Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 17 Μάιος 2014 21:49

10 Συμβουλές για να γίνουν πιο ανεκτικά στους ήχους, τα άτομα με αυτισμό

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
10 Συμβουλές για να γίνουν πιο ανεκτικά στους ήχους, τα άτομα με αυτισμό Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Στον τυπικό πληθυσμό, κατά τη διάρκεια μη ενεργητικής ακρόασης οι ήχοι δεν ξεχωρίζονται. Αντίθετα τα άτομα με αυτισμό εφιστούν, από την φύση τους με αξειοσημείωτη ένταση, την προσοχή τους στους ήχους, ώστε γίνεται σχεδόν ακούσια η ιεράρχισή τους, για παράδειγμα στο να βρεθεί η πηγή προέλευσή τους και το είδος τους.

Ήχους που δεν ακούμε εμείς, τα άτομα με αυτισμό μπορούν να τους διακρίνουν και να τους ακούνε. Το αποτέλεσμα, είναι τα τόσα πολλά ακουστικά ερεθίσματα να μην φιλτράρονται βάσει εστιασμένης, εθελούσιας προσοχής, αλλά όλα να περνούν με την ίδια βαρύνουσα σημασία στο προσληπτικό κανάλι του ατόμου και να επεξεργάζονται. Αυτό όπως είναι λογικό καταβάλλει το άτομο. Είναι μια διαδικασία πολύ κουραστική, ιδιαιτέρως ενοχλητική και αγχογόνα. Παρεπόμενο είναι το συχνό φαινόμενο, άτομα με αυτισμό να καλύπτουν με τα χέρια τους τα αυτιά τους καθώς ένας ήχος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός και δεν αντέχουν να τον ακούνε. Αυτή η κρίση μπορεί να κάνει το άτομο να κλάψει ώστε να ξεσπάσει τα έντονα συναισθήματα που βιώνει.

 

Σε αυτό το σημείο δίνονται 10 συμβουλές, ώστε ένα παιδί με αυτισμό να βοηθηθεί ως προς την ανεκτικότητα σε ήχους.

 1. Όταν το άτομο είναι μικρό ηλικιακά, μπορεί πιο εύκολα να γίνει αποδέκτης ορισμένων δεξιοτήτων ώστε να αυξήσει την ανεκτικότητα του στους ήχους. Θα πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζουμε τι είδος ευαισθησίας στα αυτιά του έχει το παιδί. Αυτή την πληροφορία θα μας την δώσει ο ΩΡΥΛΑ. Οι βασικές ευαισθησίες, δηλαδή αυτές που συναντιούνται πιο συχνά, είναι πέντε:

  • Η υπερακουσία η οποία είναι η “αλλεργία” σε όλους τους ήχους της καθημερινότητας. Η ένταση των ήχων στα ακουστικό σύστημα του ατόμου αυξάνεται πολύ και αυτή η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Ταυτόχρονα ας υπογραμμιστεί η ύπαρξη εμβοών.
  • Η μισοφωνία η οποία είναι οργή και φόβος για ήχους που γίνονται κατά την αναπνοή και κατά την μάσηση φαγητού, από το ίδιο το άτομο και από τα άλλα άτομα γύρω του.
  • Η φωνοφοβία η οποία είναι η φοβία έκθεσης σε ήχους, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα άτομα με αυτή τη φοβία να απομονώνονται στο σπίτι για να αποφεύγουν αγχωγόνες καταστάσεις.
  • Η υπεραισθησία σε ορισμένες συχνότητες.
  • Η “στρατολόγηση”. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν κατεστραμένα ή νεκρά τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού δεν μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους, να μεταφράσουν τα ηχητική σε νευρικά μηνύματα και τότε στρατολογούνται τα γύρω κύτταρα που είναι υγειή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όμως να αυξάνεται απότομα η ένταση αντιληπτικότητας του ήχου και το άτομο να πονά και να αγχώνεται.
 2. Σχετικά με την μείωση των ήχων, αποτελεσματική μπορεί να είναι η χρήση ειδικών ακουστικών και ωτοασπίδων, είτε κέρινων είτε από αφρό. Αυτή είναι μία λύση που προσφέρει ανακούφιση αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση γιατί το παιδί μπορεί να απομονωθεί κοινωνικά.

 3. Τρίτο βήμα μπορεί να είναι μία λίστα που θα φτιάξουν οι γονείς με τα σημεία – περιοχές όπου το παιδί αισθάνεται ηχητικά ασφαλές. Αυτά θα είναι τα μέρη που θα επισκέπτεστε τακτικά ώστε να βοηθηθεί το παιδί με εξορμήσεις εκτός σπιτιού και να κοινωνικοποιείται.

 4. Να βοηθηθεί το παιδί να αποσπάει την προσοχή του από τους ήχους. Αυτό θα γίνει με το να εστιάσει την προσοχή του σε ένα άλλο, έντονο γι ΄αυτό ερέθισμα, όπως στο αγαπημένο του παιχνίδι. Αυτό το παιχνίδι καλό θα είναι να το παίρνει μαζί του έξω.

 5. Είμαστε γνώστες, στο ότι για να μειώσουμε την επίδραση ενός φόβου το καλύτερο είναι να εκτεθούμε σε αυτόν. Το να αποφεύγουμε κάτι τον ενδυναμώνει. Η έκθεση όμως θα πρέπει να είναι σταδιακή, βαθμιαία. Θα πρέπει να απευαισθητοποιήσουμε ολόκληρη την εικόνα γύρω από έναν ήχο και να κάνουμε το παιδί να αισθάνεται άνετα με αυτό. Για παράδειγμα αν φοβάται την φωνή ενός ζώου, μπορείτε πρώτα να φυλλομετρήσετε και να διαβάσετε ενα παιδκό βιβλίο με αυτό το ζώο. Σιγά σιγά να μιμείται το παιδί τη φωνή του ζώου, να φοράει τη στολή αυτού του συγκεκριμένου ζώου και να παίζει. Έπειτα να δείτε μαζί βίντεο κινουμένων σχεδίων ως μια πιο παιδική προσέγγιση και μετά να το προβάλετε και στην πραγματική του "διάσταση" μέσω ντοκιμαντέρ. Να πάτε σε ένα πάρκο ζώων. Εκεί όπου το παιδί ίσως μπορέσει να το χαιδέψει. Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να βοηθήσει το παιδί να είναι πιο ανεκτικό στον συγκεκριμένο ήχο.

 6. Ακόμη είναι καλό να υπάρχει εναλλαγή μεταξύ θορυβώδους περιβάλλοντος και ησυχίας. Το παιδί να γνωρίζει ότι μετά από την έκθεση του σε ένα μέρος με πολλού ήχους θα έχει την ευκαιρία να ησυχάσει ακουστικά. Αυτό θα του δώσει σιγουριά και θα το απαλλάξει από άγχος αφού θα γνωρίζει ότι μπορεί να πάει σε ασφαλές μέρος όσο συχνά το χρειαστεί και ότι δεν είναι ανάγκη να είναι συνεχώς σε ακουστικά ερεθίσματα.

 7. Επιπλεόν υπάρχει μια θεραπεία επανεκπαίδευσης γαι την υπεαρακοΐα που ονομάζεται Auditory Integration Trainin (AIT). Το μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για τα θετικά αποτελέσματά αυτής της θεραπείας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει αρκετά μεγάλη έρευνα για τα θετικά αποτελέσματα της Tinnitus Retraining Therapy (TRT), δηλαδή θεραπείας των εμβοών. 
 8. Επιπρόσθετα, το άτομο θα πρέπει να μάθει την αυτοδιαχείριση συναισθημάτων πανικού, φόβου και άγχους. Κάτι τέτοιο δύναται να πραγματωθεί μέσω γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας.

 9. Φροντίστε να συμβουλευθείτε γιατρό για την ενδεχόμενη ανάγκη χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής. Οι εμβοές για παράδειγμα μπορεί να δημιουργούνται από την έλλειψη μαγνησίου ή άλλων μετάλλων.

 10. Τέλος, ν' αποφεύγονται κάποια πρόσθετα τροφίμων όπως τα σακιλυκά τα οποία θεωρούνται ύποπτα για εμβοές. Ενδεικτικά τρόφιμα με σακιλυκά είναι, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα φυστίκια, το σπανάκι, το ξύδι, οι μαρμελάδες, ο χυμός πορτοκαλιού κ.α.

Ο ήχος κάποιες φορές μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ακόμη και μοναξιά. Από την άλλη πλευρά όμως, ο πιο γλυκός ήχος είναι αυτός ενός φιλιού, αγάπης κι ανθρωπιάς. Αγκαλιάζουμε και κατανοούμε κάτι διαφορετικό από τη νόρμα.

 

γράφει η Γεωργία Σπύρου, ειδική παιδαγωγός κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Τη βρίσκετε και στο specialedu.gr

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

 

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 17 Μάιος 2014 22:28