Created jtemplate joomla templates

 
 
Κυριακή, 25 Μάιος 2014 23:00

Σύνδρομο Asperger και Χιούμορ

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σύνδρομο Asperger και Χιούμορ Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Το χιούμορ είναι περίπλοκη διεργασία, άλλοτε είναι σημασιολογικό όπως τα λογοπαίγνια και απαιτεί έντονη γλωσσική επεξεργασία με ενεργοποίηση της περιοχής Broca. Άλλοτε είναι μη λεκτικό,άρα οπτικό και προϋποθέτει μεγάλη συγκέντρωση προσοχής σε λεπτομέρειες. Κάποιες φορές πάλι παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο η μνήμη, καθώς όταν προσλαμβάνεις νέες ή απροσδόκητες πληροφορίες, πρέπει να ανακαλέσεις ήδη γνωστές και παρόμοιες πληροφορίες που έχεις στη μακροχρόνια μνήμη σου και μετά να τις αντιπαραθέσεις.

Η ανίχνευση του αστείου συμβαίνει στον αριστερό, κατώτερο, μετωπικό, οπίσθιο κροταφικό φλοιό στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου.  Όταν ο εγκέφαλος θα επεξεργαστεί το περιεχόμενο του αστείου  και θα το αντιληφθεί ως αστείο, τότε ρυθμίζονται ανάλογα τα συναισθήματά μέσω της αμυγδαλής και παράγεται η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής της ευφορίας.

Το χιούμορ καταλαμβάνει ουσιαστική θέση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Σκεπτόμενοι τις δυσλειτουργικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και σχέσεις των ατόμων που ανήκουν ακόμη και στο πιο λειτουργικό φάσμα του αυτισμού, δηλαδή των ατόμων με Asperger, θα παρατηρήσουμε ότι σε αυτό συμβάλλει η ιδιαιτερότητα του χιούμορ τους με το να είναι συμβατικό, μέσα σε καλούπια. Η ικανότητα αντίληψης και έκφρασης χιούμορ διαφέρει ποιοτικά από τον τυπικό πληθυσμό της ηλικίας τους.

Μια εμφανής δυσκολία των παιδιών με Asperger είναι ότι συνήθως δεν μπορούν μέσω του χιούμορ τους ν' αποκτήσουν φίλους ενώ σε τυπικές καταστάσεις το χιούμορ αποτελεί μέγα όπλο στην δημιουργία επαφών και ενός οικείου κλίματος μεταξύ των ατόμων.

Σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση ενός αστείου είναι η ευέλικτη σκέψη. Τα άτομα με Asperger όμως, όπως είναι γνωστό και για όλο το φάσμα του αυτισμού, επιδιώκουν την ρουτίνα και τις στερεοτυπίες. Δεν έχουν ευέλικτο τρόπο σκέψης αλλά μονοδιάστατο, άκαμπτο. Το χιούμορ τους επομένως θα το χαρακτηρίζαμε συμβατικό, με απλά αστεία ως προς την υπόθεση, με απλές καταλήξεις.  Ας σημειωθεί όμως ότι έχουν την θέληση και την ανάγκη να κάνουν τον άλλον να γελάσει αλλά το πράττουν αναποτελεσματικά και οδηγούνται σε ματαιώσεις.

Ακόμη όμως λόγω της δυσκολίας κατανόησης του αστείου, τα παιδιά με Asperger συχνά νιώθουν απομονωμένα και περιθωριοποιημένα. Ας σκεφτούμε ένα τμήμα στο γενικό σχολείο με 15 παιδιά τυπικής ανάπτυξης και ένα παιδί με Asperger κατά την εφηβική ηλικία. Όταν σε αυτό το χώρο, όπου είναι μικρογραφία της κοινωνίας αναδυθεί κάποιο αστείο και όλοι γελάσουν εκτός από αυτό, ίσως τότε αυτό το παιδί νιώσει πολύ διαφορετικό και μόνο. Ταυτόχρονα οι συμμαθητές του που καταλαβαίνουν τη διαφορετικότητα του, δεν θα το δεχτούν εύκολα στις παρέες τους, καθώς ο άνθρωπος φοβάται και αμύνεται άπρεπα στο διαφορετικό. Είναι πιθανόν επίσης να γίνει θύμα κοροϊδίας και ειρωνείας, καθώς δεν μπορεί να το αντιληφθεί εύκολα και να ανταπαντήσει ή να λάβει διαφορετική δράση προστασίας του.

Αυτό που μπορεί να προταθεί ως δράση είναι, σε μικρή ηλικία όταν το άτομο δηλαδή διανύει τις κρίσιμες αναπτυξιακές φάσεις, να γίνει προσπάθεια διδαχής στοιχείων του χιούμορ σε όποιο βαθμό αυτό είναι εφικτό. Αν αναπτύξουν τα παιδιά με Asperger όσο γίνεται αυτή τη δεξιότητα θα αποκτήσουν εφόδιο για καλύτερες -ποιοτικά- κοινωνικές επαφές και συναλλαγές.

  1. Να μάθετε στο παιδί ιδιωματισμούς και την έννοια του μεταφορικού λόγου. Τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό κατανοούν κάθε λόγο κυριολεκτικά και έτσι αδυνατούν να αντιληφθούν το αστείο. Δείξτε συγκεκριμένα παραδείγματα με ιδιωματισμούς και επεξηγήστε την σημασία τους. Χρησιμοποιείστε όσο γίνετε οπτικά βοηθήματα.
  1. Διδάξτε στο παιδί να ζητά επεξήγηση όταν δεν κατανοεί κάποιο ιδιωματισμό.
  1. Διαβάστε μαζί και βοηθήστε το να απομνημονεύει μερικά ανέκδοτα.
  1. Παρακολουθήστε cartoon σε βίντεο και σε περιοδικά και εντοπίστε το αστείο. Εξηγείστε στο παιδί γιατί είναι αστείο και ότι στην πραγματικότητα δεν συμβαίνουν αυτά που βλέπετε ώστε να μην προσπαθήσει να τα επαναλάβει σωματικά.
  1. Δεδομένο είναι οτι χρειάζεται συνεχής πρακτική. Αδράξτε κάθε ευκαιρία που το επιτρέπει και κάντε χιούμορ.

 

γράφει η Γεωργία Σπύρου, Eιδική Παιδαγωγός κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Τη βρίσκετε και στο http://specialedu.gr/

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 25 Μάιος 2014 23:23

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.