Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Ιανουάριος 2014 23:55

Το νόημα της συντροφικότητας, στο υπέροχο γράμμα ενός πατέρα...

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το νόημα της συντροφικότητας, στο υπέροχο γράμμα ενός πατέρα... Image courtesy of arztsamui at FreeDigitalPhotos.net

Κοντεύουν μεσάνυχτα. Δύο λεπτά ακόμα σκέφτομαι on line και μέτα, ύπνος! Ήταν πολύ όμορφη η ημέρα που περνά. Πολύ ξεχωριστό όμως έγινε και το βράδυ, γιατί λίγο πριν το logout, “σκόνταψα” επάνω σ’ ένα υπέροχο γράμμα που έγραψε ένας ψυχολόγος στο παιδί του, για την πραγματική έννοια της συντροφικότητας. Για το τι έχει τελικά σημασία στη ζωή. Για το Θεό των μικρών πραγμάτων, που έλεγε τόσο εύστοχα σ’ ένα βιβλίο που είχα διαβάσει χρόνια πριν, η Αρουντάτι Ρόι.

Συντάκτης κι “αποστολέας” του υπέροχου αυτού γράμματος, ο κλινικός ψυχολόγος Κέλι Μ. Φλάναγκαν. “Παραλήπτης” η μικρή του κόρη. Το πρωτότυπο “χαρτί” που χρησιμοποίησε; Η σελίδα του...DrKellyFlanagan.com

  

“Κουκλίτσα μου,

Πρόσφατα με τη μητέρα σου ψάχναμε στο Google και πριν πατήσουμε αναζήτηση εμφανίστηκε μια λίστα με τα ερωτήματα που τίθενται πιο συχνά στον κόσμο. Πρώτη ήταν η ερώτηση «Πώς να κρατήσετε το ενδιαφέρον του συντρόφου σας».

Αυτό με εξέπληξε. Διάβασα μερικά από τα αναρίθμητα άρθρα που έχουν γραφεί για το θέμα. Εξηγούσαν πώς να είναι κάποιος σέξι και σεξουαλικά ενεργός, ποια ώρα πρέπει να του προσφέρει μια μπίρα αντί για σάντουιτς καθώς και τον τρόπο να του δίνει την αίσθηση ότι αυτός είναι πιο έξυπνος από εκείνη.

Στο σημείο αυτό εκνευρίστηκα.

Θησαυρέ μου, το βασικότερο πράγμα είναι να πιστεύεις πραγματικά βαθιά μέσα σου ότι είσαι άξια ενδιαφέροντος. Κι αν μπορείς να συγκρατήσεις ότι κι ο κόσμος είναι άξιος ενδιαφέροντος τότε θα έχεις κατανοήσει τα πάντα στη ζωή. Αλλά αυτά θα σου τα γράψω σε μια άλλη επιστολή.

Αν μπορείς επίσης να είσαι πεπεισμένη για την αξία σου, θα είσαι ελκυστική με την πιο σημαντική έννοια του όρου: θα είσαι ελκυστική για ένα αγόρι που θα μπορεί με τη σειρά του να ενδιαφερθεί για τους άλλους και θα ήθελε να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στρέφοντας το ενδιαφέρον του πάνω σου.

Θησαυρέ μου, θέλω να σου μιλήσω για ένα αγόρι που δεν θα χρειάζεται να συντηρείς τεχνητά το ενδιαφέρον του γιατί θα ξέρει ότι είσαι ενδιαφέρουσα.

Δεν θα έχει σημασία αν βάζει τους αγκώνες στο τραπέζι -από τη στιγμή που θα μπορεί να παρατηρεί τον τρόπο με τον οποίο ζαρώνεις τη μύτη σου όταν χαμογελάς. Και δεν θα μπορεί να πάρει τα μάτια του από πάνω σου.

Δεν θα έχει σημασία που δεν θα ξέρει να παίζει γκολφ μαζί μου -από τη στιγμή που θα παίζει με τα παιδιά που θα του κάνεις και θα χαίρεται με το πόσο σου μοιάζουν.

Δεν θα έχει σημασία να πετάει τα λεφτά του -από τη στιγμή που θα προσέχει την καρδιά σου.

Δεν θα έχει σημασία να είναι δυνατός -από τη στιγμή που θα σου δίνει χώρο για να μπορείς να συντηρείς εσύ τη δύναμη της ψυχής σου.

Δεν θα έχει σημασία ποιο κόμμα ψηφίζει -από τη στιγμή που θα ξυπνάει κάθε πρωί γιατί θα σε έχει εκλέξει σε μια θέση εκτίμησης στην καρδιά του.

Δεν θα έχει σημασία το χρώμα του δέρματός του -από τη στιγμή που ζωγραφίζει τον πίνακα της κοινής σας ζωής με υπομονή, αυτοθυσία, ευαισθησία και τρυφερότητα.

Δεν θα έχει σημασία αν μεγάλωσε με την άλφα ή δείνα θρησκεία -από τη στιγμή που πιστεύει ότι κάθε στιγμή της ζωής είναι ιερή.

Γιατί, εν κατακλείδι, θησαυρέ μου, το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις για «να συντηρήσεις το ενδιαφέρον του» είναι να είσαι ο εαυτός σου.

Ένας άνθρωπος που θα σε βρίσκει πάντα ενδιαφέρουσα,

Ο πατέρας σου…”

 

*Ο "αποστολέας" συμπληρώνει...

Αυτό το post φυσικά και το αφιερώνω στην κόρη μου. Το αφιερώνω όμως και στη γυναίκα μου... Το αφιερώνω σε κάθε γυναίκα που γνώρισα εντός κι εκτός του ιατρείου μου, τις γυναίκες που δεν γνώρισαν ποτέ τη φωνή του πατέρα τους...Το αφιερώνω στις μελλοντικές γενιές των αγοριων που χρειάζεται κάποιος να τους υπενθυμίζει τι είναι πραγματικά σημαντικό... 

 

Image courtesy of arztsamui at FreeDigitalPhotos.net

 

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 17 Ιανουάριος 2014 09:53