Created jtemplate joomla templates

 
 
Δευτέρα, 21 Απρίλιος 2014 13:21

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κοχλιακό εμφύτευμα!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κοχλιακό εμφύτευμα! Sarah Churman/youtube

«Τότε … και τα ώτα των κωφών θέλουσιν ακούσει… .» Ησαΐας [λε΄] 35:5,6. Αυτή η προφητεία πως δηλαδή, οι κωφοί θα ξανακούσουν θωρείται από πολλούς ότι εκπληρώνεται με το θαύμα του κοχλιακού εμφυτεύματος. Μια τεχνολογία που εμφυτεύεται μέσα στο αυτί ώστε κάποιος να μπορέσει να ακούσει πάλι.

Το κοχλιακό εμφύτευμα γνωστό κι ως βιονικό αυτί, έχει κι ένα τμήμα εξωτερικό, το οποίο εφάπτεται στο κεφάλι και μαγνητίζει τα εσωτερικά ηλεκτρόδια, όταν αυτό αφαιρείται το κοχλιακό δεν δουλεύει. Για να εισαχθεί το εμφύτευμα πραγματοποιείται εγχείριση που μπορεί να διαρκέσει από 55 λεπτά έως και 5 ώρες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που θα συναντηθούν. Ωστόσο θεωρείται πλέον μία εύκολη επέμβαση. Τα υλικά από τα οποία αποτελείται το κοχλιακό είναι ιστοσυμβατά και έχουν σιλικόνη αντί να είναι κεραμικά όπως παλαιότερα. Με την σιλικόνη δεν κινδυνέυουν να χαλάσουν με μία πτώση από εκείνη την πλευρά του κεφαλιού.

Όταν κάποιος πλένεται βγάζει το εξωτερικό μέρος του κοχλιακού ώστε να μην βραχεί, ωστόσο υπάρχει μια μικρή αδιάβροχη προστασία, ενώ στο μπάνιο της θάλασσας μπορεί να τοποθετηθει ειδικό αδιάβροχο σακουλάκι και έπειτα σκουφάκι θαλάσσης στο κεφάλι. Το βράδυ πάλι καλό είναι να βγαίνει και να φορτίζεται. Επιπλέον ας σημειωθεί ότι χειρότερος εχθρός του κοχλιακού εμφυτεύματος είναι η υγρασία οπότε το βράδυ μπαίνει σε ειδικό αφυγραντήρα.

Το κοχλιακό εμφύτευμα στην Ελλάδα εφαρμόζεται μόνο στο ένα αυτί κι αυτό γιατί όταν το αυτί εγχειρίζεται, αφαιρείται μέρος του και καταστρέφεται άρα είναι χειρουργικά “τελειωμένο”. Αντίθετα το άλλο αυτί θα μπορεί στο μέλλον με την προσδοκώμενη επανάσταση των βλαστοκυττάρων να αποδώσει την τέλεια ακοή σε κάποιον. Στην Αμερική η εχγείριση τείνει να είναι αμφοτερόπλευρη. Η επέμβαση πρέπει να γίνει σε πολύ μικρή ηλικία, έγκαιρα ώστε το παιδί να ανακτήσει γρήγορα το χαμένο έδαφος της ακουστικής μνήμης. Οπότε μετά το κοχλιακό εμφύτευμα απαιτείται εκπαίδευση ανάλογη με την ακουστική ηλικία του παιδιού.

Ένα κοχλιακό εμφύτευμα κοστίζει περίπου 25.000 ευρώ και το ταμείο ασφάλισης καλύπτει τα έξοδα ενός κοχλιακού. Η εγχείριση δεν έχει πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Mπορεί να πετύχει όπου το παιδί θα ακούει με ρομποτικό ήχο και μπορεί να αποτύχει με την ακραία περίπτωση που μπορεί το παιδί να επαναλαμβάνει άρδην διαφορετική λέξη από αυτή που του λες να πει. Πρωτού όμως γίνει μια εγχείριση για κοχλιακό εμφύτευμα ο γιατρός συνιστά την εξάμηνη χρήση ακουστικών βαρηκοίας ώστε να παρατηρηθεί η αντίδραση του παιδιού σε αυτά. Αν είναι αναποτελεσματικά τότε χρήζει εμφυτεύματος υπό προυποθέσεις.

Εάν κάποιο παιδί είναι βαρήκοο και φοράει ακουστικά σε περίπτωσης βλάβης τους δεν μπορεί να δανειστεί κάποιου άλλου, αφού όταν κάποιος αγοράζει τέτοια ακουστικά, φτιάχνεται εκμαγείο ώστε να εφάπτονται πλήρως στο αυτί του αλλιώς θα σφυρίζουν. Για τον έλεγχο της λειτουργίας των ακουστικών είναι υπεύθυνος ο ΩΡΥΛΑ, οι γονείς κι ο δάσκαλος.

Πολλές φορές ακόμη, ενώ τα νεογνά υποβάλλονται σε έλεγχο ακοής ξεγελούν τους γιατρούς και δεν διαγιγνώσκονται με αποτέλεσμα να ξεκινούν το δημοτικό δίχως την κατάλληλη παρέμβαση και να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Επίσης αρκετές είναι οι φορές ένα παιδί με βαρηκοία να συμπεριφέρεται σαν να ανήκει στο φάσμα του αυτσμού η με ελλειματική προσοχή και υπερκινητικότητα.

*Σχετικό βίντεο με το "θαύμα" του κοχλιακού εμφυτεύματος μπορείτε να δείτε εδώ, όπου μια 29χρονη κοπέλα ακούει τη φωνή της για πρώτη φορά!

 

γράφει η Γεωργία Σπύρου, ειδικός παιδαγωγός κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Τη βρίσκετε και στο http://specialedu.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.