Created jtemplate joomla templates

 
 
Πέμπτη, 13 Μάρτιος 2014 19:13

Βρήκαμε τη χώρα όπου μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Βρήκαμε τη χώρα όπου μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά! Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

Υπό την αιγίδα της UNICEF διεξήχθη πρόσφατα έρευνα σχετικά με την ευτυχία των παιδιών. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπ' όψιν παράγοντες όπως το βιοτικό επίπεδο, το εκπαιδευτικό σύστημα, την κοινωνική πρόνοια, τις σχέσεις των παιδιών με το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, ταξινομήθηκαν οι 21 πιο ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου: την πρώτη θέση έλαβε η Ολλανδία, ενώ η Ελλάδα κατετάγη 13η.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο ευτυχισμένα τα Ολλανδόπουλα;

Ευτυχισμένοι γονείς = ευτυχισμένα παιδιά

Οι Ολλανδοί κατέχουν την 4η θέση των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων παγκοσμίως. Σε ένα περιβάλλον ψυχικής ευφορίας και ευτυχίας, όπου οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι, προφανώς και τα παιδιά τους είναι χαρούμενα.

Μαμάδες χωρίς κατάθλιψη

Ένα άλλο γεγονός είναι ότι στην Ολλανδία δύσκολα συναντάς μητέρες οι οποίες να υποφέρουν από κατάθλιψη. Η πληθώρα των επιλογών που προσφέρει η χώρα σε συνδυασμό με τις πολλές ελευθερίες, λειτουργούν ευεργετικά για τις γυναίκες. Έτσι, οι Ολλανδέζες νιώθουν ότι μπορούν πρακτικά να κάνουν ό,τι θέλουν, να πουν ό,τι θέλουν και να φορέσουν ό,τι θέλουν. Η αυξημένη χρήση του ποδηλάτου μάλιστα, τις έχει απελευθερώσει από την καταπίεση της εμφάνισης, καθώς ενδιαφέρονται μόνο για πρακτικά ρούχα που δεν τις δυσκολεύουν στην ποδηλασία.

Η εμφάνιση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ελάχιστα τις Ολλανδέζες. Επίσης, ισορροπούν άψογα μεταξύ καριέρας και οικογένειας, επιλέγοντας σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% εργασία μερικής απασχόλησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να μοιράζουν το χρόνο τους όπως αυτές επιθυμούν, αφού οι ώρες εργασίας τους δεν ξεπερνούν τις 25 εβδομαδιαίως. Μια ευτυχισμένη μητέρα, απαλλαγμένη από άγχος και ανασφάλειες, χωρίς εργασιακό στρες και καταπίεση, είναι σε θέση να κάνει πιο ευτυχισμένο το παιδάκι της.

Συμμετοχικοί μπαμπάδες

Όπως οι γυναίκες τους, έτσι και οι Ολλανδοί δείχνουν να προτιμούν πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας ώστε να περνούν πιο πολύ χρόνο με τα παιδιά τους. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, έχει θεσπιστεί η "ημέρα του μπαμπά" (papa dag), μια ημέρα μέσα στην εβδομάδα κατά την οποία ο μπαμπάς έχει φροντίσει να πάρει άδεια, συμπυκνώνοντας το χρόνο του κατάλληλα και την οποία αφιερώνει εξ’ ολοκλήρου στα παιδιά του.

Ελάχιστες σχολικές υποχρεώσεις

Το ολλανδικό εκπαιδευτικό μοντέλο βασίζεται στο δικαίωμα του παιδιού να έχει ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι. Έτσι, μέχρι τα 10 τους χρόνια, τα Ολλανδόπουλα έχουν από ελάχιστες έως καθόλου εργασίες για το σπίτι, με το σύνολο της μαθησιακής διαδικασίας να επιτυγχάνεται εντός σχολείου. Παράλληλα, το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια δε στηρίζεται σε μεμονωμένες εξετάσεις που αγχώνουν και εξουθενώνουν το παιδί, αλλά αντίθετα το κατευθύνει στη σωστή επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δεξιότητές του από την ηλικία των 12 ετών.

Οικογενειακό πρόγευμα

Στην Ολλανδία αποτελεί κανόνα η οικογένεια να παίρνει μαζί, στο ίδιο τραπέζι, το πρωινό. Έτσι, όχι μόνο ξεκινά η ημέρα με το σωστό τρόπο, αλλά τα μέλη της οικογένειας έρχονται κοντά, βελτιώνονται οι σχέσεις και νιώθουν όλοι καλύτερα. Η σημασία του πρωινού στην ευτυχία του παιδιού έχει να κάνει και με το γεγονός ότι αυτό πάντα περιλαμβάνει σοκολάτα: νιφάδες σοκολάτας σε φέτα ψωμιού ή σοκολατούχο γάλα.

Ημέρα της γιαγιάς

Οι γιαγιάδες στην Ολλανδία απολαμβάνουν το προνόμιο να περνούν μία ολόκληρη μέρα την εβδομάδα με τα εγγόνια τους (oma day). Η "ημέρα της γιαγιάς" αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους γονείς να οργανώσουν το πρόγραμμά τους και να φροντίσουν για τις επαγγελματικές και όποιες άλλες υποχρεώσεις. Για τα παιδιά τα οφέλη είναι εξίσου σημαντικά, καθώς μαθαίνουν την αξία της οικογένειας και περνούν ποιοτικό χρόνο με άτομα που τα αγαπούν πραγματικά και τα κάνουν να νιώθουν ξεχωριστά.

Δημοκρατική οικογένεια

Στην Ολλανδία τα παιδιά έχουν άποψη και βήμα λόγου από μικρή ηλικία. Η γνώμη τους μετράει και οι γονείς έχουν μάθει να τα ακούν και να τα λαμβάνουν υπόψη. Έτσι τα παιδιά ωριμάζουν σωστά, μαθαίνουν και τα ίδια να σέβονται τις απόψεις των άλλων και διαμορφώνουν ισορροπημένη προσωπικότητα.

 

πηγή: News.gr 

Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

2 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Παρασκευή, 14 Μάρτιος 2014 21:14 δημοσιεύθηκε από Αθανασία

    Κατερίνα, σ' ευχαριστούμε πολύ που μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου μαζί μας! Κι αυτός είναι ο σκοπός των αναρτήσεων. Η ανταλλαγή απόψεων κι εμπειριών! Σίγουρα γνωρίζεις καλύτερα τι συμβαίνει στη χώρα όπου μένεις. Δυστυχώς όμως και στην Ελλάδα του 2014, πιο πολύ συμφέρει να μένεις στο σπίτι παρά να εργάζεσαι...Μεγάλη συζήτηση... Προφανώς τα κριτήρια και το ερωτηματολόγιο που έθεσαν εκεί στη unicef, τους οδήγησε σ' αυτό το αποτέλεσμα. Το απόλυτα βέβαιο πάντως, είναι πως ευτυχισμένοι γονείς μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά! Και τελικά...ευτυχισμένες κοινωνίες, μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά κι αυτό θέλει πολύυυυυ δουλειά απ' όλους μας!

  • Σύνδεσμος σχολίου Παρασκευή, 14 Μάρτιος 2014 19:15 δημοσιεύθηκε από Katerina

    Που την βρηκαν αυτήν την έρευνα απορώ...Μένω Ολλανδία και θα έλεγα πως πολύ ποιητικά τα παρουσιάζουν τα πράγματα...Ποτέ μου δεν έχω συναντήσει τόσα πολλά παιδιά με ...διάγνωση ADHD, να χαπακώνονται από πολύ μικρή ηλικία. Στο σχολείο στα 12 τους περνούν ένα τεστ κάτι σαν Πανελλαδικές και όταν βγαινει το αποτέλεσμα τους λένε αν μπορουν να σπουδάσουν σε ΤΕΙ, πανεπιστήμιο ή απλά Τεχνικο Λύκειο, ανάλογα με την βαθμολογία. Κρίνουν δηλαδή όλη την μετέπειτα καριέρα του παιδιού από ένα τεστ στα 12 του χρόνια. Για κατάθλιψη ας μην μιλήσουμε καλύτερα...Είμαι διαιτολόγος, είμαι 39 ετών, και τόσα χρόνια στην Ελλάδα που έπαιρνα ιατρικό ιστορικό από τους πελάτες, ποτέ δεν συνάντησα τόσο πολύ κόσμο που να παίρνει ψυχοφάρμακα! Μένω στην Ολλανδία 2 χρόνια και το ποσοστό ψυχικών και ψυχολογικών προβλημάτων είναι σαφώς μεγαλύτερο από την Ελλάδα, είναι οφθαλμοφανές...Κάτι λάθος κάνανε εκεί στην UNICEF....

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.