Created jtemplate joomla templates

 
 
Τρίτη, 25 Φεβρουάριος 2014 12:22

"Cyberbullying, sexting, spam, troll". Κολλάνε; Μήπως να μάθω ξένες γλώσσες;

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
"Cyberbullying, sexting, spam, troll". Κολλάνε; Μήπως να μάθω ξένες γλώσσες; Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

"Cyberbullying, sexting, spam, troll..." Παναγιά μου. Ζούμε ξαφνικά σ' ένα παράλληλο σύμπαν, που πρέπει να ξέρεις...ξένες γλώσσες γιατί διαφορετικά νομίζεις πως κινδυνεύεις να κολλήσεις κάποια μεταδοτική ασθένεια που δεν κατανοείς την ονομασία της; Τί μας συμβαίνει; Σ' έναν κόσμο όπου η τεχνολογία, έχει το πάνω χέρι κι εμείς από κάτω, προσπαθούμε να προστατευθούμε, από..τί; 

Όροι, έννοιες, λέξεις...Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τίποτα απ' όλα αυτά δεν είχε μπει στη ζώη μας και ξαφνικά πρέπει να τα διαχειριστούμε κι αυτά, μαζί με την καθημερινότητα, την κρίση, τις περικοπές, την ελπίδα πως κάτι θ' αλλάξει...προς το καλύτερο

Βρίσκομαι σ' ένα συνέδριο με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου... Ένα σχολείο, ειδικοί, ερωτηματολόγια που προσπαθούν ν' "αποκωδικοποιήσουν" τον κόσμο των παιδιών την ψηφιακή εποχή. Ο γιος μου είναι πέντε ετών. Εδώ και δύο χρόνια ζητά γου τουμπ, όπως έχω ξαναγράψει, ενώ από πέρυσι ήθελε δώρο, ανάμεσα στ' αυτοκινητάκια και τους ιππότες του κι ένα tablet! Και να σκεφτεί κανείς πως εκτός από μερικά εκπαιδευτικά παιχνίδια δεν του επιτρέπουμε την πρόσβαση. Ακόμα!

Οι ειδικοί μιλούν με όρους που ναι, τους γνωρίζω όπως κι οι περισσότεροι από εμάς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν με κάνουν ν' ανησυχώ. Γιατί αυτοί οι όροι, κρύβουν μια σκληρή πραγματικότητα μέσα τους. Εκφοβισμό, αποπλάνηση, κοροϊδία, απάτη, παρενόχληση...

Δύσκολο να το διαχειριστείς. Σχεδόν τρομάζω στην ιδέα πως το παιδί μου, θα έρθει αντιμέτωπο μ' αυτήν την πραγματικότητα...αργότερα. Εύχομαι ποτέ. Πώς μπορείς όμως να του πατήσεις το "shut down"; Κι άλλωστε δεν είναι αυτή η λύση. Γιατί το διαδίκτυο είναι ταύτοχρονα κάτι μαγικό. Σπουδαία κι ανεξάντλητη πληροφόρηση, αρκεί να τη φιλτράρεις. Ειδήσεις, αρκεί να τις διασταυρώνεις. Πληροφορίες κι εικόνες απ' ολόκληρο τον πλανήτη. Αρκεί να μπαίνεις στον κόπο να τις αναζητάς. 

Ο σκόπος δεν είναι να πατήσεις το "shut down", αλλά να κάνεις "login" στην επικοινωνία με το παιδί σου. Κι οχι. Δεν λέω πως θα τα καταφέρω, ούτε το γνωρίζω. Ήδη σε αρκετά πράγματα η επικοινωνία δεν είναι εύκολη με το γιο μου. Σκέψου αργότερα. Σίγουρα όμως θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. 

Σ' αυτό που εγώ καταλήγω, δεν είναι μόνο να μάθει το παιδί μας να κάνει "βόλτες" με ασφάλεια στο διαδίκτυο, αλλά να μάθουμε εμείς να βγαίνουμε "εκεί έξω" με ασφάλεια πριν απ' αυτό για να του δείξουμε το σωστό δρόμο. Να μην είμαστε εμείς ηλεκτρονικά "αναλφάβητοι". Να δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα. Να γνωρίζουμε, να μαθαίνουμε, να ρωτάμε και να χρησιμοποιούμε όλ΄αυτά τα μαραφέτια που ήρθαν για ν' αλλάξουν τις σχέσεις μας, τις φιλίες μας, τις επαφές μας μια για πάντα. 

Εδώ και χρόνια κι εξαιτίας των επαγγελματικών, προσωπικών υποχρεώσεων, οι φίλοι κι οι συγγενείς μας για τους περισσότερους από εμάς, έγιναν μια φωνή στο τηλέφωνο. Τώρα πια όμως, έχουν γίνει...μερικές γραμμές στα social media κι εννίοτε στα e-mails. Μην μου πείτε πως δεν έχετε δεχθεί δεκάδες, εκατοντάδες ευχές στην ονομαστική σας εορτή και τα γενέθλιά σας; Πόσες φορές όμως πια χτυπά το τηλέφωνό σας κι ακόμα χειρότερα, με πόσους απ' τους φίλους που θα θέλατε να δείτε από κοντά, έχετε πάει επιτέλους γι αυτόν τον καφέ που όλο λέτε κι υπόσχεστε στον εαυτό σας και σ' εκείνους; "Ψηφιοποιηθήκαμε" όλοι! 

Αυτό που με ανησύχησε περισσότερο απ' τα όσα άκουσα; Πολλά παιδιά αποκαλύπτουν πως απειλούνται, εκφοβίζονται, παρενοχλούνται, απευθείας στις γραμμές καταγγελιών, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της γραμμής safeline. Υπάρχει χειρότερο; Να μη νιώσει το παιδί σου την άνεση να το αποκαλύψει πριν απ' όλους σε σένα; Να ζητήσει τη δική σου βοήθεια. Να θελήσει να το συζητήσει πρώτα με τους γονείς του.

Πώς ν' αρνηθείς πως εσύ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης; Οι παραπάνω ώρες δουλειάς, η παραπάνω κίνηση στους δρόμους που σ' έκαναν να καθυστερήσεις κι άλλο, ο πονοκέφαλος απ' τα πολλά που πρέπει να διεκπεραιώσεις κι ένα παιδί που περιμένει να σ' ακούσει... κολλημένο τελικά σε μια οθόνη. 

1.500 φίλους είχε λέει ένας μαθητής γυμνασίου. 1.000 ένας άλλος. Κόντρες για τη δημοφιλία που σε οδηγεί τελικά που; Σε ψηφιακά κακοτράχαλα μονοπάτια, αν δεν προσέξεις. Αν προσέξεις βεβαίως, σου αποκαλύπτει έναν υπέροχο κόσμο. Όμως σε ποια ηλικία είσαι σε θέση να το διαχειριστείς σωστά; Κι η απάντηση δεν είναι η προφανής. 

Αρκεί να παρακολουθήσετε την εκπομπή catfish. Συγκλονιστική. Όσοι την έχετε δει καταλαβαίνετε τι λέω. Ένα όνομα, μια φωτογραφία, ένα profile. Είναι όμως ο άνθρωπος "απέναντί" μας αυτός που λέει πως είναι; Και το θύμα που την πατά είναι πάντα παιδί; Σύμφωνα με την εκπομπή, είναι ενήλικες. Γονείς χωρισμένοι, επαγγελματίες με σοβαρή δουλειά. Γιατί ο αδύναμος, ο δυνατός, ο ντροπαλός, ο αυθάδης, ο επιτήδειος, όλοι γίνονται ίσοι πίσω απ' το πληκτρολόγιο κι οι προθέσεις τους αν δεν είναι αγαθές, ναι, μπορεί και να σε παγιδέψουν αν δεν είσαι υποψιασμένος!

Γιατί οι ιντερνετικοί άγνωστοι "φίλοι" μας, βλέπουν ακόμα και την ηλικία μας και πολλοί απ' αυτούς δεν διστάζουν να επιχειρήσουν τουλάχιστον να μας "ψαρέψουν". Από προτάσεις γάμου, ανήθικες προτάσεις, τυχερές μέρες που είμαστε λέει εμείς οι σούπερ-ντούπερ-υπερ-τυχεροί επισκέπτες που κερδίσαμε το σούπερ-ντούπερ ποσό. Θυμάμαι ακόμα και τη χάρη να πάρω μια κληρονομιά, που θα έχανε ένας αμερικανός στρατιώτης μου έκανε ένας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ευχαριστώ δεν θα πάρω. Ένα παιδί όμως, ένας έφηβος, μπορεί και να πει ναί!

Γιατί η μπάλα του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου έγινε mouse, γιατί η αλάνα, η αμπάριζα και το κυνηγητό που παίζαμε κάποτε, έγιναν παιχνίδια με τίτλους δύσκολους ακόμα και για να τους θυμάσαι. Γιατί το αθώο φλερτ έγινε "σπορ" του διαδικτύου με προτάσεις σκληρές, χωρίς ενδοιασμούς, αφού στην τελική...ποιός ξέρει ποιός κρύβεται πίσω απ' την οθόνη; 

Το ίντερντετ δεν πρέπει να το απορρίπτει κανείς, να το δαιμονοποιεί. Το αντίθετο. Πρέπει να είναι μέρος της ζωής μιας οικογένειας. Όλων όμως, των μελών της... Της κοινής τους ζωής. Για να μιλούν την ίδια γλώσσα. Και για να μαθαίνουν, ν' ανακαλύπτουν παρέα, να κανονίζουν "κοινές εξόδους" διαδικτυακά. Για να προλαβαίνουν κι αν δεν προλαβαίνουν...τουλάχιστον ν΄αντιμετωπίζουν μαζί. 

Γιατί όπως είχε πει κάποτε κι ένας αυστριακός γκουρού του managment, o Peter Drucker και το οποίο το βρίσκω ιδιαίτερα εύστοχο...

"Το πιο σημαντικό στην επικοινωνία είναι να ακούς αυτό που δεν λέγεται..."

 

Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2014 11:01

2 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Τρίτη, 04 Μάρτιος 2014 15:22 δημοσιεύθηκε από Αθανασία

    Καλώς ήλθες Χρήστο. Σ΄ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!

  • Σύνδεσμος σχολίου Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2014 13:11 δημοσιεύθηκε από Χρήστος

    πολύ αξιόλογο κειμενο! Καλώς σας βρήκα!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.