Created jtemplate joomla templates

 
 
Σάββατο, 17 Μάιος 2014 11:17

O άνθρωπος που "σταμάτησε" την έρημο! Μια εκπληκτική, αληθινή ιστορία!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
||| ||| Journeyman Pictures/ youtube|Journeyman Pictures/ youtube|Journeyman Pictures/ youtube|Journeyman Pictures/ youtube

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όλων των εποχών στην υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής είναι το άγονο έδαφος που δεν μπορεί να θρέψει τα φτωχά κράτη της μαύρης Ηπείρου. Η λύση για την ξηρασία που ψάχνουν εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες ήρθε αλλά όχι από αυτούς. Ο Yacouba Sawadogo, ένας αγράμματος αγρότης από την Μπουρκίνα Φάσο είναι ο άνθρωπος που μετέτρεψε την έρημο σε δάσος. Οι εικόνες που βλέπετε, όχι μόνο έκαναν τον γύρο του κόσμου αλλά ο ηλικιωμένος αγρότης καλείται πια σε όλο τον πλανήτη, για να διδάξει σε σεμινάρια πως κατάφερε να φυτέψει στην έρημο και να δημιουργήσει στην χώρα του ένα πράσινο τοπίο που όμοιο του δεν υπάρχει αλλού στην Αφρική.

Ο άνθρωπος αυτός άλλαξε την ζωή και την μοίρα χιλιάδων συμπατριωτών του

Οι απλές τεχνικές της αναδάσωσης και της τεχνικής διατήρησης εδάφους τον έκαναν να σκεφτεί κάτι απλό και λειτουργικό. Η υπερβόσκηση των ζώων σε όποιο κομμάτι γης κατάφερνε να φυτρώσει γρασίδι και η αλόγιστη καλλιέργεια των εδαφών οδήγησε σε βαριά διάβρωση της γης στη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Κι όλ' αυτά την ίδια ώρα που εθνικοί και διεθνείς ερευνητές, δεν μπορούσαν να βρουν μια ικανοποιητική κι αποτελεσματική λύση. Μέχρι το 1980 που ο Yacouba αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του όταν λόγω της μεγάλης ξηρασίας ξέσπασε λιμός και πέθαναν πολλοί συμπατριώτες του.

Οι μέθοδοι του ήταν τόσο περίεργες που πολλοί τον κορόιδευαν. Οταν όμως είδαν πως ο «τρελός» αγρότης κατάφερε να αναγεννήσει ένα δάσος άρχισαν να τον παίρνουν στα σοβαρά. Ο Yacouba αναβίωσε μια αρχαία αφρικανική γεωργική πρακτική που ονομάζεται «zai», η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη των δασών και την αύξηση της ποιότητας του εδάφους.

Πρόκειται για μια τεχνική καλλιέργειας πολύ απλή και χαμηλού κόστους. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο ο Yacouba άνοιξε μικρές τρύπες στο σκληρό έδαφος και τις γέμισε με λίπασμα και φύτεψε μέσα σπόρους. Οι τρύπες αυτές γεμίζουν νερό κατά τη διάρκεια των βροχών και διατηρούν την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της περιόδου ανομβρίας. Τα ζωύφια που αναπτύσσονται στο λίπασμα βοηθούν να ανοίξουν και άλλες μικρές τρύπες στο σκληρό έδαφος και οι σπόροι άρχισαν να ξεφυτρώνουν πιο εύκολα. Ο Yacouba προετοίμασε τα εδάφη την εποχή της ξηρασίας σε αντίθεση με την συνήθη πρακτική.

Ο άνθρωπος αποδείχθηκε ιδιοφυΐα κι έτσι σε μόλις 20 χρόνια, μετέτρεψε μια εντελώς άγονη περιοχή σε ένα δάσος 30 στρεμμάτων με πάνω από 60 είδη δέντρων. Σύμφωνα με το Κέντρο Διαχείρισης Φυσικών Πόρων για τη Διεθνή Συνεργασία, "Δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γης που ήταν εντελώς αντιπαραγωγικά έχουν γίνει παραγωγικά και πάλι χάρη στις τεχνικές της Yacouba ο οποίος επέλεξε να μην κρατήσει τα μυστικά για τον εαυτό του και άρχισε να διδάσκει τους επισκέπτες για το πως να αντιμετωπίσουν την απερήμωση των εδαφών με αναδάσωση και καλλιεργητικές τεχνικές."

Το 2009, το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates τον κάλεσε στην Oυάσιγκτον για την έναρξη ενός επενδυτικού προγράμματος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση μικρών αγροτών στην Αφρική με βάση την τεχνική Γιακούμπα.

Το 2010 ο βραβευμένος σκηνοθέτης Mark Dodd δημιούργησε ντοκιμαντέρ, με βάση τις εμπειρίες του Yacouba που ονομάζεται "Ο άνθρωπος που σταμάτησε την έρημο". Η ταινία έχει ευαισθητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους που με τις δωρεές τους προσπαθούν να κάνουν τις χώρες του τρίτου κόσμου, χώρες μ' ένα καλύτερο αύριο.

 

Βίντεο με την ιστορία του Yacouba Sawadogo μπορείτε να παρακολουθήσετε στους παρακάτω συνδέσμους.

https://www.youtube.com/watch?v=9_35VAA7it4

https://www.youtube.com/watch?v=wezxNnkcsW8

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.