Created jtemplate joomla templates

 
 
Τετάρτη, 01 Οκτώβριος 2014 22:36

Σύνδρομο Down: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καταγράφει τις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σύνδρομο Down: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καταγράφει τις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών Image courtesy of chrisroll at FreeDigitalPhotos.net

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το σύνδρομο «Down» αποκαλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των γονέων με παιδιά που έχουν σύνδρομο «Down» στην Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Tο Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) συμμετείχε σε ένα πρωτότυπο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εστιάζει στις ανάγκες των παιδιών με σύνδρομο «Down», με τίτλο: Re-PoD – Αξιοποιώντας υπάρχουσα εμπειρία: Επέκταση της Επαγγελματικής Κατάρτισης των Εκπαιδευτών και των Γονέων παιδιών με σύνδρομο Down. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια δύο χρόνια και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2014, ενώ στο εταιρικό σχήμα, πέρα από το ΚΜΟΠ που είναι υπεύθυνο για το συντονισμό του, συμμετείχαν ακόμη πέντε εταίροι από την Ελλάδα (1), τη Βουλγαρία (2) και την Ουγγαρία (2).

Ο πρωταρχικός στόχος του έργου ήταν η αναθεώρηση και προσαρμογή του καινοτόμου εκπαιδευτικού εργαλείου με τίτλο “PoD”, που αναπτύχθηκε σε προηγούμενο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Leonardo da Vinci (Ανάπτυξη Καινοτομίας) για να βοηθήσει μέλη οικογενειών ατόμων να κινητοποιούν και να εκπαιδεύουν κάποιον δικό τους άνθρωπο με σύνδρομο «Down». Το γεωγραφικά προσαρμοσμένο εργαλείο “Re-PoD” στοχεύει να συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με σύνδρομο «Down» στις χώρες της Βουλγαρίας και Ουγγαρίας, βοηθώντας τα να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη αυτονομία στη ζωή τους.

Η πρώτη φάση της έρευνας περιλάμβανε ποιοτική και ποσοτική έρευνα σε γονείς παιδιών με σύνδρομο Down όλων των ηλικιών και επαγγελματίες που ασχολούνται με τα άτομα αυτά. Η έρευνα έδειξε, ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη έλλειψη πληροφόρησης τόσο στην Ουγγαρία όσο και στη Βουλγαρία σε ότι αφορά την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη των ατόμων αυτών και την ενημέρωση των οικογενειών τους για τα δικαιώματά τους με βάση τους ισχύοντες νόμους.

Τα βασικότερα αιτήματα όλων των γονέων ήταν η ανάγκη για ηθική και ψυχολογική ενδυνάμωση, καθώς και η κοινωνική στήριξη σε όλα τα ηλικιακά στάδια της ζωής των ατόμων με σύνδρομο Down. Μέσα από ένα μακροχρόνιο αγώνα που έχουν κάνει προσπαθώντας μόνοι τους να ανακαλύψουν κάποιες βασικές αρχές για την ανατροφή των παιδιών τους και αργότερα κάποιο κέντρο απασχόλησης γι’ αυτά, βιώνουν σε μεγάλο βαθμό την μοναξιά του ανθρώπου που πρέπει να ανακαλύψει τα πάντα μόνος του, έχοντας ταυτόχρονα και την αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους, όταν οι ίδιοι θα έχουν φύγει από τη ζωή.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 2014 η προσαρμογή και σχεδίαση του τελικού εκπαιδευτικού εργαλείου, βασικό προϊόν του οποίου είναι ένα DVD για γονείς παιδιών με σύνδρομο Down, με σκοπό να τους βοηθήσει να εκπαιδεύουν και να δημιουργούν κίνητρα στα άτομα με σύνδρομο Down, σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.  Το DVD συνοδεύει ένα CD με χρήσιμες ιστοσελίδες και στοιχεία επικοινωνίας σημαντικών ευρωπαϊκών και διεθνών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο, καθώς και ένα εγχειρίδιο στο οποίο θα μπορεί κάποιος να βρει διευθύνσεις και πληροφορίες σχετικά με την υγεία, την πρώιμη παρέμβαση, την εκπαίδευση, την ειδική επαγγελματική κατάρτιση και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, καθώς και ιδέες για τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου προσαρμοσμένα στο πλαίσιο της χώρας που ζει πάντα εστιασμένα στις ανάγκες των ατόμων με σύνδρομο Down. Το σύνολο του υλικού είναι διαθέσιμο και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του έργου, η οποία παραμένει διαθέσιμη στο: http://www.repod.org/

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι το εργαλείο που περιγράφουμε μπορεί να χρησιμεύσει μόνο σαν συμπληρωματικό βοήθημα των οικογενειών παράλληλα με τη δουλειά που γίνεται στα εξειδικευμένα κέντρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δουλειά των εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Τον Ιούνιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά εργαστήρια σε γονείς παιδιών με σύνδρομο Down όλων των ηλικιών και επαγγελματίες που ασχολούνται με τα άτομα αυτά, τα οποία είχαν ως στόχο να δείξουν τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Η τελική εμπειρία έδειξε ότι η αξία και η χρησιμότητα του εργαλείου είναι πολύ μεγάλη, τόσο για τις οικογένειες καθώς οι γονείς δεν είχαν παρόμοιο υλικό στη διάθεση τους μέχρι σήμερα, όσο και για οργανισμούς του χώρου, οι οποίοι διαθέτουν πλέον στα χέρια τους ένα εργαλείο εκπαιδευσης του προσωπικού τους.

Το έργο ολοκληρώθηκε με την επίσημη παρουσίαση του εργαλείου σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη) στις 25 Σεπτεμβρίου 2014.  

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ΚΜΟΠ:

Σκουφά 75, 106 80, Αθήνα

Τηλ.: 210 3637547

Fax: 210 3639758

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Web-site: www.kmop.gr

Πρόσωπα επικοινωνίας: Ρουσσάκης Φώτης, Καρκαντζού Βασιλική

Επίσης, στοιχεία για το πρόγραμμα θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.repod.org/

 

Image courtesy of chrisroll at FreeDigitalPhotos.net

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.