Created jtemplate joomla templates

 
 
Δευτέρα, 10 Νοέμβριος 2014 16:49

Όταν βλέπετε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, μην "κοιτάτε". Να χαμογελάτε. Μια μητέρα...

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Όταν βλέπετε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, μην "κοιτάτε". Να χαμογελάτε. Μια μητέρα... Image courtesy of Clare Bloomfield at FreeDigitalPhotos.net

Όταν είσαι γονιός ενός παιδιόυ με ειδικές ανάγκες, το να μάθεις να χειρίζεσαι τα βλέμματα και το "κάρφωμα" των ξένων, γίνεται ένα σπουδαίο κι αναπόσπαστο μέρος της "δουλειάς" σου.

Για χρόνια, ήμουν πολύ συγκεντρωμένη, ευσυνείδητη και χαμογελούσα με διάθεση να ενημερώσω τους ανθρώπους που έβλεπα πως παρατηρούσαν την κόρη μου.

Στη συνέχεια πέρασα από μια περίοδο όπου ήμουν ανυπόμονη, ακόμα κι απότομη όταν διέκρινα την παραμικρή έλλειψη ευαισθησίας προς την κόρη μου. 

Κάποια εποχή, όταν η Λίζυ ήταν περίπου πέντε ετών, ο σύζυγός μου κι εγώ πήραμε και τα τρία μας παιδιά έξω για ν' αγοράσουμε στον πατέρα μου, ένα δώρο γενεθλίων. Για κάποιο λόγο, η Λίζυ άρχισε να νευριάζει και να καταρρέει από θυμό. 

Ο Τζο της είπε να πάρει μια βαθιά ανάσα. Μια κυρία που ψώνιζε και που τον άκουσε να το λέει αυτό, θεώρησε πως είναι καλή ιδέα να κάνει πλάκα με τη συμβουλή που μόλις είχε δώσει ο άντρας μου. Είπε λοιπόν  δυνατά για να την ακούσουν όλοι... "Ω, μια βαθιά ανάσα. Σπουδαία μέθοδος εφαρμογής της γονεϊκότητας. Δεν είναι σίγουρα ο τρόπος που μεγάλωσα τα παιδιά μου."

Τότε απάντησα εγώ με ειρωνικό ύφος... "Ω, έχουν και τα παιδιά σου ειδικές ανάγκες; Αν έχεις οποιαδήποτε ιδέα που θα μπορούσες να τη μοιραστείς μαζί μας, αυτό θα ήταν σπουδαίο."

Η γυναίκα με κοίταξε για μια στιγμή. Κοντοστάθηκε. Χαμογέλασε και μας ψέλλισε..."Έχετε ένα όμορφο παιδί. Και σας εύχομαι να είστε καλά."

Ευτυχώς, στην πορεία των ετών, έχουν υπάρξει τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν βοηθήσει να γίνει η μέρα μας λίγο πιο φωτεινή. Συχνά είναι εντελώς ξένοι, πάντα όμως θα τους είμαι ευγνώμων για την "προσφορά" τους. 

Θυμάμαι, όταν η Λίζυ ήταν εννέα ετών, ένα κοριτσάκι περίπου έξι χρόνων, περίμενε στο κομμωτήριο με τον πατέρα της. Το ίδιο κάναμε κι εγώ με την κόρη μου. Εκείνη τραγουδούσε ένα μάλλον χαζό τραγούδι θα έλεγα και συμπεριφερόταν σαν ένα παιδί δύο ή τριών ετών. 

Το άλλο κορίτσι χαμογελούσε κι αυτό στη Λίζυ. Θυμάμαι πως χαμογέλασα κι εγώ και του εξήγησα, πως οι ειδικές ανάγκες της μικρής, έχουν μετατρέψει την ομιλία σε μια πραγματική μάχη και πρόκληση γι αυτήν.  

Και τότε το κορίτσι μου απάντησε: "Δεν πειράζει. Είναι ακριβώς όπως ο φίλος μου στο λεωφορείο μου." Κι αμέσως μετά άρχισε να ζωγραφίζει με τη Λίζυ. Ο πατέρας της κι εγώ αρχίσαμε να μιλάμε και μου είπε για τον αυτιστικό ανιψιό του. Οι τέσσερίς μας, περάσμα υπέροχα όσο περιμέναμε τη σειρά μας και μάλιστα όλοι έκαναν μεγάλο σαματά με τη Λίζυ, όταν τελείωσε τα μαλλιά της. 

Κάποια άλλη στιγμή, όταν η κόρη μου ήταν πέντε ετών, περιμέναμε να πάρουμε το γιο μου απ' το σκάκι. Η Λίζυ άρχισε να ουρλιάζει κι ήμουν στα πρόθυρα του να τα χάσω. Μια άλλη γυναίκα όμως που περίμενε κι αυτή μου χαμογέλασε και της πόσο πολύ της άρεσε το φόρεμά της. Η κόρη μου άρχισε να χαμογελά και να μιλά λίγο. Μετά από αυτό, ο γιος μου είχε ήδη τελειώσει απ' τη λέσχη σκακιού κι ήταν η ώρα να πάμε στο σπίτι.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, είχαμε πάει με τη Λίζυ στο Μανχάταν για ένα ιατρικό ραντεβού.  Καθώς πηγαίναμε πίσω στο αυτοκίνητό μας, πέσαμε επάνω σε μια πολύ ωραία γυναίκα που περπατούσε με τα δύο μικρά, λευκά σκυλιά της. Η μικρή χαμογέλασε στα σκυλιά και όταν ρώτησε αν θα μπορούσε να χαϊδέψει τα κουτάβια, η γυναίκα της έδειξε τον τρόπο και μάλιστα της είπε και μερικές πληροφορίες γι αυτά. Τότε το χαμόγελο στο πρόσωπό της κόρης μου, έκανε μια δύσκολη μέρα να γίνει πολύ πιο φωτεινή!

Δεν ξέρω αν κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους, ή τους αμέτρητους άλλους που μας έχουν χαμογελάσει, μας έχουν πει μια καλή κουβέντα ή μας έχουν προσφέρει μια χείρα βοηθείας, θυμούνται καν αυτά τα γεγονότα. Όμως για μια σύντομη στιγμή, χάρισαν φως στη μέρα μου κι έκαναν την  κόρη μου ευτυχισμένη. Γιατί εκείνη την στιγμή, έκαναν όλη τη διαφορά στον κόσμο ένος μικρού κοριτσιού και δεν μπορώ να τους ευχαριστήσω αρκετά γι αυτό... 

 

Το άρθρο διαβάσαμε στο http://mydishwasherspossessed.com/ και το υπογράφει η  .

Μετάφραση-Επιμέλεια: 4yourfamilyeditor

Image courtesy of Clare Bloomfield at FreeDigitalPhotos.net 

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 11 Νοέμβριος 2014 12:08

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.