Created jtemplate joomla templates

 
 
Τετάρτη, 28 Αύγουστος 2013 23:22

Πληκτρολόγιο Braille! Τα "μάτια" στον κόσμο του διαδικτύου

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Πληκτρολόγιο Braille! Τα "μάτια" στον κόσμο του διαδικτύου Image courtesy of twobee at FreeDigitalPhotos.net

Αρχικά ας αναφερθεί μια ανακοίνωση του ΟΗΕ, ότι το διαδίκτυο αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα κι oι χώρες που δεν το τηρούν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση στην πληροφορία δεν νοείται στην σημερινή εποχή να εμποδίζεται. Με βάση αυτό γίνεται αντιληπτή η βαρύνουσα θέση των υπολογιστών στην ζωή μας καθώς είναι το υλικό μέσο για την πρόσβαση στην πληροφορία μέσω διαδικτύου. Το κύριο όργανο διάδρασης με έναν υπολογιστή, είναι το πληκτρολόγιο του και επομένως για τις ανάγκες της μερίδας των οπτικά ανάπηρων ανθρώπων δημιουργήθηκε και παρέχεται τεχνολογία πληκτρολόγησης προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της Braille γλώσσας.

Πρέπει να αντιληφτούμε την σημασία της κατασκευής μιας τέτοιας τεχνολογίας, αφού έτσι τα οπτικά ανάπηρα άτομα διευρύνουν τις πιθανότητες διάδρασης με τους υπολογιστές που μέχρι πρόσφατα προφέρονταν κατά κύριο λόγο, μόνο από τεχνολογία αναγνώρισης λόγου που όμως χρειάζεται βελτίωση.

Όσον αφορά την δομή αυτού του πληκτρολογίου, έχει 6 κουμπιά αισθητήρες που χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, ώστε να αποδοθούν οι χαρακτήρες Braille. Ακόμη, διαθέτει και άλλα 5 κουμπιά ( shift, back sense, space, caps lock, speak).

Τα 6 κουμπιά λειτουργούν όπως αυτά μιας κλασσικής μηχανής Braille και συνδυαστικά αναπαριστούν τους χαρακτήρες της γλώσσας των τυφλών. Ενώ οι λειτουργίες των ειδικών κουμπιών είναι οι εξής:

  1. Tο shift χρησιμοποιείται για την εναλλαγή μεταξύ χαρακτήρων της αλφαβήτου καιαριθμών.
  2. Το space δημιουργεί κενό.
  3. Το back πηγαίνει μια θέση πίσω κάνοντας διαγραφή τον τελευταίο χαρακτήρα.
  4. Το caps lock ενεργοποιεί την λειτουργία των κεφαλαίων γραμμάτων.
  5. Τέλος το speak χρησιμοποιείται για μετατροπή του δακτυλογραφημένου κειμένου σε ομιλία ούτως ώστε να ελέγχει την ορθότητα όσων έχει γράψει ο χρήστης.

Τα κουμπιά αυτά είναι λογικοί αισθητήρες αφής και ως τέτοιοι ανιχνεύουν και μετρούν την δύναμη της επαφής σε καθορισμένο σημείο.

Πιο συγκεκριμένα αυτή η μέτρηση βασίζεται στην μέτρηση της αντίστασης ενός αγώγιμου ελαστομερές ή αφρού μεταξύ δύο σημείων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ελαστομερές αποτελούμενο από άνθρακα ενισχυμένου ελαστικού. Στο παραπάνω αισθητήρα η αντίσταση του ελαστομερές αλλάζει με την εφαρμογή δύναμης, αυτό προκύπτει από την παραμόρφωση της αλλαγής πυκνότητας των σωματιδίων.

Ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα που ανταγωνίζεται το Braille πληκτρολόγιο, είναι αυτό της αναγνώρισης ομιλίας όμως όπως ήδη αναφέρθηκε μοιάζει να είναι αναξιόπιστο και ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Ένα πρόγραμμα αναγνώρισης ομιλίας τρέχει παράλληλα με άλλα προγράμματα και αναγκάζει το τυφλό άτομο να μιλάει για να εισάγει το κείμενο στην οθόνη σαν ρομπότ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για να δουλέψει για τις ανάγκες όλων.

Αντίθετα το Braille πληκτρολόγιο, χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευελιξία ενώ συνδέεται στον υπολογιστή όπως ένα συμβατικό πληκτρολόγιο δίχως έτσι να διαφοροποιούνται οι τυφλοί.

Eπιπρόσθετα οι οπτικά ανάπηροι, συνήθως δεν χρειάζονται οποιαδήποτε εκπαίδευση για να το χρησιμοποιήσουν γιατί ήδη από πριν γνωρίζουν την γραφή Braille.

Ακόμη η τύπωση σε αυτό το πληκτρολόγιο είναι ιδιαίτερα εύκολη και μαζί με τα 5 ειδικά πλήκτρα παρέχονται και οι τρόποι λειτουργίας συστήματος ούτως ώστε το έργο της πληκτρολόγησης καθίσταται πιο εύκολο.

Τέλος χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα λογισμικά TextAloud, Intelitalk για ακρόαση μέρους του λόγου του γραπτού για επαλήθευση της ορθότητάς του.

(από τμήμα πανεπιστημιακής εργασίας μου με τίτλο " Εξάστιγμος Κώδικας Εκφρασης")  

γράφει η Γεωργία Σπύρου, ειδικός παιδαγωγός , επιστημονική συνεργάτις του 4yourfamily.gr

Άρθρα της κ.Σπύρου βρίσκετε και στο http://specialedu.gr/?lang=el

 

Image courtesy of twobee at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Σεπτέμβριος 2013 16:40

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.