Created jtemplate joomla templates

 
 
Παρασκευή, 18 Απρίλιος 2014 13:45

"Μαθήματα" διατροφικής συμπεριφοράς για το βάρος των παιδιών!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Μαθήματα" διατροφικής συμπεριφοράς για το βάρος των παιδιών! Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Μέσα στο καθημερινό άγχος του να είσαι γονιός, εμπλέκεται κι η διατροφή των παιδιών. Στην ελληνική πραγματικότητα επικρατούν πολλές απόψεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με την κουλτούρα μας, με την επιρροή που μπορεί να "δεχόμαστε" απ' το διαδίκτυο, με τις προσωπικές διατροφικές αξίες, αλλά και με τη γνώμη του παππού και της γιαγιάς! Σίγουρα, οι περισσότεροι γονείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με την άποψη «Δώσε στο παιδί να φάει – δεν βλέπεις πόσο αδυνάτισε;» (λέει η γιαγιά), ή «Πάλι γαριδάκια δίνεις στο παιδί να φάει; Πάλι πάχυνε!».

Το περιβάλλον μας παίζει ανελέητα με τους χειρότερους φόβους μας: απίστευτα αδύνατες διασημότητες, πολλά υποσχόμενους τρόπους που θα μας οδηγήσουν στην απώλεια βάρους, παντού διαφημίσεις για τα τρόφιμα θαύματα / σκόνες / κρέμες. Αυτά τα μηνύματα κι οι εικόνες, μπορεί να βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και δεκαετίες, αλλά μεγεθύνονται και ενισχύονται όσο ποτέ άλλοτε, στη σύγχρονη κοινωνία. Η αυξημένη επικοινωνία κι η ανταλλαγή πληροφοριών του διαδικτυακού κόσμου έχει μια εξίσου ιδιαίτερη δράση στις γονικές ανησυχίες. Όταν λαμβάνουμε συνεχείς παραινέσεις «να είμαστε υγιής», είναι αναπόφευκτο να μην μεταφέρουμε αυτή την επιθυμία στα παιδιά μας. Φυσικά και θέλουμε να είναι υγιή -αλλά τι σημαίνει «υγιές» για εσάς;

Πρωταρχικός στόχος των γονέων ήταν να αναθρέψουν τα παιδιά τους. Ο ορισμός του «υγιούς» για τους περισσότερους, από την ύπαρξη της ανθρωπότητας ήταν απλή: να παραμείνει ζωντανός. Με τις βελτιώσεις στον τομέα της επιστήμης και της ιατρικής, καθώς και με τη δημιουργία μιας ολοένα πιο σύνθετης τροφικής αλυσίδας, ο όρος «υγιής» αποτελεί πλέον μια μεγαλύτερη, πιο υποκειμενική εκτίμηση.

Θα ενθάρρυνα όλους τους γονείς να εξετάσουν πολύ σοβαρά τι σημαίνει «υγιής», ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά τους. Οι περισσότεροι εξισώνουν την λεπτότητα με την υγιεινή διατροφή. Η σύνδεση της λεπτότητας με τη μακροζωία, την ομορφιά, και την επιτυχία είναι αδύνατο να αποφευχθεί. Μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, μπορεί το υπερβολικό αδυνάτισμα να αρχίσει να γίνεται ανησυχητικό καθώς τα όρια έχουν υποχωρήσει με το πέρασμα των ετών. Ακόμη κι εκείνοι που υποφέρουν από εξουθενωτικές διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι αντικείμενα ζήλιας.

Αναπόφευκτα, λοιπόν, κάποιοι γονείς προβάλλουν μια επιθυμία στα παιδιά τους να είναι αδύνατα. Μια τέτοια επιθυμία του μπορεί να είναι ένα κομμάτι από τις ελπίδες και τα όνειρά τους γι’αυτά: θέλουμε τα παιδιά μας να είναι επιτυχημένα, να είναι ευτυχισμένα, να είναι ολοκληρωμένα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι δεν μπορούν όλα τα παιδιά να είναι αδύνατα, για να ικανοποιηθεί η «επιθυμία» των γονιών. Συνήθως συνδράμουν κι άλλοι παράγοντες σε αυτό, όπως το γεγονός ότι και οι δύο σύντροφοι, δεν υπήρξαν ποτέ αδύνατοι. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχτεί κάποιος αυτό που λέμε και να θέλει το παιδί του να είναι υγιές, όπου «υγιές» ισούται με λεπτό! Αλλά ειδικά αν οι σύζυγοι δεν είναι αδύνατοι ή δεν είναι τα παιδιά τους, τότε πιθανώς να δίνεται μια χαμένη μάχη, με ιδιαίτερα σημαντικές παράπλευρες απώλειες. Απώλειες με τη μορφή της κατεστραμμένης αυτοεκτίμησης ή των διατροφικών διαταραχών.

Αν και δεν έχουμε τόσο μεγάλη επιρροή όσο θα επιθυμούσαμε πάνω στον τύπο σώματος του παιδιού μας, έχουμε μια τεράστια δύναμη ως γονείς σε μια σχετική περιοχή: στο πώς νιώθουν τα παιδιά μας για το φαγητό, το βάρος, την άσκηση, και ούτω καθεξής. Οι γονείς έχουν τεράστια ευθύνη. Να δώσουν το καλό παράδειγμα, σε ό, τι τρώνε, πόσο ασκούνται αλλά το πιο σημαντικό είναι η συμπεριφορά γύρω από τα ζητήματα της διατροφής και του βάρους. Αν έχετε εμμονή με τις θερμίδες και ασκείστε υπερβολικά, το παιδί σας θα το καταλάβει. Αν περιορίζεται τον εαυτό σας ή απαγορεύετε διάφορα τρόφιμα, επίσης το παιδί σας θα το λάβει υπόψη. Αν μιλάτε ασταμάτητα για το βάρος, μάντεψε ποιος θα κάνει το ίδιο μια μέρα! Και νωρίτερα από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε.

Προσπαθήστε να ασκήσετε θετική επιρροή στις συμπεριφορές των παιδιών σας για το βάρος, τα τρόφιμα και την εικόνα του σώματος τους. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να τους δώσουμε. Συχνά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έρχεστε σε αντίθεση με τα κοινωνικά μηνύματα και τις δικές σας εσωτερικές αγωνίες. Ωστόσο, όσο δύσκολο και αν μοιάζει αυτό, είναι το παράδειγμα μιας υγιούς συμπεριφοράς.

Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μιας νέας γενιάς γεμάτη με άγχος και σύγχυση για το πως να τρώνε, καταδικασμένη σε συναισθήματα αυτο-αμφιβολίας ή ακόμη και αυτο-μίσους! Ας βάλουμε σε προτεραιότητα την τεράστια επιρροή που έχουμε στα παιδιά μας κι ας διάξουμε από πάνω μας, τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για πώς να φτιάξουμε το σχήμα του σώματός τους!

 

γράφει η Σοφία Εφραιμίδου, ψυχολόγος υγείας κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.