Created jtemplate joomla templates

 
 
Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2014 16:04

Βρείτε πόσοι είναι οι συνονόματοί σας και τα πιο περίεργα ονόματα...του πλανήτη!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βρείτε πόσοι είναι οι συνονόματοί σας και τα πιο περίεργα ονόματα...του πλανήτη! diasimesistories.blogspot.gr

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι Γιώργηδες ή Γιάννηδες; Κι αν πράγματι λέγονται Μαρίες οι πιο πολλές γυναίκες στη χώρα; Αν ναι, τότε ήρθε η ώρα να λάβετε απαντήσεις στα ερωτήματά σας από την πρωτότυπη έρευνα που πραγματοποίησε ο ειδικός ερευνητής στη γνωσιακή επιστήμη, Χάρης Φουνταλής, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Indiana University. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις απ' την τελευταία απογραφή, είμαστε πια 11 εκ. 305 χιλιάδες ψυχές στη χώρα κι αν αφαιρέσουμε περίπου 2 εκ. με ξενόγλωσσα ονόματα, τότε μένουν κάτι παραπάνω από 9 εκ. άνθρωποι να μοιράζονται οι περισσότεροι κοινότυπα ονόματα και κάποιοι εξαιρετικά δυσεύρετα.

Ο καθηγητής Φουνταλής, πραγματοποίησε την έρευνα χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους με τις οποίες διακρίβωσε ποια είναι τα πιο κοινά ελληνικά ονόματα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Πρώτο και εκτός συναγωνισμού είναι το όνομα Γιώργος, με τα Δημήτρης, Κωνσταντίνος και Ιωάννης να ακολουθούν, ενώ στις γυναίκες την πρωτοκαθεδρία έχει η Μαρία και έπονται κατά σειρά συχνότητας Ελένη, Κατερίνα και Βασιλική.

Κάνοντας αναγωγή στο γενικό πληθυσμό της χώρας, το 50% των οποίων είναι άνδρες και το 50% γυναίκες, διαπιστώθηκε με βεβαιότητα 95%, oτι στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 342.600 Μαρίες, πως αν κάποιος φωνάξει Γιώργος θα ανταποκριθούν περισσότεροι από 171.000 άνθρωποι και πως στο όνομα Ελένη ακούν σχεδόν 199.000 γυναίκες!

 

 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός oτι ονόματα που θεωρούνται διαδεδομένα, όπως το Θοδωρής, συναντώνται σε μόλις 27.000 άτομα. Απ' την ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν 1.010 διαφορετικά ονόματα με τα οποία είχαν βαπτιστεί τουλάχιστον 2 άνθρωποι από το δείγμα, ενώ σχεδόν άλλα τόσα εμφανίστηκαν μόνο μία φορά.
 
Ο καθηγητής χρησιμοποίησε ως δείγμα 97.072 άτομα που έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Τα επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά και έφτιαξε ένα πρόγραμμα με το οποίο έγιναν οι στατιστικοί υπολογισμοί. Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος και τον πλήρη πίνακα που προέκυψε από την έρευνα δημοσιεύτηκαν στα MME.
 
Στην Ελλάδα το όνομα σχεδόν ποτέ δεν εξαρτάται από το μορφωτικό επίπεδο των γονέων ή την ηλικία του ατόμου, αλλά από το πώς λέγονται οι γιαγιάδες και οι παππούδες του. Η μόνη αντιπροσωπευτικότητα που ίσως να επηρεάζει τα αποτελέσματά είναι η "τοπικότητα" και τα ονόματα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε κάθε περιοχή.
 
Στην ίδια μελέτη δημοσιεύτηκαν κι οι ρίζες των ελληνικών ονομάτων. Η Δήμητρα προέρχονται από το δη (γη δηλαδή) και τη μήτηρ (μητέρα). Η Ελένη στα αρχαιοελληνικά σημαίνει φωτεινή, αστραποβολούσα. Κωνσταντίνος: Προέρχεται από τη λατινική λέξη constans και σημαίνει ο σταθερός, ο βέβαιος. Μαρία: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Marjam και σημαίνει αυτή που πικράθηκε αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε. Ιωάννης: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Yokhanan που σημαίνει η χάρη του Θεού. Αννα: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Hannah που σημαίνει χάρη, ευλογία του Θεού. 
 
Τα πιο περίεργα γυναικεία ονόματα στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων η Εκδίκηση, Ειλικρίνεια, Αφθονία, Ωραιοζήλη, Μελάνα και Τερφονία!
 
Σπάνια ανδρικά ονόματα είναι ο Φρειδερίκος, Χρυσογόνης, Παραδείσης, Ευμορφούλης, Δημοκράτης, Συνάναρχος και ο Δρακουλάκος!
 

γράφει ο Τάσος Τεργιάκης, δημοσιογράφος και συνεργάτης του 4yourfamily.gr
 
Τον διαβάζετε και στο http://diasimesistories.blogspot.gr/ (photo credits)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.