Created jtemplate joomla templates

 
 
Παρασκευή, 13 Δεκέμβριος 2013 21:22

Η συγκλονιστική ιστορία μιας μητέρας ενός παιδιού με αυτισμό! Ίδρυσε ακόμα και σχολείο!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η συγκλονιστική ιστορία μιας μητέρας ενός παιδιού με αυτισμό! Ίδρυσε ακόμα και σχολείο! Kelly Weaver

Δεκατρία χρόνια πριν, η Κέλυ Γουίβερ, σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας στο Βόρειο Ιλλινόις, έμαθε πως η μόλις δύο ετών κορούλα της, η Τζίλιαν, έπασχε από βαριά αυτιστική διαταραχή. Τρομαγμένη και αβέβαιη γιατί τι ακριβώς σήμαινε η διάγνωση, ξεκίνησε την έρευνα της για το σπάνιο φαινόμενο, τουλάχιστον εκείνη την εποχή...  

"Η Τζίλιαν ήταν μέρος του "εμπρόσθιου φορτίου" αυτής της πανδημίας που βιώνουμε στις μέρες μας", λέει η Γιουίβερ."Θυμάμαι τότε, το είχα googl-άρει κι όλα τα στοιχεία μ' έδειχναν σαν μια "παγωμένη" μητέρα. Χωρίς ζεστασιά και κατανόηση. Έδειχναν πως το παιδί μου υπέφερε από διαταραχή διαχωρισμού. Όμως αυτή ήταν η εικόνα τότε. Μια εικόνα τόσο ζοφερή. Ιδρύματα. Ήταν η λύση που πρότειναν..."Εγώ όμως ούτε που το σκεφτόμουν. Δεν είχα φανταστεί και δεν θα επέτρεπα να συμβεί αυτό στην κόρη μου."

Σήμερα, η 15χρονη Τζίλιαν, ξεχωρίζει στο "Alexander Leigh" Κέντρο για τον Αυτισμό ( ALCA ). Το θεραπευτικό ημερήσιο σχολείο κι αναπτυξιακό κέντρο εκπαίδευσης που ίδρυσε η ίδια της η μητέρα το 2007. Παρά την τεράστια καθυστέρηση στην ομιλία και τα αισθητηριακά προβλήματα ανάπτυξης, με τη βοήθεια του προσωπικού και της αγάπης που έδειχναν αλλά και με πολλές συνεδρίες, έμαθε πως να επικοινωνεί τις ανάγκες της. Διαβάζει. Γράφει. Μαθαίνει ακόμα και να πληκτρολογεί. Τελικά, η επίσημη διάγνωση για την περίπτωση της Τζίλιαν υποβαθμίστηκε από σοβαρή σε μέτρια.

"Πάντα λέω στους ανθρώπους να εμπιστεύονται το μητρική τους ένστικτο", λέει η Γουίβερ. "Ποτέ να μη σηκώνετε τα χέρια ψηλά. Να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσετε τα παιδιά σας."

Η μητέρα της αυτιστικής Τζίλιαν, δεν έθεσε ως στόχο να δημιουργήσει το δικό της σχολείο. Πίσω, στις αρχές του 2000, απλώς προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τον εαυτό της για το πώς να βοηθήσει την κόρη της. Έτρεχε τη Τζίλιαν σε λογοθεραπευτές, αναπτυξιακές ομάδες παιχνιδιού κι ομάδες βιοϊατρικής παρέμβασης, σε όλη την περιοχή του Σικάγο. Μάλιστα, καθόταν μαζί της, σε κάθε συνεδρία, στην τάξη, ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να εργάζεται με τη μικρή της κόρη στο σπίτι.

Όταν η Τζίλιαν έγινε τριών ετών, αποφάσισε να τη γράψει σ' ένα δημόσιο νηπιαγωγείο. Γρήγορα όμως ανακάλυψε, πως το σχολείο δεν ήταν ικανό να χειριστεί τις ειδικές ανάγκες του παιδιού της. "Δεν ήξεραν πώς να τη διδάξουν" θυμάται. "Δεν είμαι ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση, είμαι όμως υπέρ της σωστής διδασκαλίας για τα αυτιστικά παιδιά. Υπέρ του σωστού τρόπου ώστε να μπορέσουν να μάθουν. Χρειάζονται διαφορετικές μορφές παρέμβασης."

Τότε άρχισε η κατ 'οίκον διδασκαλία. 40.000 έως 60.000 δολάρια το χρόνο, ήταν το δυσβάσταχτο κόστος των έμπειρων εκπαιδευτικών. Το 2004, ήταν χρονολογία σταθμός. Η μητέρα της Τζίλιαν αποφάσισε να συνεργαστεί με μια άλλη μαμά, που επίσης είχε επιλέξει την κατ' οίκον διδασκαλία για τον αυτιστικό της γιο, τον Ζάκαρι. Μαζί, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχολείο για να βοηθήσουν άλλους γονείς στην περιοχή, οι οποίοι επίσης αγωνίζονταν να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τ' αυτιστικά παιδιά τους .

"Με το να προσφέρεις τη λύση ενός τέτοιου σχολείου στους γονείς, τους λύνεις τα χέρια. Δεν είναι υποχρεωμένοι να ψάχνουν, να προσλαμβάνουν, να εκπαιδεύουν ή ν' απολύουν σε κάποιες περιπτώσεις εκπαιδευτικούς. Το σχολείο, τα κάνει όλ' αυτά γι αυτούς."

Το 2007 και μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης απ' την πολιτεία του Ιλλινόις, για τη λειτουργία του σχολείου ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού, προστέθηκαν άλλα τρια παιδιά. Σήμερα φοιτούν συνολικά 27 παιδιά, μεταξύ των 3 έως 15 ετών. Μάλιστα υπάρχουν γονείς που οδηγούν πάνω μια ώρα κάθε μέρα, ώστε τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν μαθήματα στο συγκεκριμένο σχολείο. Με πέντε καθηγητές, δεκάδες προπονητές, θεραπευτές και άλλους έμπειρους εκπαιδευτικούς, που σπουδάζουν, μελετούν, παρακολουθούν σεμινάρια σχετικά με τα θέματα της ειδικής αγωγής.

"Τα παιδιά μεγαλώνουν. Θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να τα πετάξεις έξω από τη "φωλιά". Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν είναι διαφορετικά. Εμείς απλά θα πρέπει να τους διδάξουμε πολλά περισσότερα πράγματα", είναι τα λόγια της μητέρας της Τζίλιαν...

 

πηγή άρθρου: http://www.takepart.com/article/2012/09/13/after-daughters-diagnosis-with-autism-impassioned-mom-creates-school 

Kristin Kloberdanz-freelance writer 

photo credits: Kelly Weaver 

 

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 14 Δεκέμβριος 2013 14:31

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.