Created jtemplate joomla templates

 
 
Παρασκευή, 03 Ιανουάριος 2014 16:44

Για να μην ακολουθείτε το πρότυπο διατροφής των παλαιστών Sumo, διαβάστε!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Για να μην ακολουθείτε το πρότυπο διατροφής των παλαιστών Sumo, διαβάστε! Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Η ώρα είναι 11 το βράδυ. Άντε και 2 ή 3 τα ξημερώματα. Ξαφνικά αισθάνεστε μια λιγούρα και τρέχετε στο ψυγείο. Αισθάνεστε όμως κι ενοχές γιατί δεν μπορείτε ν' αντισταθείτε! Δεν είστε οι μόνοι! Υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό, όπως υπάρχει και τρόπος ν' αποφύγετε αυτές τις "επιδρομές" αλλά και το πρότυπο διατροφής των παλαιστών Sumo! Διαβάστε το γιατί και το πως...

 

"Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Obesity διαπιστώθηκε ότι το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος, το κιρκαδικό σύστημα, αυξάνει την όρεξη και την επιθυμία για γλυκά, αμυλούχα και αλμυρά τρόφιμα τα βράδια. Αυτό, σε συνδυασμό με τα τα υψηλής θερμιδικής αξίας σνακ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του σωματικού βάρους, όπως τα συστατικά της δίαιτας και η άσκηση, αλλά και ο χρόνος της κατανάλωσης έχει επίδραση γι’αυτόν τον λόγο τα άτομα που τρώνε πολύ το βράδυ είναι και πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Πράγματι, η κατανάλωση τροφής το βράδυ μπορεί να είναι αντιπαραγωγική, δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα διαχειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Για παράδειγμα, αλλάζει ο μεταβολισμός του σακχάρου και αυξάνεται η αποθήκευση λίπους και αυτό είναι φυσιολογικό, αφού μειώνεται δραστικά και η δαπάνη ενέργειας.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι το τεχνητό φως επιτρέπει στους ανθρώπους να μείνουν ξύπνιοι για περισσότερη ώρα και αυτό αυξάνει και την πιθανότητα για μια ¨επιδρομή¨ στο ψυγείο. Επιπλέον και η αύξηση γκρελίνης που προκαλείται από την αϋπνία έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένη όρεξη και την επόμενη μέρα! Διπλό το κακό λοιπόν.

Στην εν λόγω μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, εξετάστηκαν εθελοντές σε συνθήκες εργαστηρίου με 24ωρη παρακολούθηση. Φάνηκε ότι το κιρκαδικό  σύστημα του οργανισμού που μεταξύ άλλων ρυθμίζει και την όρεξη, λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο πεινασμένοι το πρωί (8 π.μ.) και πιο πεινασμένοι το βράδυ (20:00). Παρόμοια επηρεάζεται και η επιθυμία για γλυκά, αμυλούχα και αλμυρά. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κιρκαδικό σύστημα προκαλεί κορύφωση της όρεξης το βράδυ που εξηγεί και την φυσική τάση να παραλείπεται το πρωινό υπέρ των μεγαλύτερων γευμάτων το βράδυ από μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αυτό ακριβώς το πρότυπο διατροφής ακολουθούν και οι παλαιστές Sumo για να πάρουν βάρος!

“Ενώ αυτός ο μηχανισμός ήταν πολύτιμος για την εξέλιξη του είδους, σήμερα είναι πιθανό να συμβάλει στην παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας” καταλήγουν οι ερευνητές.

Οι φυσικές τάσεις ευτυχώς δεν είναι ανίκητες γι’αυτό κοιμηθείτε νωρίς και προτιμήστε να κάνετε το κυρίως γεύμα σας το μεσημέρι, καθώς θα έχετε το χρόνο να το διαχειριστείτε αποδοτικότερα, σε περίπτωση που ξεφύγετε."

 

γράφει ο Νίκος Καφετζόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος κι επιστημονικός συνεργάτης του 4yourfamily.gr

Τον διαβάζετε και στο http://www.nutribase.gr 

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

 

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 03 Ιανουάριος 2014 22:32

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.