Created jtemplate joomla templates

 
 
Τρίτη, 17 Ιούνιος 2014 16:20

Αφού η σκέψη βρίσκεται σε συνάρτηση με τη γλώσσα, οι κωφοί πως σκέφτονται;

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αφού η σκέψη βρίσκεται σε συνάρτηση με τη γλώσσα, οι κωφοί πως σκέφτονται; Image courtesy of Master isolated images at FreeDigitalPhotos.net

Όταν διαβάζουμε σιωπηλά, όταν στοχαζόμαστε κάτι, όταν κάνουμε διάλογο με τον εαυτό μας, σκεφτόμαστε και επαναλαμβάνουμε εσωτερικά λέξεις. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε επομένως χωρίς λέξεις, γιατί αυτό είναι στενά συνδεδεμένο -η ικανότητα δηλαδή της σκέψης- με τη γλώσσα. Αν αυτό ισχύει, οι εκ γεννετείς κωφοί πως σκέφτονται;

Υπάρχουν βέβαια εκ γεννετείς κωφοί με διαχειρίσιμο πρόβλημα, με υπολειπόμενη ακοή που τους επιτρέπει να μάθουν την προφορική γλώσσα και να μιλούν αλλά και να κάνουν χειλεοανάγνωση. Υπάρχουν όμως κωφοί, 1:1.000, δίχως την ελάχιστη ικανότητα ακοής. Αυτά τα άτομα δεν έχουν ακούσει ποτέ κάποια λέξη κι άρα δεν ξέρουν τον τρόπο προφοράς τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ν' αναπτύξουν τον προφορικό λόγο.

Συχνά αυτά τα άτομα, ιδιαίτερα κατά το παρελθόν, χαρακτηρίστηκαν νοητικά καθυστερημένα λόγω της αντίληψης πως η σκέψη εξαρτάται από τη γλώσσα, τη γλώσσα που αυτοί δεν μπορούσαν να αναπτύξουν με αποτέλεσμα πληθώρα αναπτυξιακών καθυστερήσεων. Η κρίσιμη αναπτυξιακή φάση κατά την οποία αναπτύσσονται εύκολα στον εγκέφαλο οι γνωστικές δομές της βασικής γλώσσας είναι οι μήνες από τον 21ο έως τον 36ο μήνα. Έπειτα δύσκολα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

Οι κωφοί όμως παρόλο που δεν έχουν κατακτήσει την προφορική γλώσσα έχουν στην διάθεσή τους τη νοηματική. Η νοηματική γλώσσα δεν είναι παγκόσμια αλλά κάθε χώρα έχει την δική της νοηματική. Μάλιστα κάθε περιοχή, σε κάθε χώρα, έχει ακόμα και τους δικούς της ιδιωματισμούς. Στην Ελλάδα υπάρχει η ΕΝΓ (Ελληνική νοηματική γλώσσα). Τη νοηματική μπορούν τα μικρά παιδιά να την μάθουν πολύ εύκολα, δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια.

Οι κωφοί λοιπόν, σκέφτονται στη νοηματική. Κατά τη διάρκεια εσωτερικού μονολόγου αισθάνονται να νοηματίζουν ώστε να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα. Όπως επίσης κι όταν σκέφτονται νοερά ένα πρόσωπο να τους μιλά το φαντάζονται να νοηματίζει προς αυτούς και όχι να μιλά προφορικά.

Επιπλέον όταν θέλουν να σκεφτούν μία λέξη για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένη χειρομορφή τότε την σχηματίζουν γράμμα – γράμμα με το αλφάβητο της νοηματικής. Επομένως, δεν υπάρχει ποιοτική έκπτωση των νοητικών δυνατοτήτων ή οποιαδήποτε νοητική υστέρηση των κωφών. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει, είναι ότι σκέπτονται σε μία διαφορετικής μορφής γλώσσα. Απ' την άλλη όμως, εάν κάποιο άτομο δεν μπορεί να κατακτήσει ούτε τη νοηματική γλώσσα τότε χάνει πολλές σημαντικές εγκεφαλικές λειτουργίες όπως το να συλλογίζεται και να λύνει προβλήματα.

 

γράφει η Γεωργία Σπύρου, Ειδική Παιδαγωγός κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Τη βρίσκετε και στο http://specialedu.gr/

Image courtesy of Master isolated images at FreeDigitalPhotos.net

2 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Τετάρτη, 25 Ιούνιος 2014 22:37 δημοσιεύθηκε από Αθανασία

    Αγαπητή Αριάδνη, σ' ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και την επισήμανση. Ωστόσο θα θέλαμε να σ' ενημερώσουμε πως έχουμε ήδη δημοσιεύσει άρθρο της επιστημονικής μας συνεργάτιδας κι ειδικής παιδαγωγού, Γεωργίας Σπύρου, με τίτλο "Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κοχλιακό εμφύτευμα!". Πεδίο Ειδικές Ικανότητες. Ημερομηνία: 21 Απριλίου 2014. Θα μπορούσες να ρίξεις μια ματιά κι αν υπάρχει κάτι που θα ΄ήθελες και θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε, περιμένουμε το επόμενο μήνυμά σου. Σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλο κεφάλαιο αυτό που θίγουμε και σίγουρα υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε ακόμα. To πιο σημαντικό, θα ήταν ίσως, οι ίδιοι οι γονείς να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία τους...

  • Σύνδεσμος σχολίου Τετάρτη, 25 Ιούνιος 2014 17:56 δημοσιεύθηκε από Αριάδνη

    Ωραία όλα αυτά. Καλύτερο, όμως, και από τη νοηματική θα ήταν να ενημερωθούν οι γονείς των κωφών ή βαρήκοων παιδιών για τις δυνατότητες του κοχλιακού εμφυτεύματος, που, ειδικά όταν τοποθετηθεί και σε μικρή ηλικία, θα δώσει την ευκαιρία στα παιδάκια αυτά να ακούσουν σαν να μην είχαν το πρόβλημα της κώφωσης, να αναπτύξουν κανονική ομιλία και επικοινωνία, να πάνε στα απλά σχολεία και γενικώς να έχουν μια πιο εύκολη ζωή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.