίνω καλά με το παιδί μου.
– Τουλάχιστον έχεις παιδί."

Σύμφωνα με υποκειμενικές γνώμες, οι ακούοντες έχουν εξασκηθεί περισσότερο σε μία επικοινωνία που επικεντρώνεται κατά το μεγαλύτερο βαθμό στη λεκτική αποκωδικοποίηση του συνομιλητή. Λόγω του ότι χρησιμοποιείται στην επικοινωνία έντονα η αίσθηση της ακοής, η εστίαση είναι επομένως μεγαλύτερη στο τι θα πει κάποιος και έτσι παραμερίζονται σε κάποιο βαθμό στοιχείας μη λεκτικής επικοινωνίας.

Απ' την άλλη το σύστημα επικοινωνίας των κωφών είναι η νοηματική γλώσσα. Αυτή η γλώσσα εδράζεται για την παραγωγή της στις χειρομορφές και στη γλώσσα του σώματος για την επιτυχημένη μεταφορά του μηνύματος. Παρεπόμενο είναι οι κωφοί να έχουν εξασκηθεί σε μία επικοινωνία που βασίζεται στην παρατηρητικότητα της γλώσσας του σώματος και των μη λεκτικών νύξεων. Εάν υπογραμμιστεί σε αυτό το σημείο ότι η ενσυναίσθηση ξεκινά με την αντίληψη των συναισθημάτων του άλλου ατόμου και αυτή η αντίληψη καθίσταται δυνατή κυρίως μέσω της γλώσσας του σώματος του συνομιλητή θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι μάλλον οι κωφοί είναι οι άνθρωποι που μπορούν πιο εύκολα να συναισθανθούν τον συνομιλητή τους.

Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή, τα παραπάνω αποτελούν φαινομενική αλήθεια δίχως να στηρίζονται σε μελέτες. Σύμφωνα όμως με επιστημονική έρευνα των Gary H. Bachara, Jan Raphael, William J. Phelan III με τίτλο “Empathy Development in Deaf Preadolescents”, οι προ την εφηβεία κωφοί έχουν μεγαλύτερη δυσκολία ως προς την ικανότητα ενσυναίσθησης συγκρινόμενοι με τους ακούοντες συνομηλίκους τους. Επιπλέον, βασιζόμενοι στη θεωρία του Piazet πως η δεξιότητα της ενσυναίσθησης είναι αναπτυξιακή και συσχετίζεται με τη γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών που είναι σύμφωνη με τα εκάστοτε αναπτυξιακά στάδια, οι κωφοί -όπως είναι αναμενόμενο- θα υστερούν.

Ακόμη, η φτωχή γλώσσα κι οι επικοινωνιακές δυσκολίες των κωφών περιορίζουν την διάδραση με τους άλλους και την επανατροφοδότηση τους, ώστε τα κωφά παιδιά να μένουν στο εγωκεντρικό μοτίβο επικοινωνίας. Η άρση του εγωκεντρισμού συμβαίνει φυσιολογικά περίπου στα 7 με 8 ηλικιακά έτη κι είναι μία διαδικασία που το παιδί κατανοεί ότι δεν έχουν όλη την δική του προοπτική στις καταστάσεις αλλά τα διάφορα άτομα έχουν άλλη θέαση των καταστάσεων. Στον τυπικό πληθυσμό η εγωκεντρική επικοινωνία άρεται σταδιακά μέσω της αρνητικής αλλά και θετικής ανατροφοδότησης που επιτυγχάνεται μέσω της διάδρασης με τους άλλους. Αντίθετα, όπως σιωπηλά συμπεραίνεται, η περίοδος εγωκεντρικής επικοινωνίας είναι εκτεταμένη στα κωφά παιδιά γεγονός που προωθεί την μειωμένη ενσυναίσθησή τους.

Τα κωφά παιδιά θα μπορούσαν να ωφεληθούν και να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους μέσα από τα παιχνίδια ρόλων.

 

γράφει η Γεωργία Σπύρου, Ειδική Παιδαγωγός κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Τη βρίσκετε και στο http://specialedu.gr/

Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 02 Ιούνιος 2014 18:44

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.