Created jtemplate joomla templates

 
 
Σάββατο, 19 Οκτώβριος 2013 20:41

Αυτισμός: Αντιμετώπιση διαταραχών επικοινωνίας και λόγου

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αυτισμός: Αντιμετώπιση διαταραχών επικοινωνίας και λόγου Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ανησυχεί πολύ τους γονείς είναι οι δυσκολίες που μπορεί να έχει ένα παιδί στην επικοινωνία και τον λόγο.

H ανάπτυξη της επικοινωνίας στα παιδιά με αυτισμό ακολουθεί την ίδια πορεία με την ανάπτυξη των παιδιών, που αναπτύσσονται χωρίς προβλήματα, αλλά εμποδίζεται στα διάφορα αναπτυξιακά στάδια από τον βαθμό της διαταραχής του αυτισμού και από την νοητική ικανότητα τους.

Αυτός είναι πολλές φορές ο λόγος για τον οποίο απευθύνονται στους ειδικούς.

Στις περιπτώσεις των παιδιών με αυτισμό η προσοχή των επαγγελματιών, ως επί το πλείστον, επικεντρώνεται στην δυσκολία κατανόησης και στην ιδιόρρυθμη μορφή ομιλίας, παραβλέποντας ή αγνοώντας την σχέση αυτού του προβλήματος με τις άλλες μειονεξίες – διαταραχές.

Η αντιμετώπιση των διαταραχών επικοινωνίας και λόγου

Η αντιμετώπιση των διαταραχών γίνεται από τους λογοπεδικούς  σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη μιας θεραπευτικής ομάδας, τους δασκάλους, τους γονείς και γενικώς όποιον εμπλέκεται στην υλοποίηση του εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος του παιδιού ή αλληλεπιδρά κοινωνικά με το παιδί.

Την ανάπτυξη και βελτίωση της  επικοινωνιακής ικανότητας βοηθά και η εκπαιδευτική προσέγγιση της δομημένης διδασκαλίας.

Πιο συγκεκριμένα βοηθά :

α)στο πρώτο επίπεδο της πραγματολογίας, δηλαδή στην αντίληψη του περιβάλλοντος,

β)στην αντίληψη των απαιτήσεων που έχει το περιβάλλον από το παιδί, μέσω της δόμησης της καθημερινότητας, της δόμησης των εργασιών, και την οπτική πληροφόρηση,

γ)στη μείωση των ακατάλληλων συμπεριφορών που εκδηλώνονται για επικοινωνιακούς λόγους και την προώθηση της ανεξαρτησίας.

Για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας υπάρχουν εναλλακτικά συστήματα επικοινωνίας.

Μορφές υποστηρικτικής – εναλλακτικής επικοινωνίας

α) Εναλλακτικές μορφές

  • διευκόλυνση επικοινωνίας
  • νοηματική γλώσσα
  • πολυαισθητηριακή επικοινωνία
  • ολική επικοινωνία
  • Bliss
  • συστήματα νοηματικής ( Rebus, Piaget Gorman)
  • γλωσσικό πρόγραμμα MAKATON
  • PECS , Σύστημα Επικοινωνίας μέσω της Ανταλλαγής Εικόνων.

β) Υποστηρικτικές μορφές

  • υποστηρικτική επικοινωνία με τη χρήση όλων των παραπάνω συστημάτων, τα οποία υποστηρίζουν τη βασική μορφή επικοινωνίας,
  • υποστηριζόμενη προφορική επικοινωνία.

Τη σύντομη αυτή αναφορά στο θέμα της επικοινωνίας θα κλείσω με ένα άψογο δείγμα γραφής, χωρίς καμιά ένδειξη σημασιολογικής μειονεξίας, ενός ικανότατου ατόμου με αυτισμό, της Temple Grandin.

« Είμαι επιτυχημένη στη δουλειά μου. Ταξιδεύω παντού στις Η.Π.Α., την Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία σχεδιάζοντας εγκαταστάσεις για την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και διαχείριση του ζωικού δυναμικού σε αγροκτήματα και εργοστάσια παραγωγής κρέατος. Οι εμπειρίες μου με έχουν κάνει να αισθάνομαι κατανόηση για τα ζώα που περνούν από τις εγκαταστάσεις αυτές και με βοηθούν στον καλύτερο σχεδιασμό του απαραίτητου εξοπλισμού. Π.χ. οι διάδρομοι και οι φράχτες, που σχεδιάζω είναι στρογγυλοί. Η αιτία γι  αυτό είναι ότι τα βοοειδή ακολουθούν ευκολότερα μια καμπύλη διαδρομή. Υπάρχουν δύο λόγοι γι αυτό : πρώτον τα βοοειδή δεν μπορούν να δουν το άλλο άκρο της διαδρομής και φοβούνται, δεύτερον η καμπυλωτή διάταξη εκμεταλεύεται τη φυσική κυκλική συμπεριφορά των ζώων.

Ο κανόνας είναι να ακολουθείς τη συμπεριφορά των ζώων και όχι να πηγαίνεις εναντίον τους. Νομίζω η ίδια αρχή ισχύει και για τα αυτιστικά παιδιά – να πηγαίνεις μαζί τους και όχι εναντίον τους».    

 

γράφει ο Στέργιος Νότας, Κλινικός ψυχολόγος-Επιστημονικός Υπεύθυνος Ειδικής Θεραπευτικής Μονάδας Αυτιστικών - Παιδιών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής καθώς κι επιστημονικός συνεργάτης του 4yourfamily.gr

Το παραπάνω άρθρο μπορείτε να το βρείτε και στην ιστοσελίδα http://www.autismhellas.gr απ' την οποία κι αναδημοσιεύεται.

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 20 Οκτώβριος 2013 20:06

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.