Created jtemplate joomla templates

 
 
Τρίτη, 06 Μάιος 2014 16:12

Προσοχή στους παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Προσοχή στους παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Η παιδική ηλικία αποτελεί την κρισιμότερη περίοδο για την διαμόρφωση και υιοθέτηση ορθών διατροφικών συνηθειών. Η κρισιμότητα αυτή έγκειται και στο γεγονός, ότι σε αυτή την περίοδο θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των λιποκυττάρων του σώματος του παιδιού, άρα και οι πιθανότητες για μελλοντική παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή.

Τα υπέρβαρα παιδιά πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες, κάτι που συνεπάγεται και αυξημένο ρίσκο για πληθώρα παθήσεων, όπως υπέταση, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις. Μην λησμονείτε και τις ψυχολογικές επιπτώσεις, μιας και τα παχύσαρκα παιδιά συχνά πέφτουν θύμα κοροϊδίας από τους συμμαθητές του, κάτι που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοεκτίμησή του και τον χαρακτήρα του.

Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών;

Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα σημερινά παιδιά αναπτύσσουν λανθασμένες αντιλήψεις τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα του φαγητού από πολύ μικρή ηλικία. Πρωταρχικό ρόλο στην διαμόρφωση των συνηθειών αυτών παίζει, φυσικά, η οικογένεια.

Οι γονείς αποτελούν τα σημαντικότερα πρότυπα μιας και είναι υπεύθυνοι για τα τρόφιμα που μπαίνουν στο σπίτι και για τα φαγητά που θα μαγειρευτούν. Οι γονείς είναι όμως υπεύθυνοι και για τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που οι ίδιοι έχουν, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα και την υιοθέτηση τους, από πλευράς των παιδιών. Αυτές οι συνήθεις θα καθορίσουν την διατροφική του συμπεριφορά και στην ενήλικη ζωή του.

Η ενθάρρυνση, για παράδειγμα κατανάλωσης τροφής, όταν ένα παιδί είναι χαρούμενο ή λυπημένο, σημαίνει υιοθέτηση λανθασμένης αντίληψης για τη σχέση τροφής και συναισθήματος. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην μετέπειτα ζωή του παιδιού, αφού η παραμικρή συναισθηματική πίεση θα οδηγεί στο φαγητό ως μέσο ανακούφισης και παρηγοριάς. Συνεπώς, η τακτική να "εξαγοράζουμε" με σοκολάτα ένα παιδί που κλαίει, απαγορεύεται.

Εκτός φυσικά από την οικογένεια, ένα παιδί μπορεί να επηρεαστεί και από όλους όσους το φροντίζουν και πλαισιώνουν το συγγενικό και μη περιβάλλον του, όπως παππούς, γιαγιά, φίλοι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τάση για μιμητισμό που χαρακτηρίζει τα παιδιά, μιας και σε αυτήν την ηλικία δεν έχουν αναπτύξει πλήρως ακόμη την ατομική τους κρίση και προσωπικότητα.

Η προτροπή για κατανάλωση μεγαλύτερων από τις κανονικές ποσότητες, με την γνωστή σε όλους επιρροή του λεγόμενου «κατοχικού συνδρόμου», είναι ένας ακόμη παράγοντας που ωθεί σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες στην μετέπειτα ζωή. Είναι σε όλους γνώριμο το παράδειγμα του παιδιού που πιέζεται να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού με την δικαιολογία «είναι στην ανάπτυξη, το χρειάζεται, η μπουκιά σου η δύναμη σου κ.α». 

Επιπλέον, η τηλεόραση κι οι διαφημίσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα. Όσα παιδιά γευματίζουν παρακολουθώντας τηλεόραση, φαίνεται να είναι περισσότερο ευάλωτα στα διαφημιστικά μηνύματα, γεγονός που τα επηρεάζει αρνητικά στις διατροφικές τους επιλογές με ιδιαίτερα αυξημένη ροπή στην υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών τροφών, χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ψαριού και υψηλή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων π.χ. πατατάκια, γαριδάκια, αναψυκτικά, κρουασάν κ.α. 

 

γράφει ο Νίκος Καφετζόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος κι επιστημονικός συνεργάτης του 4yourfamily.gr

Τον διαβάζετε και στο http://www.nutribase.gr 

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 06 Μάιος 2014 18:27

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.